Dobrý boj

Dobrý boj https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470109/bmid_dobry-boj-0L5-470109.jpg 4 34 6

Dcéra a vnučka prominentných manhattanských advokátov Meredith McKenziová je predurčená na to, aby získala to najlepšie kvalitné vzdelanie, príslušnosť k spoločenskej smotánke, dokonalé manželstvo. Meredith prežíva detstvo v Nemecku, zatiaľ čo jej otec súdi nacistických vojnových zločincov v rámci norimberských procesov, a citlivo vníma boj medzi dobrom a zlom odohrávajúci sa v reálnom čase. Keď sa jej rodina vráti do Spojených štátov, Meredith si začne raziť vlastnú cestu a plávať proti prúdu s podporou voľnomyšlienkarského starého otca. Je odhodlaná stať sa právničkou napriek námietkam svojho konzervatívneho otca. Spriatelí sa s mladou nemeckou Židovkou, ktorej rodina zahynula v koncentračnom tábore. A kým jej starý otec stúpa po kariérnom rebríčku ku kreslu sudcu Najvyššieho súdu, Meredith sa zúčastňuje na najnaliehavejších kauzách svojich čias: boji za občianske práva a protestoch proti vietnamskej vojne. V nasledujúcich, pre Ameriku búrlivých rokoch sa Meredith pripája k predvoju novej generácie žien a prekonáva hranice v spoločenskom, politickom aj pracovnom živote. No násilie sa priblíži aj k jej domovu a Meredithina kedysi súdržná rodina musí prehodnotiť hodnoty a tradície vo svetle nových časov, ale aj prežiť zdrvujúcu stratu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Good Fight , 2018


více info...

Přidat komentář

Madelisi
07.04.2024 3 z 5

Milý příběh popisující vývoj v USA od konce druhé světové války do války ve Vietnamu. Boj za rovnoprávnost, restituce, demonstrace proti válce, atentáty na Kennedyho, Martina Luthera Kinga, silné ženské hrdinky z privilegovaných vrstev.
Čtivý příběh, ale když se nad ním zamyslím, tak mám pocit, jako by se v něm vůbec nic nestalo. To způsobuje onen až pohádkový způsob vyprávění.

simca9342
12.06.2023 5 z 5

Přečteno loni, hodně mě zaujala.
Meredith se jako dítě stěhovala do Německa Její otec za války osvobozoval koncentrační tábory. Po skončení války stál u soudu v Norimberku jako žalobce při procesech. Ale k poslechu neuvěřitelných autentických svědectví přeživších a se připojila spory s dědou . Své vnučce říká vše o válečném stavu a přeje si, aby desetiletá Merrie byla u jednoho slyšení. I když to otec nechce, ale jeho dcera umí německy natolik dobře , aby rozuměla řečovému projevu. Sama už doma prohlašuje, že chce být právnička a pomáhat lidem, kterým bylo ublíženo podobně jak Židům za holocaustu.
Ani neví , že se něco takového připravuje...

Dva světové rasové konflikty a jedno neohrožené děvče.


Knihomolka506
27.08.2022 5 z 5

Meredith (Merrie) se jako malá stěhovala do Německa. Její otec byl za války americký voják, osvobozoval Dachau a Osvětim. Po jejím konci žaloval nacisty v soudni síni v Norimberku. Jenže k těžkosti poslouchat neuvěřitelné výpovědi svědků a zvykají si na dočasný život v jiné zemi se přidaly hádky s dědou. Vnučce říká vše o druhé světové a teď chce,aby se malá Merrie účastnila jednoho slyšení i když to táta nechce , ale Merrie už umí ovládat němčinu jako rodilý mluvčí. Ta později po návratu přijde s nápadem stát se právničkou a hájit zájmy osob , kterým byli ublíženo včetně těch, co se vrátili z pekla... Ani neví, že se něco takového má stát.
v průběhu se neohrožená a statečná divka potká s jinou zvláštní dívkou podivným a horším osudem než si myslí...

PetraCy
12.03.2022 5 z 5

Oddechové čtení...zajímavý děj z doby války a kamarádství dvou dívek od školy až do dospělosti...

Květinka008
27.02.2022 2 z 5

Román psaný jako vyprávění o životě převážně jedné osoby. Zajímavá forma... Ale příběh nemastný-neslaný a nezaujal mě. Nejzajímavější je paralela dětí zasažených 2. světovou válkou a válkou ve Vietnamu.

alnahu
11.09.2021 4 z 5

Příběh ,který se odvíjí na pozadí historických událostí. Hlavní hrdinkou je židovská dívka Meredith ,kterou její dědeček od útlého dětství podněcuje k tomu ,aby změnila svět a nesmí se nechat odradit předsudky. A ona se toho opravdu drží, vystuduje práva a začne pracovat v organizaci za práva černochů na Jihu. To ovšem velmi vadí její rodině i když je její otec též právníkem a angažuje se jako žalobce během Norimberských procesů. Z Merdeith se stane sebevědomá žena, která si vybuduje svoji vlastní cestu. Autorka knihu napsala nejen pro pobavení, ale přiblížila nám v ní důležité okamžiky světových a amerických dějin.

Autorovy další knížky

Danielle Steel
americká, 1947
1998  86%Prsten
1994  76%Nevýslovná láska
1997  75%Cizí žena
2007  77%Duch
1998  82%Palomino