Dopisy Samovi

Dopisy Samovi https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462831/bmid_dopisy-samovi-iHK-462831.jpg 5 24 6

"Milý Same, můj život se změnil v okamžiku, kdy ses narodil." Takto začíná pozoruhodná kolekce dvaatřiceti důvěrných a citem nabitých dopisů, které Dan Gottlieb napsal svému vnukovi Samovi. Upřímně a otevřeně probírají stejné problémy, jimž - každý svým způsobem - čelíme všichni. Jejich čtení inspiruje a dojímá zároveň. Ačkoliv jsou témata dopisů univerzální, dopisy čerpají z velice osobního zdroje zkušeností. Dan Gottlieb je od autonehody, která ho před pětadvaceti lety málem stála život, ochrnutý od krku dolů. Jeho vnukovi Samovi byla ve věku čtrnácti měsíců diagnostikována pervazivní vývojová porucha, tj. závažná forma autismu. Dan tyto dopisy psal v naději, že si je Sam jednoho dne dokáže přečíst a jejich prostřednictvím tak svého dědečka pozná. Přesto však v dopisech nenajdete stopu po sebelítosti nebo bolestínství. Tryská z nich čistá prarodičovská láska, pochopení, zájem a moudrost. Jsou lekcemi pro život. Pojednávají o vycházení s rodiči, o škole, o zamilovanosti, o zklamání, radosti i dosažení osobního úspěchu. Dopisy prozrazují pronikavou inteligenci a tvrdě zaslouženou schopnost vcítit se. Osvětlují okamžiky, jež jsou společným bohatstvím muže a chlapce. Danův konejšivý hlas tolerance, naděje a zkušeností inspiruje a obdivuhodně připomíná, že bez ohledu na své schopnosti i svá omezení se na vytváření našeho lidského světa spolupodílíme všichni.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Biografie a memoáry
Vydáno: , včelař Marek Kříž
Originální název:

Letters to Sam , 2006


více info...

Přidat komentář

vojteska70
02.11.2021 5 z 5

Naprosto skvělá kniha

Klarutianus
19.06.2020 5 z 5

Nádherná kniha do života, která se dotkne každého. Rozhodně doporučuji! :)


Lenkakolar
29.03.2017 4 z 5

Knížka je velmi čtivá a chytlavá, s možností většího času bych ji přečetla i na jeden zátah. Knížka je napsána stylem dopisů, nicméně jsem měla pocit, že o dopisy mnohdy nejde, protože autor se spíše zabýval psychologií života. Nicméně obsahem mě velmi zaujala a určitě budu mít na paměti některá tvrzení. Pro mne je kniha motivací :-)

Martina46
26.12.2014 5 z 5

Rozhodně doporučuji! Kniha, která by měla být vždy po ruce :)

Krisseliss
22.10.2013 5 z 5

Kouzlo dopisů, které už v dnešní době zná málokdo. Doporučuji!

st.me
20.03.2011 3 z 5

Váhala jsem kolik hvězdiček udělit. Knížka je pěkně a citlivě napsaná. Dotýká se témat, které se týkají nejen pár lidí z autorovy rodiny, ale nás všech. Jen jsem po celou dobu četní čekala něco víc. Asi jsem toužila po tom objevit tam nějaké moudro, ale nic takového jsem tam nenašla.