Dorothea vévodkyně Kuronská

Dorothea vévodkyně Kuronská https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47018/dorothea-vevodkyne-kuronska-47018.jpg 5 21 8

Knihou "Dorothea vévodkyně Kuronská" doplňuje autorka své dvě předchozí knihy "Tajemství Barunky Panklové" a "Kateřina Zaháňská" a uzavírá tím jakousi trilogii věnovanou třem ženám evropského formátu, Boženě Němcové, Kateřině Zaháňské a Dorothee Kuronské, ženám, propojeným vzájemným vztahem k sobě a vztahem k naší zemi. Božena Němcová vyrůstala v Ratibořicích na panství vévodkyně Zaháňské, která byla dcerou vévodkyně Kuronské. Všechny tři, i když náležely ke třem generacím, byly opěvovány pro svou krásu, šarm, duchaplnost a inteligenci a obdivovány pro schopnost umět hovořit a psát a zaujímat vyhraněné postoje, což bylo u žen jejich doby jevem ojedinělým. Dorotheu Kuronskou obdivoval J. W. Goethe, Ch. M. Talleyrand, Immanuel Kant, Moses Mendelssohn, ale i pruský král Friedrich Veliký, polský král Stanislav Poniatowski a ruský car Alexandr I. Portrétovali ji přední malíři a zůstala dodnes, především v Lotyšsku, ideálem ženy na vévodském křesle, mající schopnost, podle slov Güntera Elbina, držet moc v křehkých rukou.... celý text

Přidat komentář

MíšaS.
14.12.2023 4 z 5

Kniha je čtivá, jen někdy ty politické pasáže mi dělali problém.
A teď honem na babiččinu paní kněžnu .

jalca
19.06.2022 5 z 5

Velmi čtivě napsaná kniha o životě vévodkyně Dorothey. V knize oceňuji velké množství ukázek z jejích deníků a dopisů. Jen si nemyslím, že by předchozí manželka Petra Birona (Dorothea byla jeho třetí manželkou) Jevdokija byla tak zlá a sobecká osobnost, jak na mě z knihy působilo.


Mi--LADA
18.04.2021 5 z 5

Neobyčejně zajímavá historická kniha o neobyčejné, velkými muži obdivované princezně Dorothey Kuronské (1793 - 1862) s nevšedním, na události bohatým osudem. V době svého manželství prožila několik dalších milostných románků a i v obecném smyslu měla pestrý, nevšední život.
V knihovně jsem si jí kdysi půjčila jako naučnou literaturu, ale je psaná čtivě a s přímou řečí jako román, jen se drží víc skutečných faktů než fiktivních příhod. Jsou zde i spekulace ohledně jejího mateřství, měla nemanželskou dceru. Někteří autoři literatury faktu vyslovili domněnku, že Dorothea byla matkou české spisovatelky Boženy Němcové, autorka knížky H.Sobková považuje tuto hypotézu za možnou, která se nedá ovšem prokázat a jak jsem už psala, badatelka se snaží hlavně držet doložitelných faktů. Kniha se nevěnuje jen spekulacím ohledně jejího mateřství. Vypovídá o tehdejší době i životě aristokratů, politice a dějinám různých zemí, nejenom osudům samotné Dorothey. Je to seriózní historická knížka, která je přitom čtenářsky dost přístupná a tak myslím, že celkem neprávem upadla v zapomnění.
Pokud by znovu vyšla, koupila bych si jí jako kvalitnější biografii o šlechtičně žijící na konci 18. st. a v první polovině 19.st. Knížku zapůjčenou v knihovně jsem dále půjčila ve své rodině a tak vím, že zaujala i ostatní. Doporučuju, doporučujeme.

Evina.Cetba
27.09.2018 5 z 5

Historická četba, částečně beletristickou formou podané informace o matce Kateřiny Zaháňské (Dorothee Kuronské). Tato vévodkyně z malého Kuronska se mimo jiné hodně angažovala v politice. Dozvíme se i mnoho z jejího osobního života. Není to oddechovka, ale dozvěděla jsem se spoustu faktů.

Bulva
23.10.2017

Přečetla jsem všechny knihy Heleny Sobkové o princeznách a vévodkyni kuronské. Navštívila jsem Zaháň, abych na vlastní oči viděla, kde se procházely, viděla jsem sarkofág Kateřiny Zahaňské. Jediné co mi schází je kniha Dorothea vévodkyně kuronská a přestože jsem ji četla, moc bych ji chtěla ve své knihovně. Nevíte, jak ji sehnat?
23.10.2917
jaromira.hostinska@seznam.cz

JeKa
22.07.2013 5 z 5

Prequel k předchozí autorčině knize "Kateřina Zaháňská". Tentokrát se autorka věnuje především životním osudům Kateřininy matky Dorothei. Z tohoto důvodu se, logicky, některé věci opakují, ale rozhodně to není na škodu. Autorka totiž tentokrát zvolila poněkud jiný vyprávěcí přístup, místo tradičního odborného (i když v jejím případě velmi čtivého) faktografického výkladu, používá takřka románový hlas vypravěče a hojně i přímou řeč (snad na základě studia Dorotheina deníku). Rozhodně velmi poutavé čtení. Pro čtenáře nenavyklého literatury faktu snad ještě stravitelnější než kniha předchozí. V obou případech však naprosto historicky věrná.

miriama
21.06.2013 5 z 5

Opravdu dobře napsaná kniha o životě Dorothey Kuronské, jejím manželství, láskách a také o životě jejích dcer. Tří manželských a jedné nemanželské. I když se jedná o literaturu faktu, tak se čte jako poutavý román. Člověk se dozví hodně o dějinách dnešních pobaltských republik koncem 18. a začátkem 19. století.

LenkaKa
19.04.2013 5 z 5

Zajímavá historická kniha, která se vztahuje i ke kraji, kde celý život žiju. Doporučuji každému, kdo se o historii zajímá. Vzhledm k osobnosti autorky, jsou fakta zřejmě hodně historicky věrná.

Autorovy další knížky

Helena Sobková
česká, 1932
1995  89%Kateřina Zaháňská
2010  95%Dorothea vévodkyně Kuronská
1991  82%Tajemství Barunky Panklové
2001  71%Božena Němcová a Zaháň
2003  80%Malíř slavného portrétu Josef V. Hellich

Kniha Dorothea vévodkyně Kuronská je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit8x