Duch děvky

Duch děvky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47160/bmid_duch-devky-pzo-47160.jpg 4 49 7

„Špionážní román, který ze všech ostatních špionážních románů dělá trpaslíky,“ napsal americký recenzent, a je nutno dodat, že zdaleka ne pouze svým rozsahem, ale filozofickým a ideologickým vhledem do zpravodajské džungle studené války od založení CIA na konci čtyřicátých let dvacátého století po konec osmdesátých let. Norman Mailer proplétá skutečnost a fikci, skutečné postavy a události s fiktivními postavami a událostmi takovým způsobem, že mezi jedním a druhým nenalézáme sebemenší stopu po neorganickém švu. Román se od běžné špionážní literatury liší naprostou absencí obvyklých žánrových rekvizit, staví se jako nepřikrášlené a upřímné memoáry a profesní bilancování svého vypravěče, řadového člena Firmy, který s rukopisem (překopírovaným na mikrofilm) v bezvýchodné osobní a profesionální situaci prchá do Sovětského svazu. Mailerovy schopnosti, zkušenosti a nesmírný přehled, stejně jako pečlivé studium materiálů dosud nepřístupných veřejnosti povyšují fiktivní skutečnost na realitu, která díky zvoleným literárním postupům působí reálněji než samotné dějiny. Duch Děvky je poslední velký román Normana Mailera a jeden z jeho nejčtivějších, nejhlubších svým záběrem a navzdory četným detailům a změnám vyprávěcích technik i nejnapínavější právě díky pevnému spojení s reálnými postavami a reálnou politickou situací.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

Harlot's Ghost , 1991


více info...

Přidat komentář

1Cannis
02.02.2024 4 z 5

Ale jo, je to sice hoodně obsáhlé, nicméně jsem to dal až do konce. Mailer napsal lepší, např. Nazí a mrtví. Poslechnuto i jako audiokniha.

mazlak
15.10.2023 3 z 5

Tento příběh mě zcela nezaujal. Asi ti špióni a studená válka mi stačila pouze prožít a né ještě o tom číst. Povolání to však mohlo být docela zajímavé. Cestování, ale i jistá dávka nebezpečí a vzrušení. A tady ještě pěkně umetaná cestička života jak kmotrem, tak tátou. za mne nudné a nezajímavé.


TreborDor
27.11.2020 5 z 5

"Psal jsem Ducha děvky osm let a 40 let jsem se na tuto knihu připravoval". NM
Vyjma obdivu, a současně závisti, Mailerovy geniality není třeba komentáře - vše viz popis ke knize výše. Pozn.: Nějak se mě v některých momentech "propojilo" se Scorseseho Irčanem....no, JFK to s mafií a Kubou posral ; )

stoun25
29.08.2019 5 z 5

Poté co jsem viděl film o Snowdenovi je tohle hodně dobrý čtení. Ve spojení s filmem si člověk udělá hrubou představu o fungování tajných služeb...
Dobrá kniha. Za mne plný počet

kokodaros
14.11.2018 3 z 5

Jedna z knih, která při čtení zabaví (já bych ji nedočetl, ale jako audiokniha to bylo snazší), ale nic v čtenáři nezanechá. Ani bych neřekl, že autor prokázal nějaký mimořádný vhled a už vůbec si nemyslím, že se dá tlachání nazývat filozofií. Jak se ale na Američana sluší a patří, jde o - až na závěrečné kapitoly - poctivě odvedené řemeslo, proto 3*.

Skripi
22.04.2016 odpad!

V polovici počúvania audioknihy som to chcel vypnúť a banujem že som to dopočúval. O ničom. WOMBAT - Waste Of Money Brains And Time

Nahnilaruka
27.03.2016 2 z 5

Jedná se o 1250 stran tlustou knihu a tak jsem si řekl, že by stálo za to napsat něco delšího. Knihu jsem si koupil právě kvůli již zmíněnému rozsahu. Očekával jsem, že takto hrubé dílo bude schopno nabídnout bohatou charakteristiku, spletitý děj, napětí, spádovitost, zvraty a vše, co správný román má mít. Co z toho bylo naplněno?

Autor vlastně popisuje na více jak tisíci stránkách pár let jedné fiktivní postavy a nic neřekne, přesto, že toho řekne hodně. Je to unikátní pohled do světa CIA, možnost pochopit, jak tento svět funguje. Není to však poutavý příběh s epickým vyvrcholením. Vlastně žádné vyvrcholení nepřichází, stejně tak jako napětí, zvraty nebo cokoliv zajímavého. Vlastně chybí i děj... Autor je mistrem popisu, ale to je bohužel vše a mě to nestačí, nenabízí nic, co by čtenáře mělo držet přilepeného u knihy a nedovolovalo mu odtrhnout zrak.

Charaktery jsou pestré, rozdílné a brilantně popsané. Vyvolávají dojem, že by mohli být kvalitním základem ke slušnému ději. Místa a prostředí, kde se "děj" odehrává jsou taktéž popsány na velmi vysoké úrovni a nechybí zde pestrost. Autor zde projevil vysokou míru fantazie a představivosti.

Čas od času jde autor v jistých tvrzeních sám proti sobě, jeho vysvětlení jsou protichůdná. Hlavně závěr a odchod do Ruska v 80 letech je postavený absolutně na hlavu. Nechápu, proč nepokračoval dál v životě Harryho, popsal více méně tu nudnou část, ale to, na co jsem se celou dobu těšil a proč jsem byl schopen přelouskat tolik stran se vůbec nedostavilo. Jen pár trapných odkazů v doslovu. Proč se knížka jmenuje duch děvky, když vlastně je tato postava neustále živá? Má se jednat o jakousi interpretaci toho, že Hugh provází Harryho stále životem a firmou?

Nabízí se otázka, proč autor nemluví o tom, jak se hlavní hrdina sblížil s jeho ženou, proč byl nucen odejít do Ruska, kdo byl ve skutečnosti Děvka, proč odešla Kittredge s Dixem? Pokládá na začátku románu spoustu otázek do mysli čtenáře, které ale není schopen zodpovědět. Vlastně to nejzajímavější, na co autor čtenáře láká, v knize nenajdete. Nudné a nekonečné jsou pasáže o Alfě a Omeze a náboženské bláboly. Obě tyto oblasti prostupují knihou a po chvíli začnou nudit. Kdyby byly vynechány, dílo by bylo čitelnější a o polovinu kratší.

Jedná se tedy o popisné dílo, kde popis je vskutku brilantní a často doveden do mnoha detailů, ale to je vše. Nebyl jsem schopen číst knížku delší dobu, neustále jsem jí po pár stranách odkládal a někdy mě začala nudit, protože některé pasáže jako by byly přes kopírák. Konečný verdikt nad touto knihou je, že ji rozhodně nedoporučuji. Existuje mnoho zajímavějších děl. 45%