Dračí dcera

Dračí dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493992/bmid_draci-dcera-X2z-493992.jpg 4 37 16

Když se služebná Milla stane svědkem vraždy, obrátí se jí život vzhůru nohama. Stane se totiž opatrovnicí posledních čtyř dračích vajec – a záhy také první dračí jezdkyní nové éry! Jenže vládce ostrovního města Arcosi je odhodlán existenci magických tvorů za každou cenu utajit. Dívka se rázem ocitá v centru mocenských bojů o samou duši Arcosi a jeho obyvatel. Městem zuří nepokoje. Staří Arcosané se vracejí a dožadují se svých práv. Přinesou draci spásu, nebo plameny? A kdo je vlastně Milla – dívka bez minulosti a rodiny? LEGENDY OŽÍVAJÍ – ČAS DRAKŮ OPĚT NASTAL!... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Dragon Daughter , 2018


více info...

Přidat komentář

Njangu
28.11.2023 4 z 5

Cílovou skupinou jsou opravdu mladší čtenáři. Rovnat se kniha nemůže s velkými díly typu Odkazu dračích jezdců, apod. Už rozsahem stran nám knížka říká, že bude děj jednodušší a musí se do něj vměstnat vše, co ostatní autoři roztáhnou do několika dílů. Ale příběh to byl pěkný, oceňuji, že jsem si konečně mohla přečíst standalone knihu a nečekat na vydání dalších dílů. Na plný počet hvězdiček to není, ale kdo má rád draky a nevadí mu dětské pojetí příběhu, tak doporučuji přečíst.

M.C.SMITH
10.05.2023 4 z 5

Kniha se četla velmi dobře, je určena mladým čtenářům.
Příběh bych dala mladé slečně ve věku okolo dvanácti třinácti let. Mám ráda draky a díky knize jsem se zase mohla vrátit do svým mladších let. Čtení jsem si užila, bylo to fajn.
Příjemné odpočinkové čtení, které potěší.


knizninadsenec
05.04.2023 5 z 5

Nádherný příběh, který jsem si naprosto zamilovala. Děti se chovaly na víc, než uvádí autorka a já si je tak nedokázala nepředstavovat při čtení. Příběh se čte dobře, zaujme, je proměnlivý, nepředvídatelný.

marina4088
24.03.2023 5 z 5

Dračí dcera byla pro mě taková pohádková, jednoduchá fantasy, která jak kdyby mě přenesla do mladšího věku. Řekla bych, že nejvíce by se mohla líbit věkové kategorii ve věku 12-15 let - kniha není nějak těžká a nevyskytují se tu těžší nebo cizí pojmy a slova, i přes to je ale krásně napsaná, takové pohlazení po duši - skvělá kniha na odpočinek.

Příběh nám začíná s Millou, malou 12 letou služebnou. Pracuje pro lidi, kteří se stali jejími kamarády a její jedinou rodinou. Zde se nám do příběhu vrhají dvě nové hlavní postavy, nebojácná Tara a mírně skeptičtější Isak. Společně se snaží proplouvat každodenními strastmi a radostmi. Všechno se ale změní ve chvíli, kdy Milla nalezne brašnu se 4 dračími vejci - tím se rozpoutají mnohá dobrodružství i nebezpečí a nenechají člověka ani chvíli v klidu.

Většina postav mi byla sympatická, ale vždycky tu hold musí být někdo, kdo je nesympatický většině - ano, ani tady nás takový hrdina neminul.

Příběh se odehrává na ostrově Arcosi, který jediný má potřebné zázemí pro draky, bohužel kvůli nenažranosti po moci a penězích o své draky už jednou přišel. Povede se ostrovu i na podruhé vzchopit a stát se lepším místem pro draky, jejich jezdce a obyvatelstvo, nebo mu nastane konec a tím i konec draků? Dám vám malou radu - konec bude stejné pohlazení po duši jako většina příběhu.

4,5/5

Áža707
22.02.2023 3 z 5

Kniha je určena pro mladší čtenáře a i když čtu dost částo YA, tak tady na této knize je to doopravdy znát hodně. Myslím si, že v mých 13-15 by se mi kniha líbila o hodně více.

