Druhé housle

Druhé housle https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21126/druhe-housle-21126.jpg 4 17 5

Přidat komentář

Luigi1
10.12.2022 5 z 5

Cestu dr.Holuba Afrikou se podařilo Valentovi pěkně formulovat.

m_martina
12.03.2022 5 z 5

Knihu jsem si vypůjčila spíš náhodou v knihovně a překvapila mě. Četla se jedním dechem a mně se moc líbila. Doporučuji.


85098211
04.10.2019 5 z 5

Výborně napsaná kniha o strastech Emila Holuba a jeho druhé výpravy do Afriky, kam jej (mimo jiné) doprovázela i jeho žena Růžena. Popisy až nelidských podmínek se čtenáři opravdu dostanou pod kůži, musím přiznat, že jsem sice cestovatele a jeho statečnost spolu s nadšením obdivovala, ale to, co všechno musel zažít a hlavně přežít, jsem mu nezáviděla ani trochu. Kniha je napsána poutavým stylem, čte se dobře a stránky jen letí. Kromě toho u mne probudila velký zájem o pana Holuba, kterého jsem doposud znala víceméně pouze podle jména. A až se příště vypravím do Vídně (což by mohlo být, jak pevně doufám a věřím, v příštím roce), tak se určitě půjdu podívat na jeho hrob...

Blue
24.10.2018 4 z 5

Velmi poutavé vyprávění o cestě dr. Holuba Afrikou. Tento námět zpracovalo více našich spisovatelů, Valentova verze je, jak je u autora zvykem, i velmi stylisticky vytříbená. Čtěte Valentu.

Harry
07.01.2016 4 z 5

Cestovatele Dr.Emila Holuba asi mladší generace nezná a možná by se jim tahle knížka o jeho strastiplném životě mohla líbít. Příběh vypráví fiktivní účastník doktorovy výpravy do Afriky a my jsme svědky toho, co těch pár nadšenců prožívalo a jak to všechno ztroskotalo . Mnozí dokonce zaplatili své dobrodružství tím nejcenějším ....Autor popisuje přímo hrůzné podmínky v nitru Afriky, setkání s místními kmeny, které viděly bílou tvář poprvé a všichni účastníci si vinou malárií, zimnic atd. nenávratně poškodili své zdraví. A největší zklamání prožil Dr.Holub, když o výsledcích jeho výpravy nebyl valný zájem a on své sbírky nakonec rozdal školám , muzeím - a to na své náklady .Zemřel na následky prodělaných nemocí ve Vídni a alespoň pohřeb měl velkolepý .