Vdovy

Vdovy https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394007/mid_vdovy-fz5-394007.jpg 4 77 23

Dolly Rawlinsová série

1. díl

Harry Rawlins bol takmer dvadsať rokov mozgom tímu, ktorý páchal lúpežné prepady a krádeže. Prepad pancierového auta prevážajúceho veľkú sumu peňazí v podjazde pod londýnskym Strandom mal priniesť členom gangu obrovské bohatstvo, no pre osudovú chybu sa im akcia vymkla z rúk a skončila sa tragicky. Harry vždy vravieval svojej žene Dolly, že sa nemusí báť, keby sa mu niečo stalo, chlapi z jeho tímu – Joe a Terry – pôjdu v jeho šľapajach a o všetkých sa postarajú. Napokon však osud rozdal karty inak. Všetci traja lupiči zostali uväznení v horiacej dodávke, ktorá vzápätí vybuchla. Dolly mala tri možnosti: zmieriť sa so situáciou a odovzdať Harryho cenné účtovné knihy aj s opismi a plánmi akcií polícii, predať ich konkurencii alebo... spolu s ďalšími dvomi vdovami prevziať „podnik“ a prežiť. Dolly, Shirley a Linda sa rozhodli – a v pätách majú nielen políciu, ale aj ďalších záujemcov o miliónový lup. Vdovy pôvodne vznikli ako úspešný televízny seriál a do kín prichádza aj filmová verzia v réžii oscarového režiséra Steva McQueena.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Widows , 1983


více info...

Přidat komentář

Makyt
14.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Cca od půlky jsem si říkala, že je něco jinak. A trefila jsem se. Harry mi byl nesympatický, takový moc škrobený. Příběh plný děje a kruté prozření. Ale holky se s tím vypořádaly skvěle.

Parwana
06.05.2023 5 z 5

Gangsterka a thriller v jednom jak vyšitá, napínavá a zábavná zároveń. O tom, jak chtějí tři vdovy pokračovat v businessu svých manželů a jak s ejim to ne/daří. Hodně jsem se nasmála a byla jsem ráda za šťastný konec.


Káťa484
11.09.2022 4 z 5

Do knihy jsem se nejdřív nemohla začíst, ale pak již nešla odložit. Filmové zpracování mě vůbec nebavilo, proto doporučuji pouze knihu.

trudoš
02.12.2021 3 z 5

V některých momentech mi to připomnělo mého oblíbeného Donalda E. Westlakea, jen s tím rozdílem, že za obsahem se skrývá evidentně žena a ten tak nabyl nepříjemně na rozsahu. Kde by k naprosté spokojenosti stačily dvě stovky stran, tam Vdovy disponují víc jak dvojnásobkem, přičemž spousta slov je věnována nepodstatným věcem, jako třeba lásce a jiným podivnostem. Lynda La Plante přitom bez problémů zvládá akční scény, jež jsou úsporné, rychlé a bez zádrhelů, ovšem ty naneštěstí v románu schází na úbytě a víc se na ně trénuje, než jich ve finále probíhá. Ovšem ústřední motiv se mi líbil moc, stejně jako nečekaná tečka v závěru. Taky oceňuji práci s nejednoznačnými hrdinkami, kdy sice „vdovám“ fandíte, ale zároveň cítíte, jak to mezi nimi nepříjemně skřípe. Tohle každopádně není žádná Debbie a její parťačky, ale nesourodá skupina žen, která je nucena spolupracovat pro zajištění budoucího přežití, a tak se k sobě také chovají. Občas láskyplně, jindy krutěji než krutě. Zkrátka holky v akci.

mats379
09.06.2020 3 z 5

Není to typická detektivka, je to spíš psychologická a sociologická sonda do duší mužů a hlavně žen.

adelkas
25.05.2020 4 z 5

Tato kniha není pro chlapy. Pokud jste žena, která zvlada v životě hodně věci sama tak pro zábavu si tu knihu přečtěte. Naprosto rozdílné 4 ženy zklamané životem dají se do hromady pro loupež. Jedna zklamána z manželství, druha děla striptérku, třetí alkoholička a čtvrtá je jako ditě. Každa má svůj život a neštěstí, zklamáni, bídu. V knize je popsaná sílna ženská vůle, žádný růžový románek to teda není. Pokud jste sebevědomá knihomolka tak knihu doporučuji přečíst ve chvíli volna.

iveta3689
06.05.2020 2 z 5

Dějová linka hlavních hrdinek byla na jednu stranu akčnější, dělo se tam víc věcí, protože sledovala přípravy zločinu. Na druhou stranu byla plná neustálého plkání a handrkování, takže to zas tak zajímavé nebylo. Další linky sledující policejní vyšetřování a pátrání dalších zločinců nebylo zajímavé vůbec. Postavy byly černobílé, jejich chování dost zkratkovité. Samotný děj byl nedotažený. Autorka se snažila o originální námět, bohužel vyšla z toho velká splácanina. Humor jsem hledala s lucernou. Celkově je kniha ztráta času.

mats379
05.03.2020 3 z 5

Poměrně zajímavý námět, ale napsáno dost nudně, není tam žádná kladná postava, se kterou by se člověk mohl ztotožnit, až úplně na konci se to trošku zlepší...pro přehnaně vyhraněné feministky by to měla být jedna z nej knih, jak ženy převezou muže a dokážou víc než oni, páni tvorstva!!!