Děj je rozdělen do několika částí a pro mě první dvě části (+- do strany 150) byly poměrně nudné. Příběh jako takový se čte dobře, ale neměla jsem takové to nutkání číst dál a dozvědět se, co se stane. Od třetí části mě to začalo bavit více a byla jsem zvědavá, co si pro nás autorka připraví.

Bohužel jsem se neubránila srovnání s Eragonem, kterého jsem dočetla nedávno a těch podobností tam bylo příliš mnoho. Jen příběh samotný nebyl tak propracovaný a byl podáván zjednodušenou formou.

Postavy zde byly děti ve věku 13-14 let a oproti ostatním štafetářkám mi to nijak zvlášť nevadilo, celá konstrukce knihy podle mě měla působit historicky, jako že se děj odehrával v dávných dobách. Tím pádem mě nezarážely zásnuby ve 14 letech a podobné věci.

Děj obsahoval skoky, takže zde byl rychlejší posun v čase. Trochu mě mrzelo, že zde právě některé detaily nebyly více rozepsané - rozhodně bych ocenila více informacích o dracích. Postavy byly napsané dobře a rozhodně fandíte Mille a jejím kamarádům. Padouch je patrný hned v prvních stránkách, ale i přesto mě chování některých postav překvapilo a i některé vazby, které se objevily až v průběhu knihy.

Knihu bych určitě doporučila mladším čtenářům, kteří rádi čtou fantasy a miluji dračí příběhy. Pro starší čtenáře bych řekla, že to může být příjemné odpočinkové čtení.

⭐ 3/5

Ashi
10.02.2023 2 z 5

Přestože jsem četla více knih podobného žárnu, vyhodnotila jsem, že tato patří opravdu pro mladé čtenáře. děj je až příliš zjednodušený a dětský. Musela jsem část přeskakovat. Příběhově se tam reálně draci objeví až v půlce knihy a to jen trošičku.
Asi pokud o dětsky podaného Eragona, ale ne neni to ono.

knihomolkajanca
31.01.2023 3 z 5

Fantasy s draky ve mně vždy probudí nostalgii, protože si vzpomenu na dobu, kdy jsem jako teenager četla Odkaz dračích jezdců. A Dračí dcera má přesně ten podobný vibe, i když je mnohem pohádkovější, jednodušší a kratší.

Hlavní postavou je mladičká a osiřelá služebnice Milla, která stane svědkem vraždy. Po neznámém cizinci, v němž před jejíma očima vyhasl život, zůstane v keřích skrytá brašna skrývající podivný obsah - čtyři dračí vejce. Milla se tak stává jejich opatrovnicí a aniž by to zamýšlela, je svědkem chvíle, kdy se na Arcosi vrátili draci.

Jak je vám asi jasné, takového draka člověk příliš dlouho neutají a mladé Mille se tím pochopitelně velmi rychle obrazí život vzhůru nohama. Rozbíhá se tak dobrodružný příběh, v němž máme klasickou kladnou hradinkou i typického archetypálního záporáka, který touží po moci a dracích (jak jinak). Tempo je docela pomalé, nicméně styl vyprávění je hodně jednoduchý a kniha se čte velmi dobře.

Připravte se ale, že tohle je kniha opravdu určená pro mladší čtenáře. Člověk tak nemůže očekávat do každého detailu promyšlený svět, ani potoky krve či hory mrtvol spálených dračím ohněm na uhel. Spíše se můžete těšit na oddechovější příběh o tom, jak zhoubné může být, když někdo touží za každou cenu po moci. A samozřejmě na vás také čeká spousta chvilek s draky. Jako plus rozhodně hodnotím to, že některé z postav prodělaly i lehký vývoj a autorka se také lehce a nenásilně dotkla tématu rasismu a dělení společnosti. Není to kniha, která by vás v něčem šokovala, překvapila, ale dostanete přesně ten pěkný pohádkový příběh plných draků, který na první pohled slibuje obálka.

