Dopisy blízkým

Dopisy blízkým https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354286/bmid_dopisy-blizkym-Kot-354286.jpg 5 7 1

Dopisy blízkým jsou stručným výborem z Lutherovy obsáhlé korespondence, který má reformátora představit nejen jako teologa, myslitele či hrdinu, ale především jako člověka. Ukazuje, jaká břemena, těžkosti a nemoci musel přemáhat (někdy i mrzutosti a drsnosti), jak se však stále znovu vracel k radostné naději evangelia, kterou probouzel i v druhých, jak mu nechyběl humor ani citlivost k bližním, jak dobrým uměl být přítelem, oddaným manželem a milujícím otcem a jak své povolání navzdory všemu naplňoval až do konce.... celý text

Přidat komentář

Cink262
05.01.2020 5 z 5

Rád čtu o známých osobnostech našeho světa a jeho historie z jejich vlastních děl. V teologických pojednáních bych těžko hledal (ale přesto po dlouhém hledání našel) Lutherovu osobnost a její osobitost.
Martin Luther byl bezbožný tlusťoch, který se pokusil vyvrátit pravou (obecnou) křesťanskou víru? Anebo to snad byl světec, který teprve jasněji zobrazil skutečnost podstaty evangelia a křesťanství?
Možná ani jedno, možná obě, kdo jsem abych soudil?
Z dopisů ale jasně vyplývá jedno - byl to člověk jako každý jiný člověk a jeho člověčenství se alespoň díky hněvivým a nenávistným dopisům nedá zastírat (na rozdíl od různých mytologických světců, kteří se opravdu v očích věřících často stávají spíše obrazy dokonalosti než chybujícími lidmi). Zároveň to byl milující manžel, otec, syn i utěšitel věřících.
A konečně - byl opravdu velký znalec Bible, což je jistě vlastnost, která se hodí, když chcete reformovat církev. :-)

Třešničkou na dortu pro mě byla informace, že Martinovo rodné jméno znělo Luder, ne Luther, které si vybral kvůli podobnosti s řeckým slovem eleutheros, tj. svobodný.

Kniha samozřejmě nabízí mnohem víc - chronologicky seřazené radosti a starosti, jak o nich referuje svým nejbližším, s malinkým důrazem na prostředí Čech (a inspiraci Husem). Poznámkový aparát sice není příliš rozsáhlý, nicméně díky četným citacím aspoň čtenář ví, kde (v Bibli) hledat. :-)