Dobrovolník

Dobrovolník https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436232/bmid_dobrovolnik-rwQ-436232.jpg 4 57 15

Riskoval vlastní život, aby zachránil nespočet dalších. Skutečný příběh hrdiny 2. světové války. Rok: 1940. Cíl mise: Infiltrovat koncentrační tábor Osvětim. Ač to zní neuvěřitelně, toto je skutečný příběh Witolda Pileckého, polozapomenutého hrdiny druhé světové války, který se nechal dobrovolně uvěznit v táboře smrti. Více než dva roky shromažďoval informace o nacistických zločinech, aby nakonec uprchl a zúčastnil se Varšavského povstání. Jeho životní osudy jsou strhující oslavou lidské odvahy a odhodlání bojovat i v těch nejtemnějších časech.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , CPress
Originální název:

The Volunteer: The True Story of the Resistance Hero who Infiltrated Auschwitz , 2019


více info...

Přidat komentář

Ivy_9
29.08.2023 5 z 5

Neuvěřitelný příběh, který vychází z faktografických údajů a zároveň se čte jako dobrodružný román. Witoldův příběh jsem taky poznala díky této knížce a ten konec byl hrozně silný.. jak tady píšou druzí, tento příběh by se měl učit ve školách.

Knizniuchyl
06.05.2023 5 z 5

Tak. A tuhle knihu bych okamžitě zařadila do povinné četby. Kromě velmi vyjimecneho a neskutečně odvazneho příběhu je totiž plná i faktů, které jsem třeba slyšela poprvé. Nechápu, opravdu nechápu, že se o Witoldovi dozvídám poprvé až v této knize. Tenhle příběh by se měl vyprávět a učit na školách.


Mihal27
19.03.2023 5 z 5

Táto kniha bola pre mňa výnimočná, dozvedel som sa veľa nových informácií a hrozných veciach ktoré sa diali v KT. Pre mňa boli všetci muži hrdinovia ktorý boli uveznený v KT a museli tam pracovať v neludských podmienkach. Strašné veci sa tam diali a neviem si predstaviť čo zažívali všetci tí ľudia ktorý tam boli uveznení a aj zomreli. Viem že takéto knihy sú plné hrozných vecí ale pre mňa je to niečo výnimočné a rád čítam tieto knihy. Obdivujem Witolda a mnoho ďalších mužov ktorý sa obetovali pre svoj národ a slobodu. A nakoniec ich to stálo život, čo ma veľmi mrzí ale čakal som že to skonči trochu štastnejšie. Ale aj dnes je všetko naopak...

Sabina335
06.02.2023 5 z 5

Z teto knihy mi behal mraz po zadech, ale i pres to jswm se od ni nedokazala odtrhnout. Neuveritelne silny pribeh o statecnosti muze, o kterem jsem popravde nikdy neslysela a to uz jsem par knih o Osvetimi precetla. Kdo ma rad tuto tematiku, rozhodne by si mel tuto knihu precist.

rumund
02.11.2022 4 z 5

Tak takhle kniha byla hodně dobrá! Myslel jsem, že o koncentračním táboře Osvětim-Březinka vím už všechno, ale pravdivý příběh Witolda Pileckého, mi toho ještě docela dost prozradil nového a stále více a více neuvěřitelného. Jen škoda, že po této strastiplné cestě, kterou se rozhodl provést, nakonec nedožil až do stáří. Zasloužil by si to.

Káťa484
21.10.2022 5 z 5

Příběh, ze kterého mrazí. Těžko odhadnout, co vedlo tehdejší západní politiky k takové ignoraci všech informací. Nenacházíme se v současné době v podobné situaci?

JancaMia
03.03.2022 4 z 5

Knihu jsem dostala k narozeninám. Komplexně ucelené dějiny hrůz pohledem Witolda Pileckého (poslkého zapomenutého hrdiny), je smutné že byl popaven komunisty. Zatím co Vrba mapoval Birkenau , Pilecky přináší počátky otevření ze staré části . Jsem toho názoru že by se o Witoldovi mělo více vědět a zároveň nechápu tehdejší postoje že jeho zprávy se smetávali ze stolu ... přitom se mohly zachránit miliony ...

