Důmyslná bolest

Důmyslná bolest https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125191/bmid_dumyslna-bolest-UmD-125191.jpg 4 17 2

Historický román z lékařského prostředí vypráví o tom, že nedostatek soucitu s druhým usnadňuje člověku profesionální kariéru, ale ničí jeho lidství.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ingenious Pain , 1995


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
31.08.2021 2 z 5

Prvních 50 stran jsem knihu chtěla zahodit. Na necelých 300 stran byl úvod do děje dost vleklý. Pak se asi 100 stran četlo výborně. Hlavní hrdina James Dryer, který necítí bolest, si dokáže udržet čtenářovu pozornost. Ale v Rusku se to zase zvrtlo a závěr knihy byl najednou až uspěchaný. Dočítala jsem s pocitem, že se toho moc nestalo. Kromě životopisu hlavního hrdiny nepřinesla kniha nic - žádnou zápletku ani hlubší zamyšlení.

Vec1980
22.02.2014 5 z 5

Knihu jsem cíleně hledal poté co jsem přečetl hojně recenzované následné dílo Čistý a určitě stejně jako Čistý i tato kniha zůstane fyzicky v knihovně. Pokud hledáte nějaké srovnání tak to si nejsem jistý jestli je možné. Z mého pohledu, kdyby vyšly knihy v opačném pořadí tak by recenze oslavovala třeba zrovna tuhle. Hlavní hrdinou je James Dryer přicházející na svět v roce 1739. Obyčejné dítě v obyčejné anglické vesnici v době osvícení pokud chcete. Z prostředí se vyčleňuje pouze absolutní necitelností a to nejenom k bolesti. Význam scény, kdy spadne ze stromu a bez jakéhokoliv zájmu se dívá na svou zlomenou nohu a její nápravu vesnickým "odborníkem". Možná tohle je předobrazem, proč v průběhu příběhu je postupně každým zneužíván jako pouťová atrakce ppro danou vlastnost a to až do doby kdy se na válečné lodi přehoupne do dospělosti a bez jakéhokoliv citu se postupně stává chirurgem (jako jediný schopný operuje v průběhu bitvy a po jejím skončení se zájmem pitvá amputovnou ruku - vlastně lidské tělo je jeho jediným zájmem). Autor podle mého velmi dobře postupuje v ději, stejně tak jako z příběhu ve formě dopisu tak ve formě klasiky. Kariéra, cesta do Ruska, ....... a vůbec určitě mohu jen a jen doporučit, určitě i více než Čistého.


Štítky knihy

Anglie lékařské prostředí 18. století

Autorovy další knížky

Andrew Miller
anglická, 1960
2013  72%Čistý
1999  71%Důmyslná bolest