Dřeň

Dřeň https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111060/bmid_dren-Xeh-111060.jpg 4 30 8

Galaktická loď větší než planetární světy, obydlená rozmanitou společností mimozemských ras, tajemné plavidlo staré miliony let, ovládané téměř nesmrtelnou lidskou posádkou, která ji objevila prázdnou na okraji galaxie. V samém středu se nachází celá planeta... Planeta, při jejímž průzkumu snad bude odhaleno tajemství původu Lodi. Ovšem tato naděje se střetne s krutou realitou, když se posádka lodi dostane na povrch a objeví svět připomínající peklo. Jejich přítomnost navíc pravděpodobně spustí rozsáhlé a nevysvětlitelné změny, jež mohou ohrozit samotnou existenci Lodi, včetně životů posádky a cestujících. Román Dřeň je samostatnou částí úspěšného cyklu, z něhož v českém překladu známe už několik kratších prací.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Marrow , 2000


více info...

Přidat komentář

enymey
13.02.2021 3 z 5

Nakonec se mi to líbilo, ale četla jsem to měsíce. Na můj vkus to bylo příliš obšírné a těžko se mi do toho začetlo, když děj najednou opustil jednu postavu a přeskočil na další. Nevím ... některé dějové linky mi přišly jako zbytečné odbočky (třeba hned na začátku o tom létacím druhu).

R47
18.01.2021 4 z 5

Obrovská loď, která má v sobě planetu a lidi, který jsou prakticky nesmrtelný co do dlouhověkosti i zranitelnosti. Má to zvláštně snovou atmosféru a trochu pomalej a dost zbytečnej začátek (epizoda s fénixama), ale pak mě to nutilo číst a číst... To podivný uvažování lidí, pro který jsou milénia nic, jejichž mozek přežije v tekutym dusíku (a tim pádek přežijou i oni) a který si zbraň udělaj i z vlastní holenní kosti.


KapitánSmrt
12.03.2020 2 z 5

Poměrně bídné sci-fi se zajímavým námětem, který je ale trestuhodně fádně uchopen. Postavy jsou nudné, ploché a moc se nevyvíjí (a to je co říct, když žijí mnoho tisíciletí) a jen těžko k nim čtenář pocítí nějaké vřelé city. Problémem bude asi i zpackaný překlad, kdy některé věty nedávají smysl nebo jsou v rozporu s dříve řečeným. Promarněná šance vykompenzovaná pouze tím, že jsem knihu pořídil za pár šupů v Levných knihách.

ludek.n
14.03.2019 4 z 5

Dřeň je space opera ve své nejryzejší podobě. Gigantická loď putující bez cíle odnikud nikam a ve svých útrobách skrývající nejedno tajemství, je bezesporu výborným východiskem pro vzrušující zápletku. Reedův styl psaní není tak úplně tradiční a má punc zcela osobitého přístupu. Jeho nápady jsou originální a jiskří napětím. Tedy alespoň v první polovině románu. Seznamování se s Lodí, její posádkou a cestujícími doslova přiková čtenáře ke knize. Sledování osudů trosečníků na Dřeni pak nikomu pravděpodobně nedovolí od četby odejít. S přibývajícími stránkami však příběhu malinko dochází dech a začne se utápět sám v sobě. Jakoby autor nevěděl, co si s vyprávěním počít dál. Nesmrtelné postavy gradaci děje také mnoho nepomohou a co hůř, jejich znovuoživování znepřehlední zápletku do takové míry, že si člověk nakonec není jistý, zda ještě jede na vlně nebo se už definitivně ztratil mezi hvězdami v hlubinách vesmíru. Ve finále pak chybí nějaké to velkolepé odhalení, i když Reedův závěr také má něco do sebe. Suma sumárum je Dřeň hodně solidní sci-fi, nicméně k dokonalému zážitku ještě nějaký ten chloupek chybí.

Ládja
15.06.2017 4 z 5

Dle mého, Dřeň nedosahuje kvality Sestry Alice, ale má něco, co dnešní autoři moc nemají. Je to čtivé, zajímavé a přichází s něčím novým. Vůbec mi nevadilo, že čas je zde jen jako vlákno, po kterém se dá skákat tam o pár dní, tu o několik tisíc let. Vše mělo svůj účel a vše svůj účel splnilo. Chápu i degeneraci (jestli se to tak dá napsat) posádky. Jedna z těch space oper na které se vzpomíná. Škoda, že od tohoto autora u nás více věcí zatím nevyšlo. Je alternativní, zvláštní, novátorský a věřím, že možná kvůli tomu zde nemá moc oblibu. Přichází s něčím o čem musí člověk přemýšlet a použít svoji fantazii. Má na to dneska někdo čas?

Svářeč
05.07.2014 4 z 5

Možná to bude tím, že narozdíl od zklamaných recenzentů a ostatních komentujících jsem od této knihy v podstatě nic nečekal. Nakonec je to velmi čtivá space opera s mnoha vynikajícími nápady, kterou jsem zhltnul v podstatě na dvě posezení. A zejména v druhé polovině mě příběh chytnul natolik, že jsem se od knihy opravdu nemohl odtrhnout. Přesto jsem již ke konci začal mít pocit, že všechno je až příliš zašmodrchané a komplikované, autorovi se to přecijen začalo trochu vymykat z rukou. A také s postavami jsem se nedokázal sžít natolik, abych dal Dřeni více než čtyři hvězdy. Zase tak dobrá není. Přesto úplně nevěřte mnoha zklamaným reakcím, čte se skvěle.

cr8g
09.01.2014 2 z 5

Moje první kniha, kterou jsem nedocetl do konce.... jedna z nejnudnejsich veci co jsem kdy cetl ..

hoopoo
15.03.2013 5 z 5

Zajímavá spaceopera. Příběh ze začátku ubíhá příjemně pomalu, ke konci spěje rychle k nečekanému konci. Lidé obládli vesmirnou mega-loď a cestují galaxií. V lodi posádka objeví ukrytou celou planetu. Skupina kapitánů se na ni vydá a ztroskotá na ni. Zde se začne projevovat zajímavý prvek příběhu - lidé jsou téměř nesmrtelní, takže děj sem tam poskočí o 3 roky, tu o tisíc a postavy jsou stále stejné.
Kniha je zajímavá a dobře se čte.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Robert Reed
americká, 1956
2012  75%Dřeň
2008  54%Sestra Alice

Kniha Dřeň je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce42x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x