Dva měsíce v Lisabonu

Dva měsíce v Lisabonu https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482042/bmid_dva-mesice-v-lisabonu-3KT-482042.jpg 4 55 10

69 kapitol o stovkách míst, pro jejichž návštěvu nejspíš neexistuje žádný vážný důvod, což ale neznamená, že se na nich nebudete cítit skvěle V dubnu 2019 se architekt Adam Gebrian vydal se svou ženou Markétou a tříletým synem Filipem do Lisabonu. Podobně jako z Barcelony, vznikl i z této cesty textový a obrazový záznam. Ani od této knihy ale nečekejte komplexního průvodce městem, jeho architekturou či historií, a už vůbec ne přehledný soupis míst, která byste neměli minout. Dva měsíce v Lisabonu jsou o zážitcích otce a syna, o toulání se městem a pobytu v něm. Adam Gebrian zprostředkovává čtenáři své zkušenosti i dojmy a sdílí s ním schopnost dívat se a pozorovat. Především ale vyzývá čtenáře, aby známá i neznámá místa objevili po svém a právě pro sebe.... celý text

Přidat komentář

sBety
05.02.2024 3 z 5

Všechny knihy o architektuře, které jsem četla mají stejný problém... málo vizuálna. To prostě nejde, když autor chrlí jedno toponymum za druhým. Člověk pak má chuť víc googlit než číst. O to víc bylo fajn, když tu věc, kterou zrovna autor popisuje, můžeme najít na fotce, ideálně hned vedle textu. V návaznosti na to mě lehce namíchlo, že qr kód odkazující na mapu míst je v knize umístěm jako ta úplně poslední věc..

Teď na pozitivní notu: moc mě baví pohled jakým se A. Gebrian dívá na městské prostředí. Považuji ho za extrémně inspirativní. Líbily se mi popisy všedních okamžiků a prožitků s jeho malým synem, z kterého čiší jak hezký mají spolu vztah.

bosorka
31.12.2023 5 z 5

To se mi četlo skvěle. Krátké svižné kapitoly, popis městeské architektury, nalézání a komentování míst, která jsou jím někdy přímo vyhledáná, někdy náhodně nalezená. Dobré i pro rodiče malých dětí, kteří si mohou potvrdit, že dětem kolikrát stačí schody, voda a autíčko v ruce a nebudou se nudit. Bavilo mě procházet se spolu s Adamem Gebrianem a jeho blízkými lisabonskými zákoutími (ač jsem tam ještě nebyla, ale nejspíš se tak vbrzku stane) a úplně v duchu lecčemu přitakávat. Zjistila jsem tak, že v mnohém máme velmi podobný náhled na věc.


buitenlander
10.11.2023 4 z 5

Lisabon jsem prožívala velmi podobně, pobavilo mě, když jsme oba natrefili na stejná místa náhodou :) Nebyla jsem si jistá, jestli mi nebude vadit, že se tolik postřehů soustředilo na cestování nebo prožívání města s malým dítětem, nakonec mě to ale moc nerušilo. Beru to jako městskou architekturu - je fajn vědět nějaká objektivní fakta, ale důležité je i jak se dá prožívat v běžném životě :)

Mathiola8
12.02.2023 4 z 5

Nakonec jsem se začetla a našla v knize mnoho zajímavého. Hlavně ty odlišné pohledy, ty mě fakt bavily.

PFP
29.12.2022 5 z 5

Skvělá knížka, úplně jiný pohled na město. Lisabon znám "z rychlíku". Pár hlavních památek, pár hospod, letiště, nádraží.... Po přečtení téhle knížky mám obrovskou chuť se tam zase vrátit a projít si všechna ta místa, která jsem tehdy neviděla a dát si znovu bolas de berlim:-). Určitě si přečtu i knížku o Barceloně. Líbí se mi navíc přístup k veřejnému prostoru, stromům a vize města jako místa setkávání a žití a ne jen průjezdné noclehárny. Doufám, že se koncepty, o kterých pan Gebrian píše, začnou časem promítat i do mého města.

lusabl
09.11.2022 5 z 5

Knihu jsem cíleně četla před svou v pořadí již druhou cestou do Lisabonu. A právě díky ní a postřehům autora jsem se najednou na město, které už trochu znám, dívala úplně jinak. Sledovala jsem víc uspořadání domů, jejich průčelí, nároží a nacházela krásu v obyčejnosti a detailech. A to mě baví. A ještě víc mě bavilo, když jsem si při čtení vybavila, že jsem na daném místě taky byla, nebo když jsem teď v listopadu při svých toulkách městem na nějaké náhodně narazila. Oceňuji doprovodné fotky a další zajímavé informace nejen o Lisabonu, které jsem se z knihy dozvěděla. Doporučuji nejen těm, kteří se tam chystají, ale i těm, kdo už tam byli.

SirenKa
24.10.2022 5 z 5

Dávám tomu rok, maximálně dva ... a Lisabon určitě navštívím. Příjemné, nenáročné čtení a přitom tolik informací! Kniha poskytuje velmi zajímavý a obohacující pohled na vnímání městské architektury. A vlastně je úplně jedno, kam se vypravíte. Bavila mne i ponaučení na konci každé kapitoly. Je to dar nebýt turistou v místě, kde se lidé jezdí z dálky kochat na pár chvil.

katakomb
10.07.2022 2 z 5

Já jsem bohužel během čtení ani po přečtení neměl nijak nabitou hlavu inspirací a neměl jsem chuť se do Lisabonu rozjet. Samozřejmě chápu, že pokud člověk píše knihu o tom, jak byl 2 měsíce s rodinou v cizím městě, nemůže se vyhnout popisu chování syna a ženy a jejich konfrontaci s městem a vůbec novým prostředím. Měl jsem ale pocit, že čtu spíš příběhy o tom, jak je skvělé, že jsou v Lisabonu rampy a šikmé plochy, protože na nich může Filip skotačit, že vodní prvky mají za účel hlavně umývání autíček a že je důležité dbát na bezpečnostní prvky kvůli dětem. Samozřejmě, život ve městě znamená (zahrnuje) i život dětí. Ale na mě byl asi tenhle věčný Filip na každé druhé stránce příliš vysaturovaný prvek a dojem z knihy mi po počátečním entusiasmu spíše kazil a bylo to pro mě spíš únavné, číst pořád dokola o hrách s míčem, běhání do kopce a autíčkách ve fontáně. Od Gebriana jsem do té doby nic nečetl, ale pořady a videa s ním patřily vždy mezi mé oblíbené. Tahle kniha ale mezi oblíbence patřit nebude a ani ji nebudu zvlášť doporučovat. Pro mě zklamání a vlastně škoda z promarněného potenciálu (nebo nedostatečné revize textu).
(osobně si myslím, že je hrozně důležité se na svět občas dívat dětskýma očima, takže zprostředkovaná Filipova svědectví a dojmy jsou v knize hodnotným prvkem, jenom je s ním zacházeno podle mě s přemírou a tak se z užitečného nebo osvěžujícího nebo jinak zpestřujícího komentáře stávala v mých očích už rutinní poznámka, která vlastně pozbývala na efektu, totiž vžít se do dítěte a dívat se na město jako malý chlapec, který vnímá město jako velké hřiště)

dawson321
01.04.2022 4 z 5

Po přečtení knihy mám chuť sednout na letadlo a odletět do Lisabonu. :)) Takže kniha účel splnila.

Šebestová3
17.01.2022 5 z 5

Miluju postřehy Adama Gebriana, které přímo vybízí k tomu dívat se na naprosto obyčejná místa neobyčejným pohledem.