Dokonalý život?

Dokonalý život? https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421951/bmid_dokonaly-zivot-VZ1-421951.jpg 5 59 32

Šárka Šišková potvrzuje, že do světa literární tvorby nezavítala náhodou. Její druhá kniha vychází přesně rok po velmi úspěšném debutu A co láska? Román Dokonalý život? vypráví v průběhu patnácti let příběh dospělých lidí, Viktora, Jany, Ivy, Karolíny a Matěje. Příběh se neopírá o kulisy minulosti, je aktuální a odehrává se právě teď. Co se stane, změní, rozvine, přenastaví, v horizontu dní a roků v obyčejném příběhu jejich životů? Jaké představy o něm mají jednotlivé postavy? A jak se vzájemně ovlivní jejich touhy, plány, nálady a proměny charakterů i životních situací? Obyčejný nebo dokonalý? Co je víc? Kdo z hrdinů knihy doopravdy žije dokonalý život? A není hranice mezi obyčejným a dokonalým dávno smazaná nebo jen otázkou pohledu na život samotný? Dynamika, pravdivost a reálnost stylu vyprávění tvoří linii, která se velmi podobá puštěnému filmu. Jednotlivá okénka záběrů a scén se energicky střídají s dialogy, detaily i pohledy na velký celek města nebo přírody. Ocitáme se u moře i uprostřed přelidněného Hongkongu, kde se odehrává třetí část románu. Jazyk vyprávění Šárky Šiškové čtenáře potěší. Umí být strohý, přesný, dokáže rychle a nekompromisně upoutat pozornost, aby po chvíli zpomalil a konejšivě vykreslil zapadající slunce.... celý text

Přidat komentář

aralka
07.10.2022 5 z 5

Tuto autorku jsem až do nedávna vůbec neznala a trochu mi vrtalo hlavou, jak je sakra možné, že jí neznám, když jde o českou autorku a má tady na databázi hodnocení přes 90%.... pak jsem zjistila, že spousta nebo lépe řečeno téměř všichni hodnotící komentátoři si zde založili profil právě a jen kvůli hodnocení této knihy (předpokládám, že to snad nebyla sama autorka) a i ostatní přečtené knihy, které zde komentují , jsou pouze od Šárky Šiškové, jsou to evidentně nějací její známí nebo fanoušci, nejsou to čtenáři, kteří dlouhodobě "jedou" zde na databázi... proto jsem byla na její tvorbu zvědavá... tuto knihu jsem četla v pořadí jako první a musím říct, že opravdu byla dobře napsaná, tomuto typu knih říkám "vztahová", v podstatě se tam řešily v první řadě vztahy a láska v různých podobách, láska manželská, láska milenecká, láska ve smyslu erotická fascinace, láska vyčpělá a stereotypní po mnoholetém vztahu, a nakonec i láska mateřská a otcovská.... kniha je hodně současná moderní, dialogy i děj pěkně svižné, nicméně k žádné z těch postav jsem si nedokázala vytvořit nějaký vztah, všichni mi byli dost nesympatičtí, nejvíc ovšem Viktor, brrr ....Každý prožívá své životní vzestupy i pády a docházíme k tomu, že Dokonalý život prostě neexistuje a představy o něm se naprosto liší člověk od člověka ... Ještě bych ráda vyzdvihla obálku knihy, která je také dílem autorky a mě osobně se moooc líbí :-)

Zemolni
16.05.2022 5 z 5

Čtivé, poutavé vyprávění o vztazích, které prožívají dva bratři. Za mě knize vévodí až detektivní nádech, kdo je kdo a kdo je "za dveřmi..." To mě bavilo, to překvapení, které si autorka zjevně užívá. Kniha se láme ve třetí části, Hong Kong je zde nejen zajímavou kulisou, ale stane se součástí děje. Kniha je výborná. Doporučuji.


