Draci letního žáru 1

Draci letního žáru 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34817/mid_dragonlance-kroniky-draci-letniho-z-J9O-34817.jpg 4 7 1

DragonLance - Kroniky série

< 5. díl

Série: DragonLance – Kroniky, díl v sérii: 4 – 1.část. Válka Kopí byla už dávno dobojována. Léta míjejí. Kyvadlo světa se kývá tam a zase zpátky. Je léto, horké a suché léto, tak horké a suché jako ještě nikdy předtím. Vratká rovnováha krynnského světa se nachyluje. Kyvadlo se ocitá ve světle. Sužovaný hlubokým zármutkem ze ztráty obou bratrů, mladý mág Palin Majere chce vstoupit do Propasti a najít svého strýce, hrůzu nahánějícího arcimága Raistlina. Kyvadlo mizí na druhé straně, ve tmě. Královna Temnot našla nové vyznavače. Takhisidini rytíři, oddaní své královně na život a na smrt, následují její Vidění a míří k vítězství. Temný paladin Ocel Ostromeč vede útok na Věž Nejvyššího kněze, na pevnost, za kterou jeho otec položil svůj život. Kyvadlo se zastavuje. Na malém ostrově uprostřed oceánu tajuplní Irdové uvězní prastarý magický nástroj a pokoušejí se ho využít ke svým vlastním cílům. Do Palantasu přijíždí Uša, dítě Irdů, a tvrdí, že je Raistlinovou dcerou. Toto léto bude hrozné. A snad to bude to poslední léto, které Ansalon kdy spatří. Smrtící plameny stravují suchou trávu. Chaos, Otec bohů, se vrátil.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Dragons of Summer Flame , 1995


více info...

Přidat komentář

Gordonlord
09.07.2021 3 z 5

Pokračování legendárních Kronik hraje hodně na nostalgii prvních tří dílů. Nekonečně zde vzpomínáme na všechno, co se kde šustlo v původní trilogii a tím máme skoro celý předchozí děj v rámci tohoto dílu převyprávěný a osvěžený.

Sledujeme zde setkání Raistlinova synovce Palina a syna Sturma Ostromeče a Kitiary - Ocele Ostromeče, který slouží Kralovně Temnot, která se chce skrze portál opět dostat zpátky na svět. Ocel drží Palina jako své rukojmí a putují spolu jak pohřbít Palinovy bratry do Útěšína, tak otevřít portál Kralovně Temnot do Věže magie.

Zajímavé je sledovat, jak oba hlavní hrdinové snaží přetáhnout jeden druhého na svoji stranu smyšlení a sám jsem zvědav, jestli Palin přejde na stranu zla, či Ocel na stranu dobra.

Zajímavým zpestřením utahaného děje je výjimečně šotek Tass, který mě v mnoha jiných dílech jen otravoval. A fajn byla i linka Raistlinovy dcery jménem Uša, která přicestovala ze světa civilizací nepolíbeného a jejíž zvyky jsou si s těmi Tasovými hodně podobné.

Nicméně, na to, jak je první část čtvrtého dílu rozsáhlá, ve své podstatě se tady nic moc nestane a děj se vleče ukrutně pomalu. Někdy na hranici nudy, někdy za hranicí, ale stále aspoň příjemně čtivě.

Bonusem je obálka., kterou namaloval nejlepší z nejlepších - Larry Elmore. Učiněný génius fantasy obrazů. Na jeho obálky se nemohu vynadivat a nikdy mne neomrzí.

Autoři knihy

Tracy Hickman
americká, 1955
Margaret Weis
americká, 1948