Pouto stínu

Pouto stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410350/bmid_pouto-stinu-DQW-410350.jpeg 4 25 8

Dračí město série

< 2. díl >

Druhý díl původní české young adult trilogie Dračí město. Jana podstoupí výcvik v hlubinách oceánu, aby se stala bojovnicí Tajemných. Ale ne všechno jde podle plánu. Ještě se nevzpamatovala z bitvy o Zarnu a její zvířecí já zmizelo. Nahradil ho strach a noční můry. Všechno se jí rozpadá pod rukama — přátelství, láska i životní cíl. Ani Lianea to nemá lehké. Věděla, že ji minulost jednou dostihne. Bude mít sílu s ní bojovat? A bude vůbec chtít? Jana a její přátelé zjistí, že nic není černobílé a že existují ještě děsivější stvůry než bestie. A dračí bohové pořád mlčí.... celý text

Přidat komentář

Miroslavacte
26.03.2024

Young adult mě míjí, ale v rámci žábru a vystoupeni z komfortní zóny to bylo milé počtení. Jednu hvězdu si určitě nezaslouží.

KikinaBikina
23.11.2022 1 z 5

Série Dračí město.

Co na to jen říct? Knihy jsem si vybrala podle anotací i dle zajímavé obálky, dokonce mi série byla doporučena mezi ostatními českými fantasy knihami. Zaujala mě na první pohled a neodradil mě ani rozsah jednotlivých dílů. Jenže tentokrát to byl z mé strany menší přešlap.

Série Dračí město se zaměřuje na osmnáctiletou lidskou dívku Janu, která žije ve světě, kde existují Ještěři - bytosti podobné drakům. Mají šupinaté ocasy i křídla, ostré zuby, ještěří jazyk. Podle názvu prvního dílu (i celé série) by člověk čekal pořádnou dračí akci, ale o draka za celý příběh člověk ani nezavadí. Maximálně v názvech určitých míst. Ale s tím se dalo počítat již po přečtení anotace (i když já pořád čekala na jakoukoliv dračí přítomnost).

A ten rozsah celé série! V pasážích, kde by se dalo dál pracovat s dějem, autorka spíš ubírala, kdežto tam, kde by měla spíš ubírat, přidávala. A to hodně přidávala. Některé pasáže byly nelogicky a zbytečně dlouhé, jiné mohla rozvést víc, ale to neudělala.

Propojení našeho světa s tím Ještěřím mohl být zajímavým počinem, kdyby si s ním autorka daleko víc pohrála. Prostředí Brna ani česká jména mi nevadila. I Ještěři byli zajímavě zobrazení, jen mi přišli nepropracovaní a nedotažení do konce. O to víc mi ale vadila nelogická místa v příběhu (a že jich bylo hodně) a hlavně mi hlavní hrdinka neskutečně lezla na nervy!

Hlavní hrdinka Jana byla kapitola sama pro sebe. Nesympatická postava, která má o sobě tak vysoké mínění, že s ní přece každý, kdo s ní přijde do styku, musí chtít hned spát! A její intuice se nikdy nemýlí, protože ona každé nebezpečí odhalí předem jen podle čichu! Její neustálé výjevy mě opravdu nutily do přemáhání se obě knihy dočíst. O ostatních postavách se snad raději zmiňovat nebudu. Už tak je tento text plný kritiky.

Autorčiny nápady nebyly vůbec špatné, jen nebyly dotažené do konce. Alespoň tak mi to přišlo. I přes svůj velký rozsah tam bylo tolik nelogičností, nedotažeností a stupidit, že to knize bohužel jen uškodilo. Na třetí díl se rozhodně nechystám. První dvě části příběhu mi naprosto stačily.

Sečteno, podtrženo 2/10


Nale
06.07.2022 1 z 5

Druhý díl byl o něco lepší než první. Dračí historie je vymyšlená skvěle a mohlo by z toho být skvělé čtení. Ale já a Dračí město kamarádi nebudeme. Druhý díl je dějově snad ještě větší chaos než první. A teď vynechám logické věci.
Docela jsem se těšila na výcvik u Tajemných… to jsem ale nevěděla, že se dočkám jen brouzdání myslí. A ano. V hlavě některé z postav trávíme většinu část knihy. Proč? Protože obě hrdinky jsou buď na ošetřovně nebo se zotavují a mají zakázáno bojovat.