ZitaFukal
04.02.2022 5 z 5

Moc se mi román líbil! Skvěle napsaná vztahová “detektivka” já jsem stránky přímo hltala. Jednotlivé části skvěle odděluje časové pásmo pěti let. To mě bavilo, ten posun, ten vývoj. Perfektně vykreslený charakter jednotlivých postav i město Hong Kong, kde se část románu odehrává. Je vidět, že autorka uměle neloví v “rešeržích” archívu minulosti, ale píše věrohodně a reálně o tom, co opravdu viděla na vlastní oči a co by mohl vidět a prožít i její čtenář. Proto dávám knize pět hvězdiček. A doporučuji všem, kdo má rád chytré romány ze současnosti.

Katka941
31.01.2022 5 z 5

Šárka Šišková jako jediná česká spisovatelka píše o vztazích bez klišé a útrpných vzorců, které tak rády jiné autorky používají. Muži i ženy v jejím románu Dokonalý život?jsou naprosto uvěřitelné a reálné postavy. Nikdo není černý ani bílý. Bavilo mě až detektivní rozuzlení jednotlivých vztahů. Knihu jsem přečetla na jeden “zátah” prostě proto, že jsem byla neskutečně zvědavá, jak celý příběh dopadne. Slyšela jsem autorku v rozhovoru na Českém rozhlase plus s Vladimírem Korcem povídat o svém psaní i o životě. Stejně přirozeně a lidsky srozumitelně jaké bylo její povídání, tak i i píše. A myslím si, i když jsem žena, že opravdu rozumí mužské duši. Knihu vřele doporučuji, je to úžasné čtení.

Dana575
01.10.2021 5 z 5

První kniha, která se mi od Šárky Šiškové dostala do ruky. Přečtena za dvě odpoledne. Výborná vztahová detektivka. Autorka má vytříbený smysl pro udržení napětí, kniha se čte jednoduše sama! Díky tomuto románu jsem si vyhledala i další knihy od této autorky. Vřele doporučuji k přečetní. Je to chytré, skvěle napsané vztahové drama ze současnosti. Hong Kong jsem nikdy neviděla, díky této knize jsem měla pocit, že jsem alespoň na chvíli u břehu Jihočínského moře. Umí fantasticky popsat atmosféru místa děje…člověk cítí i kapky vody…

kohoutpavel
27.04.2021 5 z 5

Chtěl jsem se pouze odreagovat. Knihu s tímto názvem bych si jinak od manželky asi nepůjčil. Myslel jsem si, že se uvnitř bude ukrývat něco jako červená knihovna. Co mě opravdu zajímalo a na co jsem se těšil, byl zvědavý a napnutý, byla kniha od úplně jiné spisovatelky. Nechci tady ale psát o ní, ani o nikom jiném, pravdou je, že mě z velkého zklamání nad tím, co se masivně propaguje a přitom se nedá číst, zvedla právě tato kniha. Chci psát právě a jen o této dokonalé knize, od zcela pro mě neznámé autorky, kterou objevila má žena.
Šárka Šišková a její román mě velmi oslovil a zlepšil mi náladu.
Dokonalý život totiž není jen románem pro ženy. Mužský svět je v něm brilantně popsaný, s citem, reálně, poeticky. Viktor i Matěj, dva dospělí bratři a hlavní hrdinové, jsou skuteční chlapi, kteří mají své sny, své emoce. Svůj vztek i beznaděj. Realisty vykreslené vztahy. Psychologický román, který donutí zamyslet se nad spojením dvou slov: "dokonalý život." Tak pokud někoho zajímá můj názor a hledá opravdu kvalitní literaturu, doporučuji tento román. Šišková totiž opravdu má co říct a umí dokonale vyprávět.

