Dost dobrá matka

Dost dobrá matka https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408965/bmid_dost-dobra-matka-uc3-408965.jpg 3 78 28

Ruth Hartlandová je zkušená psychoterapeutka, ale její profesní praxe ji neuchrání před osobním utrpením. Je totiž matkou dospělých dvojčat a jedno z nich – složitý a křehký Tom, který „nikdy nikam nezapadal“ – před časem náhle zmizel. RUTH SE NEVZDÁVÁ NADĚJE, ŽE SYNA NAJDE, ČEKÁ VŠAK NA JEHO NÁVRAT TAK ÚPĚNLIVĚ, ŽE ŽIJE POUZE NAPŮL. V tragickém rozpoložení začíná pracovat s labilním a traumatizovaným pacientem. Je tady ale háček: Dan Griffin se nesmírně podobá jejímu pohřešovanému Tomovi. Ruth nasazuje všechny síly, aby novému pacientovi pomohla, jenže osobní těžkosti a výčitky svědomí zeslabily její profesionální úsudek. I PROTO SE SITUACE VYMKNE KONTROLE – A NÁSLEDUJÍCÍ DĚSIVÉ UDÁLOSTI PŘEKONAJÍ I TY NEJTRAGIČTĚJŠÍ PŘEDSTAVY… Dost dobrá matka nás zavede do utajeného světa mezi psychoterapeutem a jeho pacientem, v jehož centru tiká časovaná bomba. Držíme v rukou dramatický příběh o nekončícím závazku matky a o tom, že… i když to cítíme jinak, musíme dát těm, jež milujeme, co nejvíc svobody.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Leda
Originální název:

A Good Enough Mother , 2019


více info...

Přidat komentář

Hvězdinka
29.07.2022 3 z 5

Těžký osud jedné matky. Měla toho naloženo hodně v osobním životě i v pracovním a tu tíhu neunesla. Není se co divit. Vleklo se to, kniha měla větší potenciál. Nenadchlo, neurazilo.

micha-ella
13.03.2022 2 z 5

Kdysi jsem četla všechny knížky až do konce, žádnou jsem neodložila nedočtenou. Buď ze zvědavosti, jak to dopadne (i když mě to celou dobu nebavilo) nebo z jakési úcty k autorovi (když to pracně napsal, že jo). Už dávno tohle nedělám, můj limit je strana sto a pokud mě příběh nezaujme, knížku zaklapnu a sbohem. Tady se až do sté stránky probíráte případy zoufalců z traumatologie, které vypráví smutná a také zoufalá psycholožka. Už v začátku se mi zdálo krajně nepravděpodobné, že by celé oddělení, které tato doktorka řídí, truchlilo při úmrtí každého pacienta - ,,zármutek, slzy, tlumené hlasy, kondolence, květiny, účast na pohřbu" - no, že by to psychoterapeuti v Anglii takto prožívali? Trauma doktorky se odkrývá hodně pomalu, prostě mě to nudilo. Možná jsem přišla o výborný román, ale dál jsem nedočetla.


Januli
27.01.2022 3 z 5

Dost dobrá matka se mi dost dobře táhla. Tím, že jsem knihu dočetla a neodložila tak asi nějaký potenciál mít musí, ale nesedla mi.

čef
27.11.2021 4 z 5

Dobré matky si zde dobře počtou, i když se zrovna starají nejlépe o dvojčata. V tom fofru se určitě nic nestane, když nějakou tu stránku přeskočí nebo ztratí na chvilku soustředění. Vše se několikrát zopakuje, takže se čtenářka neztratí a knihu určitě dočte s radostí.

Renca.ch
22.02.2021 odpad!

Kniha mě nebavila, nemohla jsem se začíst, nejednalo se o psychologicky thiller, ale román z psychologické kliniky , děj se vlekl, nuda, konec očekávaný.

Janyssek
23.01.2021 2 z 5

Triller určitě ne, kniha se četla pěkně, taková oddychovka, bohužel jsem opravdu čekala víc...

Ophelie
07.01.2021 3 z 5

Kniha se mi líbila, je to takový lehký nadprůměr, ale za thriller bych ji neoznačila. Jedná se spíš o psychologický román se zajímavou menší zápletkou ohledně pacienta Dana. Žádné nervy drásající napětí v knize nenajdete, ale jako taková odpočinková psychologická sonda do života jedné “dost dobré matky” je kniha fajn.

gordon13
29.10.2020 4 z 5

Opravdu psychologický román, autorka nezapře své povolání, je citelně cítit, že zcela jistě ví o čem píše. Bravurně vykreslené pocity a emoce hlavní hrdinky, kniha na pomalé vstřebávání a titěrné rozebírání, na mě v současné době působila dost depresivně a bezvýchodně...krásný emotivní závěr!

clarkens
29.09.2020 2 z 5

Pro mě to bylo trápení, nedokázala jsem se pořádně začíst, přišlo mi to spíše jako soubor různých zápisů z psychiatrických sezení... dějová linka se ztrátou syna se sice prolínala, ale pomalu, naopak konec byl velmi rychlý. Za mě tedy bohužel ne.

maryska09
08.06.2020 4 z 5

Dobře napsaná kniha ze které mrazí. Hlavní hrdinka prožívá obrovské trauma ze ztráty dítěte, které v sobě potlačí a snaží se dál pracovat. Čtenář brzy pochopí, jak moc je všechno špatně a k jak tragickému konci to povede. Knihu doporučuji

jasmína
26.04.2020 4 z 5

Za mě najednou moc úspěchaný konec a hodně nejasností, ale četla se jinak dobře, tak čtyři hvězdičky..