PetaZ
28.12.2019 4 z 5

Tentokrát nemůžu dát autorce plný počet,protože ten rozjezd byl opravdu hodně dlouhý a nemohla jsem se začíst.. Nakonec jsem vic půl knihy přečetla na jeden zátah.. Doufám, že vyjdou i nějaké další knihy této autorky..

Anasa
26.11.2019 3 z 5

Čekala jsem, kdy mě kniha chytne, pak jsem četla s tím, že už to tedy dočtu. Až po loupeži to trochu dostalo spád. Na obalu knihy jsem se dočetla, že prvotní byl seriál, řekla bych, že tomu odpovídal styl psaní. Prostě popisoval, vytratila se věrohodnost jednání a dialogů, napětí. Celkově takové suché, bez života. Navíc mi milá Dolly byla dost nesympatická. Tři hvězdy stačí.

ArwenAragorn
18.10.2019 1 z 5

Bože, to byla blbost!

callahanh
06.10.2019 4 z 5

Naprosto standardní kriminálka, kterou od jí podobných oddělují atraktivní britské kulisy, decentní humor a hlavní ženské hrdinky, které pořád nejsou moc obvyklé. Román je psán živě a čtivě, nepostrádá logiku a je vidět, že La Plante nad vývojem postav a celou přepadávací akcí přemýšlela, vše má navíc spád a i díky jednoduchému, ale účelnému jazyku, je kniha poměrně rychle přečtena. Prolínání osudů několika postav funguje docela dobře, ačkoli bez linky s posedlým policejním komisařem by se nejeden čtenář určitě obešel. Ve srovnání s nedávným filmem překvapuje, jak moc je ten jiný, a to nejen v tom, že děj přenáší z Británie do USA, ale i závěrem, změnou některých situací a úplným eliminováním některých postav. Nejde tedy o žádné zásadní dílo, jako oddechová, dobře napsaná a vymyšlená kriminálka nicméně kniha funguje velmi dobře a její přečtení určitě není ztrátou času. 70 %

jennefer
28.06.2019 4 z 5

Jednoznačně správná volba knihy! Moc se mi líbil styl psaní, i když z pár míst dýchal i smutek, parádní plánování nebo spíš přípravy loupeže, ženské postavy docela uvěřitelné - no, jsou to ženský, takže pro mě jsou jejich myšlenkové pochody vlastně i pochopitelné, i když někdy mi jejich chování přišlo trochu zveličené... Člověk chtě nechtě musí držet palce, aby to klaplo a policajti byli mimo :-D

Kizuizi
29.05.2019 5 z 5

Skvělá a úžasná kniha! Jsem tak nadšená, že ani nedokážu momentálně napsat shrnutí, aniž bych “vyžvanila” obsah :)) Určitě se k ní ještě vrátím :)

lenik284
21.05.2019 3 z 5

Sice to měl být humorný detektivní román, ano občas jsem se zasmála, ale jinak mi toto vůbec nesedlo,za mě to byla nudné,musela jsem se do čtení nutit, přečetla jsem ji jen proto, že knížky neodkládám škoda, protože jsem se na ni velmi těšila.

Yustina
11.05.2019 4 z 5

Docela se mi líbila.. místy velmi napínavá

Jamra
21.04.2019 5 z 5

Hodně čtivé, chytlavé, čtenář nikdy neví, co se může zvrtnout. Nejde o typickou knihu (detektivku), kde se hledá vrah, což je příjemná změna. Určitě doporučuji.

kikies
06.04.2019 5 z 5

Moc fajn kniha. Velice čtivé, vtipné a čtenáři nezbývá, než držet pěsti. Zajímavé je i prostředí, kontrast různých sociálních prostředí jednotlivých hrdinek, úsměvný vývoj vztahů mezi nimi a pohled do gangsterského podsvětí. Jsem moc zvědavá na pokračování.

Ticiana
11.02.2019 5 z 5

Naprosta pecka. Vazne jsem to necekala. Linda se mi hrozne protivila, jak delala rozbroje. A Harry? Ten u mne udelal obrat k tomu zlymu. Doufam, ze vyjde nejaky pokracovani. Snad po tolika letech.

hana1070
01.02.2019 4 z 5

Kniha se odehrává v roce 1984 v Londýně a je docela příjemné přenést se do doby, kdy se chodilo telefonovat do telefonní budky a kdy bohaté dámy dělaly charitu pečováním o sirotky v klášteře. Zrovna tak je zábavné pozorovat vztahy mezi ženami, které oscilují od různě se měnících spojenectví až k nedůvěře, ba nenávisti, to vše klidně v řádech několika minut. Různé sociální zázemí žen přináší další komické situace, napětí do knihy pak vnáší válka mezi gangstery a policisty, která v mezidobí zuří - o vyražené zuby, přeražená žebra či dokonce mrtvoly tu není nouze. Našim hrdinkám ovšem nelze než držet palce a i když o překvapivé situace není v knize nouze, vše se chýlí k očekávatelnému konci.

Štítky knihy

zfilmováno vdovy

Autorovy další knížky

Lynda La Plante
anglická, 1943
2018  79%Vdovy
2006  93%Bella Mafia
2007  83%Talisman

Kniha Vdovy je v

Právě čtených1x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených3x
Knihotéce134x
Chystám se číst71x
Chci si koupit13x