Drsnej brouk - Zahrada strachu

Drsnej brouk - Zahrada strachu https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37329/drsnej-brouk-zahrada-strachu-37329.jpg 4 60 11

Literární „drsná škola" zásadním způsobem ovlivnila detektivní žánr ve 20. století a z jejích nápadů žije dobrá detektivka dodnes. Univerzitní profesor Paul Shipton si dovolil vytvořit z postupů drsné školy zábavnou grotesku a nejen to - celý děj posunul mezi hmyzí společenství a brouky. Vznikl tak nápaditý příběh, v němž neohrožený „Ferda Mravenec nové generace" řeší zapeklité kriminální případy a zápolí s nebezpečným hmyzím podsvětím. O tom, že se tahle groteska výjimečně vydařila, svědčí úspěch této knihy po celém světě a tisíce nadšených čtenářů, kteří si vyžádali další pokračování. Pro české čtenáře, a to děti i dospělé, má knížka neopakovatelné kouzlo právě v tom, že ji mohou porovnat s klasickou české literatury pro děti Ferdou Mravencem.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Bug Muldoon - The Garden od Fear , 1995


více info...

marketa3815
marketa3815
05.02.2024 5 z 5

Naše devítileťačka měla přečteno za chvilku a je nadšená, je to prý dokonalá směsice dobrodružství, napětí a překvapení. Nepotvrdila se naštěstí žádná z mých obav, že pro ni budou příliš malá písmenka nebo se jí nebudou líbit černobílé ilustrace. Dává 5 hvězdiček a nutí mě sehnat další díl. Taky jsem musela vysvětlovat, co je to individualismus. :-)

evickakyticka
evickakyticka
25.11.2022 4 z 5

Můj syn miluje brouky a hmyzáky všeho druhu. Knihu jsme četli před spaním a moc nás bavila. Až na četnější slovo o individualizmu, to jsem se snažila buď vypustit nebo nahradit. Jinak fajn počtení, do dětské knihovny přibyl další zajímavý kousek o hmyzu.


SputnikV
SputnikV
12.05.2021

dokonalá ukázka tzv. drsné školy, pravda, s poněkud zvlástním detektivem

encyklopedie
encyklopedie
10.07.2019 5 z 5

...oproti trudošovi a jeho nejdrajvu.....říkám, že tahle kniha má dokonalý drajv! ....nevím co by ještě po téhle knize chtěl.... ono komentovat každou knihu .....co furt psát? ..... tak prostě jen cosi vymýšlí.....
Knize nic nechybí ....na zahradní žoužel vynikající příběh, drsná škola jak vyšitá .... více takových knih ..............
dávám mých oblíbených 321%

trudoš
trudoš
25.06.2019 3 z 5

Soukromé očko Všivák Muldoon je vážně drsnej brouk, co se neštítí přijetí jakékoliv zakázky, když za ni dostane řádně zaplaceno. Ať už jde o nalezení zmizelého škvora, nebo infiltraci mezi revoltující mravence...
Paul Shipton rozehrává jednoduchou zápletku v duchu klasické drsné školy, zabalenou do hávu literatury pro mládež. Což v praxi znamená krátký rozsah a spoustu stylizovaných hlášek, přičemž oboje funguje na výbornou, beru-li v potaz cílovou skupinu. Detektivní linie přitom není ochuzena, je jen otázkou, kolik a co řekne čtenářům žánrem dosud nepolíbeným, protože je protkána množstvím hravých odkazů na legendární ikony. Výsledek tak v mnohém připomíná film Život brouka, jen s noirovou atmosférou. Ta však nepostrádá odlehčení ať už v postavách (muší závislák na cukru mě vážně dostal), nebo nápadech (koncepce Zahrady nemá daleko k těm nejzkorumpovanějším velkoměstům). Přesto tomu k dokonalosti chybí tvůrčí drajv, který by staré postupy využil nejen k tomu, že lidi zamění za hmyz.

denib
denib
06.04.2018 4 z 5

Připadá mi to jako mírnější Phil Marlowe ze světa hmyzu. Sice to není žádná velká záhada, ale chvílemi je to fakt napínavé. Navíc tam jsou vtipné hlášky :-)

reader.007
reader.007
06.11.2016 3 z 5

Ani se nedivím, že jsem tuhle knížku našla v dětském oddělení knihovny. Je to taková roztomilá, rádobydrsná pohádka o nejasném nebezpečí, zlu, boji a (alespoň pro tentokrát) šťastnému konci s pozitivním poselstvím.
Ale pavouci maj u mě definitivní utrum... :-)

monitor22
monitor22
12.10.2014 4 z 5

Knižka sice útlá, ale opravduvtipná, takjle jsem se nepobavil už dlouho :D

marlowe
marlowe
25.03.2014 5 z 5

Tak to se povedlo – brouk coby soukromé očko. Geniální nápad. A k tomu ten „drsno-školský“ jazyk včetně „Marlowovsky“ úderných hlášek. Prostě „žouželí“ nářez ve stylu hard-boiled fiction.
„Dovolte, abych vám něco pověděl o střevlících…“
Jak říkám: Pobavíte se – a chvílema se budete i bát.
A když už je v anotaci zmínka o Ondřeji Sekorovi: to by chudák Ferda Mravenec koukal, jaký vývoj za ty roky prodělal svět, zahrada i jeho rodné (vzorné) mraveniště… :-)

Donatello
Donatello
02.01.2013 5 z 5

Je uspokojující vědět, že ve světě zvířat mají také korupci a detektivy a fungují stejné zákony jako ve světě lidí....

Pes_v_klobouku
Pes_v_klobouku
27.10.2011 5 z 5

Je to zvláštní shoda náhod nebo mnoho dětí intiutivně sahá po této knížce? U mě to intuice byla a vůbec jsem se nezklamala. Poutavá kniha, vtipná a zajímavá. Nikdy jsem nepřišla detektivnímu žánru na chuť ale tohle pro mě bylo prostě... jiné :)

Štítky knihy

hmyz spiknutí soukromý detektiv

Autorovy další knížky

Paul Shipton
britská, 1963
2003  88%Drsnej brouk - Zahrada strachu
2005  84%Drsnej brouk - Zabiják v dešti

Kniha Drsnej brouk - Zahrada strachu je v

Přečtených90x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce48x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x