petravlk
09.02.2021 5 z 5

Román se mi líbil velmi. Byla jsem ráda, že jsem pro sebe konečně našla českou spisovatelku, která čtenáře nezaplavuje negací.
Já už totiž nechci číst o smůle a neštěstí a jen samých smutných a bezvýchodných věcech, kterých jsou knihy mnoha jiných autorek plné. Mám už jich prostě opravdu dost. Život sám je mnohdy složitý.
U knihy této autorky jsem mohla přemýšlet, nabízí pohled do skutečného života, bez trýznivých a smutných konců. Přitom to není žádné sladkobolné čtení nebo červená knihovna! Její postavy mi reálně ožily před očima. Tento román doporučuji.

petrusenov
05.01.2021 5 z 5

Výborná kniha ze současnosti o partnerských vztazích, který nutí k přemýšlení. Krásně popsané prostředí, kde se děj odehrává. Vynikající dialogy, uvěřitelný příběh. Neváhala jsem a sháněla další knihy od této autorky.

787Marie
05.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha, přečtená za jeden den. Vztahová detektivka, řekla bych. Nejlepší kniha roku 2020. Za mě nemá chybu. Vřele doporučuji!

pavel48250
02.01.2021 5 z 5

Dokonalý život? skvěle napsaný román od Šárky Šiškové
přečetla má žena, já, dcera, moje máti, otec, dále kamarádka mé ženy, její muž a tchýně mé sestry. Pak také její dcera....když to shrnu, jedná se o dokonalé čtení napříč dospělými čtenáři i přes rozdíly generační. Nejlepší byly následné diskuze a postoje k hrdinům... i tam si člověk uvědomí, že každý vidíme "dokonalý život" někde jinde a jinak. Za mě a v tom se shodujeme i s ostatními - dokonalá kniha

miluska835
30.12.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem přečetla během jednoho dne. Nebyla jsem schopná se od ní odpoutat. Vrátím se k ní ještě v klidu a vychutnám si to, co jsem opravdu četla téměř v běhu. Protože mě děj natolik vtáhnul a hnal kupředu, že jsem byla nedočkavá rozuzlení. Výborná kniha! Tleskám autorce a doporučuji všem. Moc se mi líbila.

katarina566
30.12.2020 5 z 5

Tuto knihu mi půjčila kamarádka. Netušila jsem, co mě čeká, protože jsem o této autorce nikdy dříve neslyšela. Okamžitě jsem se začetla a už jsem ji neodložila. Pro mě je tato spisovatelka objev. Sleduji všechna různá doporučení, co číst a koho si nenechat ujít. Od nynějška sleduji Šárku Šiškovou a doporučuji všem, kdo má rád kvalitní čtení ze současnosti., aby si její knihy nenechaly ujít také. Po přečtení tohoto románu, jsem neváhala a sáhla okamžitě i po jejich dalších dvou knihách. Doporučuji.

janajana150
29.12.2020 5 z 5

Dokonalý život? byla nejlepší kniha tohoto roku pro mě. Přečetla jsem ji tak rychle, že jsem se k ní pak vrátila, abych si ji v klidu vychutnala. Moc hezké čtení. K zamyšlení. K úvahám nad vlastním životem. Krásné, čtivé a přitom velmi pravdivé ve všem. Doporučuji a děkuji autorce za krásné chvíle s její knihou.

karolinamaroko
28.12.2020 5 z 5

Výborná kniha! Přečetla jsem velmi rychle, protože jsem se do knihy nemohla odtrhnout. Za mě super čtení. Doporučuji k přečtení, stejně jako ostatní knihy od této skvělé autorky.

maruska285
10.12.2020 5 z 5

Dokonalý život? je výborná kniha. Já jsem náročná čtenářka a protože jsem o této autorce vůbec neslyšela, měla jsem upřímně obavy. Ale kniha předčila naprosto mé očekávání. Knihu mi půjčila kamarádka, která ji objevila na facebooku autorky. Přečetla jsem ji velmi rychle, protože opravdu nejde odložit! Už dlouho mě žádná kniha takto nebavila. Moc doporučuji a já jsem si okamžitě pořídila i její dvě další.