Zrzavá_Tereza
19.04.2020 2 z 5

Dost dobrá matka mě uvrhla do ještě většího depresivna, než ve kterém jsem byla před jejím čtením. Vlastně tu nenajdete nějaký světlý okamžik, jen ztrátu, beznaděj, nenaplněná očekávání. Teď to zní fakt hrozně a jakože vás chci odradit, to vůbec ne. Jen jsem si po dočtení řekla - proč? Proč tohle někdo napsal? Hlavní hrdinka je psychoterapeutka a její osobní problémy se nehezky odrazí na její práci. Dobře, chápu, to se občas děje. Ale ve mně to prostě nic nezanechalo. Asi nejsem ten správný typ na knížky s velkým množstvím psychologie a malým množstvím života jako takového.

iva23
21.02.2020

Nedočteno, nebavilo, o ničem.

monci6485
19.02.2020 3 z 5

Je to román, ne thriller. Pošahaná psychoterapeutka, která by sama potřebovala péči odborníka. A co se jí vlastě tak hrozného stalo, že má život v troskách? V podstatě nic a přesně o tomhle je kniha. O ničem..

L.Helena
18.02.2020 4 z 5

Celá kniha je vyprávěná vlastně jen prostřednictvím pocitů a myšlenkových pochodů hlavní hrdinky. Veškeré dramatické a podstatné události tohoto příběhu jsou tudíž "filtrovány" tím, jak je vnímá a prožívá Ruth, coby matka a psycholožka. Nejedná se tedy v žádném případě o thriller, ale o dobrý a opravdu velmi čtivý psychologický román, obzvlášť vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o autorčino první dílo. Doufám, že při své práci klinické psycholožky narazí na spoustu jiných zajímavých námětů a dočkáme se od ní i dalších zdařilých knih.

josska
27.01.2020 4 z 5

kniha se mě líbila,byla čtivá a zajímavá,,,vztah psychoterapeut -pacient.....a ten konec mě překvapil...

KristynaL
25.01.2020 3 z 5

Knižní jednohubka psaná svižným jazykem, přečtena během dne. Nelze však říct, že by dějem vynikala nad ostatními díly tohoto žánru.

ArwenAragorn
30.12.2019 4 z 5

Výborná kniha a pěkná obálka.
Thriller ne, ale psychologický román. Nejdřív mě obsah moc nebral, ale pak jsem byla čím dál víc zaujatá. Je poznat, že autorka je psycholožka a že hodně čerpá ze svých studií a z práce s psychicky traumatizovanými osobami.
Ruth si prochází svými osobními traumaty, které doprovází zmizení jejího syna. To vede k tomu, že se dopustí pochybení ve své práci psychoterapeuta, které vedou k neodvratitelnému neštěstí.
Vztah dítěte a matky je tady znázorněn hned na několika případech. Velice sugestivní a emotivní.
Doporučuji pro milovníky opravdu propracovaných psychologických příběhů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Domnívám se, že kdesi v hloubi duše jsem věděla, že Dan je silně narušený. A uvnitř všech těch slupek si hověla moje vlastní všemohoucnost. Ať už byl duševně pošramocený sebevíc, měla jsem pocit, že ho dokážu zachránit. Smířila jsem se s tím, že je nevyzpytatelný, poněvadž jsem nechtěla znát důvod, proč ho přestat vídat. V prázdnotě, kde kdysi stávala trofej v podobě mého syna, byl Dan drobnou cenou útěchy, jíž jsem se chtěla pevně držet.

zuzana2599
06.12.2019 5 z 5

Opravdu dost dobrá kniha. Právě jsem dočetla a trošku mě mrazí, i když na druhé straně cítím uspokojení z dobrého závěru příběhu. Nebylo to vůbec lehké čtení !
Hodně psychologický román je sondou do duše matky, které se ztratil syn. Zároveň pracuje jako psychoterapeut, který se dopouští selhání, které způsobí děsivé události...
Je to velmi působivý román také o tom, co znamená být matkou ! Výborný autorčin debut !

Janaves
24.11.2019 4 z 5

Do první poloviny takové těžké, možná zbytečně rozvláčné.Od druhé poloviny se to změnilo a konec už fajn. Fakt hodně dobrý příběh! Jen kdyby byl jinak napsaný.Smutný,ale mohl se klidně stát.Dala bych tři hvězdičky,ale za ten závěr dávám čtyři.