Dům v Čechách

Dům v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69683/dum-v-cechach-69683.jpg 4 10 4

Román Hanny Demetzové (1928 Ústí nad Labem — 1993 Bethlehem USA) se odehrává v okupovaných Čechách. Jeho hrdinka Helenka vnímá ohrožení, které ji začíná obklopovat z počátku jen jaksi mimoděk, na pozadí vlastních dětských a pubertálních problémů. Ale postupně musí přihlížet, jak její blízké, matku — českou Židovku, otce — sudetského Němce, jejich sourozence a příbuzné, i její první lásku, německého vojáka, doba nemilosrdně třídí do znepřátelených táborů a obrazně i doslova je ničí. Z této (do značné míry autobiografické) perspektivy se autorce knihy podařilo v naléhavé zkratce načrtnout řadu otázek spojených s židovským osudem i koncem tisíciletého soužití tří kultur v českých zemích.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: , Sefer
Originální název:

Haus in Böhmen


více info...

Přidat komentář

VeruRomanská
07.07.2020 5 z 5

Toto byla naprosto nádherná kniha. Narazila jsem na ni náhodou v knihovně, zaujala mě kvůli obálce a naprosto mě uchvátila svým obsahem. Nechápu, jaktože není známá.

rajen
12.06.2018 2 z 5

V podstatě nevím, co k této knize napsat. Komentář píšu s velkým odstupem a zjišťuju, že kniha ve mě nezanechala mnoho. Děj si vybavuju matně až po přečtení anotace. Hrdinka, mladá holka, chce žít svůj mladý život navzdory válce a chová se tak z dnešního pohledu dost sobecky. Přišlo mi to takové nic moc. Tímto nechci odrazovat další čtenáře, ne že by nestála za přečtení, jen to není nějaká pecka, která se vám na dlouho usídlí v paměti.


martina.riz
30.09.2015 5 z 5

Smutná kniha, válka je vždycky krutá.

Rade
08.08.2014 3 z 5

Dobu války a heydrichiády samozřejmě nepamatuji, nicméně mi přijde velmi nepravděpodobné, aby položidovská 16 ti letá dívka, jejíž rodině Němci sebrali majetek, veškeré příbuzenstvo poslali do transportů a maminka byla doma zavřená s židovskou hvězdou, vesele randila s německým vojákem a ani jí to nepřišlo divné. A co mi přijde už úplně absurdní, že by v době heydrichiády jezdil z Prahy do Milovic, kde bylo podle knížky výcvikové středisko pro německé důstojníky, plný vlak mladých děvčat, která s těmito důstojníky bez jakýchkoliv výčitek randila. Dovedu si to představit ve městech, kde byla německá menšina, např. Brno, že by to tedy byly mladé Němky, ale v Praze? O národnosti těchto milování chtivých děvčat se v knížce nemluví, ale přijde mi to celé dost přibarvené, přestože tato kniha má vycházet z osobních zážitků autorky, byť žijící v dospělosti mimo naší zemi a píšící v němčině.

Štítky knihy

dospívání okupace

Autorovy knížky

Hanna Demetzová
česká, 1928 - 1993
2011  80%Dům v Čechách

Kniha Dům v Čechách je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x