Duchovní cesta. Sv. 1

Duchovní cesta. Sv. 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202729/duchovni-cesta-sv-1-202729.gif 5 10 3

Sestavil, k vydání připravil a úvod napsal Stanislav Doležal. Kniha podává slovem i obrazem autentické svědectví duchovní cesty a nauky, kterou předával František Drtikol. Mapuje nejpodstatnější část života Drtikola myslitele. Je sestavená z různých útržků rukopisů, samostatných, vesměs přesně datovaných myšlenek, dopisů, písemných záznamů a svědectví jeho přátel a žáků. Významným způsobem se dotýká i Drtikolovy fotografické spirituální tvorby, datované mezi roky 1930-1935, a to jak textově, tak i obrazově. Toto celé umocňuje obrazová část věnovaná Drtikolově mystické malbě z období mezi roky 1931-1948, tedy zachycující její nástup a vyvrcholení po roce 1935, kdy se Drtikol úplně vzdal fotografické tvorby coby hlavního prostředku svého výtvarného vyjádření. Jakýmsi pilířem knihy jsou porůznu dochované myšlenky Fráni Drtikola vesměs vlastní rukou zapsané v letech 1928-1945. Kapitolu doprovázejí faksimile právě těchto rukopisných záznamů, jež se dochovaly v originálech.... celý text

Přidat komentář

natura
04.07.2023 5 z 5

Mne kniha dala veľmi veľa ak človek hľadá Pravdu, tak táto kniha je jednou z tých, ktorá mu na ceste osvetlí a vysvetlí veci, na ktoré môže na svojej ceste naraziť.
" Všímejte si proto všech maličkostí, které Vás potkávají během dne a o tom všem uvažujte neb vše je posláno pro Vás. "

Balsekar
12.03.2019 5 z 5

Klenot na poli duchovní literatury. Není co dodat.


juvelinokivi
07.02.2018

Pozoruhodné svědectví o mystikovi, kterého obdivoval i Eduard Tomáš. Zaujmou zejména chronologicky řazené myšlenky a deníkové záznamy samotného Drtikola, které dávají dohromady obraz člověka, jenž se z hlubokého pocitu neštěstí díky usilovné práci na sobě dokázal dostat až do vyšších duchovních světů. Zároveň však se mu dle mého nepodařilo zcela vypořádat s některými vlastnostmi - především se svým libidem. Což samozřejmě nesnižuje jeho vysoké kvality, ale jakožto ženu mě bavil neustále předkládaný obraz ženy jako tmy a muže, který do ní pronikne a zaseje tak do ní světlo: "A proto bylo mnohoženství, neb jeden muž potřebuje moc žen, aby se rodilo moc synů. A různých žen. A jedním výtrusem semene může oplodniti ohromnou spoustu žen (na 70.000). Jaká krása! Jaká to moc a síla! Jaké to ohromné mystérium! Staří věděli dobře, proč muži měli harémy!"