Hodnocení: 65%

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Cosmopolis a Gradě.

robin9739
26.12.2022 3 z 5

Kniha je to povedená, s dobrým příběhem, klasickou kladnou hlavní postavou a povedeným záporákem. Příběh není výjimečný, ale nenudí. Na můj vkus je kniha nekonzistentní, podstatným věcem se věnuje krátce a těm nepodstatným dává až moc zbytečného prostoru. Jedná se o jednoduchou jednohubkou, která kdyby tam nebyly draci, tak vlastně ani není fantasy.

Arkagas
16.10.2022 3 z 5

Moc příjemná fantasy určená primárně pro mladší čtenáře, což mi jako silně dospělé vážně nevadilo a příběh jsem si užila.
Nevýhodou všech dračích fantasy u mě je fakt, že vždy pak potřebuju nutně draka. :)

spencer
10.09.2022 3 z 5

Dračí dcera je velmi okouzlujícím příběhem plným dobrodružství a draků.
Vše se odehrává ve světě, kde kdysi žili draci a byly součástí každodenního života.
Hlavní hrdinkou je Milla, osiřelá dívka, která se jednoho dne stane svědkyní vraždy muže ochraňujícího brašnu se čtyřmi vejci. Časem se ukáže, že se jedná o dračí vejce a toto odhalení dá do pohybu sled událostí, které Mille a jejím přátelům navždy změní život.

Knihy, ve kterých hrají jakoukoliv roli draci zbožňuju a byla jsem proto na tento titul velmi zvědavá. Přestože příběh cílí na mladší čtenáře, najde si své fanoušky napříč různými věkovými skupinami. Autorčin styl psaní je velmi čtivý a určitě vás zaujme způsob, kterým postupně odkrývá nové informace týkající se daného světa.
Dračí dcera mě tedy bavila, ale nebyla jsem z ní nadšená tolik, jak jsem původně předpokládala. Začátek byl na můj vkus pomalejší a chyběly mi informace, které se dostaly na povrch až později.

Titul vám nicméně můžu určitě doporučit. Máte-li rádi draky a chtěli byste se jejich prostřednictvím vrátit do svého dětství, určitě se zkuste po knize poohlédnout.

bookbug_cz
11.08.2022 4 z 5

Od první stránky jsem měla pocit, že čtu pohádku o dracích a tenhle příjemný vibe mě provázel po celou knihu. Hlavní hrdinkou je tady dvanáctiletá Milla, která se v zahradách domu, kde pracuje jako služebná, stane svědkyní vraždy muže ochraňujícího unikátní brašnu se čtyřmi vejci. Po čase zjistí, že se jedná o vejce dračí a má podivný vnitřní pocit, že se o draky musí postarat. Jako by konečně našla to spojení, které mívají v rodinách ostatní její přátelé. Lásku, spojení, starost o své blízké. Milla jakožto sirotek nikdy nic podobného nezažila, takže pouto, které si vytvoří okamžitě po dračím vylíhnutí, je něco magického a neuchopitelného.

To by ale nebyl ten správný příběh, kdyby šlo s draky všechno jak po másle. Vylíhlo se totiž těch draků více. A tak spojení s nimi navázala kromě Milly i dvojčata pána domu Isak a Tarja, a v neposlední řadě i vévodův syn Vigo. Všichni čtyři se snaží naučit s draky pracovat. Starají se o ně, krmí je, hrají s nimi a postupně i cvičí.

Ostrovní město Arcosi totiž zažije svůj největší mocenský boj od poslední války, kdy se u ostrova vylodili Norlanďané a zcela pohltili místní obyvatele Sartolany. Nikdo netuší, co se tenkrát stalo, že draci vyhynuli, a proč tak byli po celý ten čas jen pouhou legendou.