Stále se nedokážu přenést přes otravné chování postav. Všichni už jsou dospělí (ještěři hádám mají několik desítek let), ale jednají jak třináctiletí puberťáci (hlavně Ondra, můj ty bože, to je takový osel, že snad nebyla chvíle, kdybych mu nechtěla křápnout hlavou o zeď).
O Janě škoda mluvit. Od prvního dílu se nic nezměnilo – stále ukňouraná chudinka, která pořád omdlívá, nebo ji je špatně a z nějakého neznámého důvodu je hrozně důležitá a všichni po ní jdou.
Lianea je v podstatě stejná jako Jana. Autorka má talent na slabé ženské, které musí pořád někdo zachraňovat, nepřátelé je chtějí znásilnit nebo je muži mlátí (princezna Nayklín).
A ti dva Tajemní? Neměla jsem příležitost si je oblíbit. Plochý, nezajímaví, nemají žádnou hloubku, žádnou osobnost a ani o nich nic nevíme. Takoví roboti na okrasu.

Nějak nechápu ten převrat Jana x Eldar. Prostě hop! A najednou tu máme spřízněné duše, přestože v jedničce spolu sotva promluvili. Protože… proč ne. Aby bylo nějaké romantické drama. Přece jen, je to YA.

Tahle série má jedno zásadní pravidlo, které mi brnkalo na nervy po celou dobu čtení – muži jsou povýšení sexuální predátoři a ženy jsou slabé chudinky, které se nechají zneužívat.

Do čtení jsem se musela opravdu nutit. Myšlenkami jsem byla všude možně, jen ne u knihy.

Ashi
23.07.2021 5 z 5

První díl byl místy nelogický až bizardní. Tenhle se mi ale opravdu líbil! Kniha je opravdu velice čtivá. Až do strany 377 jsem nechtěla, aby skončila. Poté je několik méně záživných kapitol, ale konec je opět velice povedený. Občas už se tu však začíná objevovat nešvar, že některé postavy jsou moc silné a dokáží až příliš velké věci. Knihu jsem dlouho odkládala, ale nakonec bude další díl až jaro 2022.
Co se týče vývoje postav, no to víte, že hlavní hrdinka má stále divné a nesmyslné reakce, ale nevadilo mi to. Co se týče přežití, nepřežití postav, dle děje mi současně popsaný stav dává smysl.
Stále mě baví fakt, že hlavní hrdinka knihy má strach, že jí nepřátelé znásilní a zabijou.

andrejci
14.05.2020 5 z 5

První díl se mi líbil a tohohle jsme se bála. Pořád to je od české autorky s 500 stránkami a bála jsem sem. A vůbec jsme nemusela! Byla to skvělé. Některé věci se natahovali, ale dalo se to přežít. Musím říct že svět je skvělý. Ten nemám chybu. Dějová linka byla skvělá. Postavy skvělé. Jan se sice mohla trošku zlepsit, ale oproti prvnímu dílu byly skvělé. Líp propracované.Musím říct že jsme zvědavá jak to skončí. Vůbec nemám tušení a po těch posledních stránkách jsme úplně na vážkách. Doufám že vyjde brzy, protože to asi nevydržím. Musím napsat že je vidět že to autorka píše s nadšením. Dej vás pohltí a už nepustí

Eslem
22.04.2020 1 z 5

Proklínám autorku obálky, která mě zlákala dát P. Machové druhou šanci. Na kulhavou logiku už jsme v YA zvyklí (namátkou - suchozemští ještěři pod vodou máchají křídly stejně efektivně jako ti vodní) a nemůžu jí upřít stylistické zlepšení, ale ten příšerný ezoděj mi veškerá pozitiva zase "vynahradil" a namíchl mě ještě víc než pojetí Dračího města. Výcvik u Tajemných? Leda jako špatné kulisy pro všechny ty spřízněné duše, zloděje duší a dostaveníčka v mysli. Obě hrdinky omdlévají nebo upadají do kómatu jedna přes druhou a po zbytek času jsou buď nadržené nebo meditují, případně trochu cvičí. Smysluplné utrpení postav mě většinou dokáže obměkčit, ale tyto labilní ženštiny ze mě nedokázaly vyrazit sebemenší účast. Trochu by mě usmířilo krvavé a nenávratné obětování Jany dračím bohům, ale takové revoluční alter ego vraždy se od autorky dočkám těžko. Takže končím na str. 316, kde se začíná rýsovat další stěhování duše...

sabflower
03.01.2020 5 z 5

Pokračování Dračího města Pouto stínů jme podle mě čtivá kniha. Mile mě překvapilo zmrtvíchvstání a díky i jedné postavě bych se nedivila kdyby autorka to uskutečnila ve 3 díle. Děj dobrý, sledový, napínavý. Jsem v očekávání na 3díl, už teď se na něj těším

kolacky
03.12.2019 4 z 5

Tak tady byl závěr nahozený hodně drsně. Jak to asi autorka dovede do konce a koho nechá zavraždit příště? Tady se zmrtvýchvstání asi konat nebude...