radoslava404
09.12.2020 5 z 5

Dokonalý život? je román, který absolutně překonal má očekávání. Komorní příběh dvou dospělých bratrů a jejich partnerek. Po prvotině A co láska? jsem bez váhání sáhla i po této knize. Nedovedla jsem si představit ještě poutavější čtení. Ale stalo se. Kniha mě dojala svou lidskostí, opravdovostí. Postavy, které se v ní pohybují, jsou naprosto reálně popsané a já měla pocit, že se staly součástí mého života. Kniha mě dostala! A nejen mě, putovala a putuje po kamarádkách, je neskutečně živá, čtivá a úžasná. Je pak zajímavé bavit se o jednotlivých postavách knihy a povídat si, kdo a jak koho viděl, cítil, protože Šárka nechává na čtenáři, ať si udělá sám svůj názor. Její román čtenáři nic nepodsouvá, nehodnotí a především - nepodceňuje čtenáře, který má možnost udělat si sám svůj názor.
Její román mě donutil k zamyšlení nad tím, co člověk doopravdy žije a co mu naopak uniká. Děkuji autorce za hluboký čtenářský zážitek.

elena4968
19.08.2020 5 z 5

Kniha se velmi dobře čte. Doporučuji jako pohodové, dovolenkové čtení.

Cechtek
11.08.2020 5 z 5

Dokonaly zivot? Kdo ho ma?!Nic neni dokonale, je potreba si uzivat svetlych chvil, z tech ostatnich si brat ponauceni:-) Jsem moc rada ze mi knizka prisla do cesty, je totiz velmi ctiva, mila a poucna. Proste ze zivota. Presne ten typ knizky, ktery hltate bez prestavky, nemuzete se odtrhnout a pak Vas moc mrzi ze uz je cteni u konce...Moc rada jsem natrefila na autorku Sarku Siskovou, jednak je to nesmirne talentovana, skromna a uzasna osoba, jednak nam urcite ma co rici obzvlast v dobe kdy nekolik ceskych autoru uz me proste nebavi. To vite, ze Sarka zije castecne v Hong-kongu, pise knizky, maluje akvarely a navrhuje uuuzasne modely? Tesim se na cteni dalsich knih a urcite si vsechny co napise poridim a Vam take z celeho srdce doporucuji, nebudete litovat!

JJFV
10.08.2020 5 z 5

První knihou Sarky Siskove, kterou jsem četl, byl roman "Navždy nebo jen na chvíli ?" a byl jsem nadšený (viz recenze). Tak jsem si pochopitelně objednal další z jejich románů, tentokrát "Dokonaly život ?". A byl velmi, velmi zvědavý. Nejen pro lehce provokujici název, vždyť "dokonalý život" žijeme samozřejmě všichni, ze ... Zajímalo mě, zda autorka opět udrží dynamické tempo příběhu. Bez zbytečného vysvětlování samozrejmeho a mentorovani, tak typického pro některé současné české spisovatelky. Zda postavy romanu budou opět realne a ze skutečného světa, jejich emoce i ciny verohodne.
Včera večer jsem knihu dočetl a jsem mimořádně spokojeny. To co jsem si představoval, jsem také dostal a jak říká klasik, tak "měrou vrchovatou". Pro mě vynikající kniha, která mě nejen plne zaujala, ale také inspirovala k přemýšlení, jak je můj vlastní život "dokonaly". A když budu velmi otevřený, tak opravdu není ...

Bubla2002
09.08.2020 5 z 5

Všechny tři hinihy, které autorka vydala jsou úžasné.

Štítky knihy

ze života mezilidské vztahy Hongkong

Autorovy další knížky

Šárka Šišková
česká, 1966
2019  91%Dokonalý život?
2018  92%A co láska?
2020  92%Navždy nebo jen na chvíli?
2021  91%Naslouchám
2022  100%Ještě je čas