Kniha je napsaná velmi čtivým stylem. Každá stránka mě nutila číst dále a sledovat osudy našich čtyř mladých hrdinů. Najde Milla nakonec své místo na zemi? Přijde na to, kdo vlastně je, jestli má někde vlastní rodinu? To už musíte zjistit sami. Nicméně já doporučuji, i přesto, že nejsem cílovka, jsem si u knihy opravdu odpočinula a bavila mě. Takže pokud máte kolem sebe čtenáře mezi dvanáctým a devatenáctým rokem, knihu jim kupte či doporučte. Stojí to za to!

sar.janurova
27.07.2022 4 z 5

Kniha Dračí dcera není úplně typickou young adult fantasy knížkou, se kterými se během svého brouzdání knihami potkávám. Tahle kniha je podle mého totiž velmi jemným a milým vnešením do fantasy světa pro děti ve věku 12 až 14 let. Není nijak náročné svým vybudovaným světem ani složitým jazykem - možná některá jména jsou trochu složitější na zapamatování, ale toho se autorka vyvarovává opakováním, kým daná postava je. Zpočátku pro mě osobně měla kniha trochu pomalejší rozjezd, ale po překlenutí první části jsem knihu hltala jedním dechem. Příběh člověku plyne před očima a živě si jej v hlavě představuje. Já si nemohla pomoct a představovala si Norsko, jeho přístavy a malé ostrůvky v jejich okolí. Za mě je to velmi povedené fantasy pro mladší nadšence k tomuto žánru, protože věkově jim hlavní postavy sednou a snáze se tak s nimi sžijí.

Kni-holka
14.07.2022 5 z 5

Vyrůstáte z dětských botiček a chystáte se pustit do vzrušujícího světa YA fantasy? Pak je pro vás Dračí dcera od Liz Flanaganové, která vyšla pod značkou Cosmopolis v jejich ediční řadě YA to pravé. A užijí si ji i starší čtenáři.

Na křídlech draků přilétá příběh o ostrově Arcosi, které bývalo nejen jejich domovem, ale i domovem jejich jezdců. A díky čtyřem dračím vejcím, které služebná Milla objeví, když se stane svědkem vraždy, se draci opět vrátí domů.

O půlnoci se vylíhla čtyři dračí mláďata a spojila se se svými jezdci Millou, Tarjou, Vigem a Isakem a tito čtyři mladí lidé musí zjistit vše, co se o dracích zjistit dá, aby přežili a aby pomohli i dalším vrátit se na ostrov.

Mocenské boje, politické intrikaření, pradávná věštba, osobnostní růst, morální otázky, rodinná sounáležitost a krásná bájná zvířata. To vše tento příběh má. I když už nejsem cílová skupina, kniha mě bavila a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. A opravdu doufám, že bude mít úspěch, abychom přeložili i druhý díl.

nada3314
11.07.2022 5 z 5

Tohle bylo pohlazení po duši. Nalákala mě přenádherná obálka a moc jsem chtěla vědět jaký příběh se skrývá uvnitř. Tenhle příběh je sice především pro děti a mládež, ale i já jsem do něho vcelku rychle pronikla a užívala si dračí dobrodružství. Tím, že moc fantasy nečtu, tak nejsem vůbec obeznámena se světy a tenhle se mi zdál báječný.

Hlavní hrdinku tu máme 12 letou Millu, která nezná svou minulost, a my se ji s ní v příběhu plném dračích vajíček, války, intrik a draků snažíme poznat. S postupem času, jak děj plyne, se vše krásně pospojuje a já jsem z toho krásného celku byla nadšená. Opravdu krásná dračí pohádka i pro dospělé se vším co k ní patří.

Budu moc doufat, že u nás vyjde pokračování a já si ho moc ráda přečtu. Koukala jsem, že v zahraničí už je venku  Kdo by nechtěl míst svého roztomilého dráčka ?

Konfu97
07.07.2022 3 z 5

Kniha je milá, ale takový průměr. Možná je to i tím, že již nejsem cílová skupina, knihu bych doporučila pro děti 10-15. Je to příjemné vtáhnutí do fantasy světa pro mladé a začínající čtenáře. Hlavní postavy jsou zde děti, děj je jednoduchý ale svižný s koncem, který pohladí po duši.

Mona787
25.06.2022

Zaujímavá a naozaj čítavá kniha (aj keď už nie som cieľová skupina), podaná originálne napriek tomu, že tejto téme sa venuje už kopec ďalších kníh.