Doktor Mráz

Doktor Mráz https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449584/bmid_doktor-mraz-e3U-449584.jpg 4 13 5

V roce 1939 se právníku Albertu Mrázovi dostane do rukou článek z prorežimních novin Gardista, v němž je hlavní postavou. Anonymní autor píše o pokřtěném židovském advokátovi, jenž si změnil jméno na Mráz, aby mohl dál bohatnout na úkor Slováků. Mráz okamžitě pochopí, že to je začátek honu na jeho rodinu. Jistota domova, prosperující advokátní kancelář i rutina všedních dní jsou náhle otřeseny. Začíná boj o přežití, stejný, jaký vedly deseti­tisíce rodin s podobným osudem během trvání fašistického Slovenského státu. Autorka Denisa Fulmeková se inspirovala skutečnými událostmi a sugestivně zachytila zvrácené poměry nově vzniklé republiky, kde se oddanost nacistickému Německu projevila i protižidovskými zákony a úřady aktivně organizovaly transporty do koncentračních táborů. Román se odvíjí ve dvou rovinách; vyprávění autorky se prolíná se vzpomínkami Mrázovy dcery, která citlivě vnímala nebezpečnou situaci a současně prožívala osudovou lásku. Kniha je svědectvím o temné kapitole slovenských dějin a holokaustu.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Doktor Mráz , 2018


více info...

Přidat komentář

Ditules
28.08.2021 4 z 5

Řeknu vám, že život na maloměstě (byť fiktivním) v těch temných časech 30. a 40. let nebyl teda žádný med... Čtivé, mrazivé.

Jana283
06.08.2020 4 z 5

Autorka vypráví o osudech doktora Alberta Martona (Mráze) a jeho rodiny v období II. světové války. Její vyprávění se střídá se vzpomínkami 95 leté dcery dr. Mráze Anny. Kniha je smutným dokladem toho, že na tragickém osudu slovenských židů byli podepsáni nejen němečtí fašisté, ale velmi výrazně také jejich slovenští spoluobčané. Co je k tomu vedlo? Nenávist k Židům, závist a touha po jejich majetku. Mnoho zarizovaných podniků v rukou slovenských občanů, ale zkrachovalo stejně jako lidských vztahů a osudů....


hanzmb
26.02.2020 5 z 5

Tahle kniha není o nějaké velké literatuře. Celkem jednoduchý příběh postupně plynoucí k předpokládanému závěru. Jde ale o strašně důležité svědectví o době, která byla léta tabu. Nesmělo se o ní psát, nebyla v učebnicích dějepisu. Ty začínaly až v srpnu 1944. Je dobré, že se podobné knihy začínají objevovat.

lentolog
15.01.2019 4 z 5

Zdanlivo obyčajné a nenápadné dokumentárne rozprávanie povedomého príbehu s niekoľkými prekvapivými odchýlkami od žánru.

LeDock
21.12.2018 3 z 5

Celý čas mi to svojou kvalitou pripomínalo staré televízne inscenácie, čo vysiela RTVS niekedy okolo obeda. Nie je to to úplne najkvalitnejšie remeslo - televízna kamera, lacné kulisy, minimum exteriérov a davových scén, herci občas divadelne prkenný, postavy nie vždy vierohodné, dej miestami zjednodušujúci. Ale, a to je dôležité, príbeh je tak akurát zaujímavý, aby ste neprepli a dopozerali do konca.