Rodaw
13.11.2021 4 z 5

DOBROVOLNÍK
Witold Pilecki - jméno většině lidí (včetně mě) naprosto neznámé, přitom šlo o polského hrdinu a velkého vlastence, jehož příběh je takřka neuvěřitelný... podařilo se mu utéct z Osvětimi - kam se navíc dobrovolně nechal uvěznit... Velmi smutné, že sice zázrakem přežil koncentrační tábor, ale poté byl za pár let popraven komunisty:(... Toto je čistokrevná literatura faktu: vychází ze svědectví, pamětí, rozhovorů (přičemž většina zdrojů v polštině a nebo němčině). Pokud Vás tato tematika - a celkově životní příběh pana pana Pileckeho - zajímá, rozhodně doporučuji. Kniha je napsána srozumitelně, přístupně všem... na konci se nachází poznámky k textu, některé "zbytečné" (př. jen zdroj, odkud byly určité věty citovány/nalezeny), některé naopak hodně důležité a zajímavé (upřesňující a nebo něco vysvětlující) - ty bych klidně dala hned na tu konkrétní stránku na konec... aby člověk nemusel hledat na konci v jednom "pytli". Samozřejmě tu najdete hodně z Osvětimi (př. budování plynových komor, začátek toho všeho: napřed likvidace v podstatě politických vězňů, pak postupné - ovšem vytrvalé a systematické - vyvražďování celých židovských rodin, "běžné a každodenní" fungování v táboře a přežívání v něm...). Dozvěděla jsem se i velké množství skutečně zajímavých informací (př. 1) Když vězni utíkali (nebo se o to alespoň snažili), sypali za sebou usušený tabák - zmátli tak psy, které na ně esesáci následně vypustili. 2) Vězni infikovali esesáky a kápa bakteriemi tyfu.) ... Bylo tu otevřeno i několik zajímavých otázek, mně v hlavě asi nejvíce utkvěla tato: Proč západ zavíral oči? ... Británie: "šedá zóna mezi vědět a nevědět" - existence Osvětimi byla hrubě podceňována, je pravdou, že až do té doby nikdy nic takového v historii lidstva nebylo - to však není omluva... Sama Osvětim byla tak trošku šedá zóna - nedá se říct, že by nikdo nevěděl o tom, že stojí a nějak "funguje" ... V knize však nenajdete jen Osvětim a problematiku koncentračních táborů. Je tu hodně i z politiky, z polského odboje... potom i téma komunismus... je to takový jeden balíček - vše okolo Witolda, který vlastně původně chtěl být výtvarný umělec... jak moc záleží na tom, v jaké době se narodíme a žijeme... Válečná situace v Polsku je tu suprově popsána, překvapilo mě, že Witold sám o sobě Židy úplně nemusel - on se soustředil spíš na tu vlnu "odboje" a Poláků, kteří byli Němci utlačováni a vyvražďováni. Byl to vlastenec. Neoznačila bych ho (osobně) za úplně 100 % sympaťáka, ale bylo mi ctí si přečíst jeho příběh:). Kdyby tam bylo ještě trošičku víc té Osvětimi, nezlobila bych se + mi místy přišlo, že ta knížka je psána tak "strojově"- četlo se to dobře, ale dokážu si představit, že by se to klidně mohlo číst ještě lépe :D. Každopádně pokud Vás kniha zaujala, tak za sebe rozhodně doporučuji!
Více brzy na mém YouTube :)

jollyjo
26.09.2021 5 z 5

Četl jsem krátce po Vrbově Utekl jsem z Osvětimi a musím říci , že tahle kniha je daleko komplexnější co se týče obsahu a dalších souvislostí. Co spojuje tyto knihy a pro mě je to asi to nejšílenější je ta netečnost spojenců a dalších orgánů k faktům a zprávám , které jim byly předkládány přímo od vězňů z Osvětimi. Za mě je Witold Pilecki velký hrdina o kterém by se mělo daleko více povídat. Bohužel bojoval za svůj národ proti fašismu , který nahradila další zrůdnost v podobě komunismu, která ho popravila. Moc díky za tuto knihu.

hyphen
20.07.2021 4 z 5

Jednoznačnou devizou této knihy je až úzkostlivá snaha autora o co nejautentičtější podání celého příběhu, ta se ale zároveň stává tak trochu nevýhodou, protože text působí místy nehomogenním dojmem, jako kompilace citací. Coby literaturu faktu je však nutné ji hodnotit převysoko, s obrovským respektem k Fairweatherovu zapálení pro Witoldův skutečný příběh a určitě stovky, dost možná dokonce tisíce hodin, které tématu věnoval. Rozhodně stojí za přečtení.

martin_aston
04.07.2021 5 z 5

Príbeh naozajstného hrdinu. Kto normálny sa nechá dať zatvoriť do Auschwitzu, aby zistil, či to, čo sa hovorí, je pravda? Iba výnimočný, veľmi statočný človek. Witold Pilecki.
Veľmi inšpirujúce!

DědaMráz
05.04.2021 5 z 5

Zdejší anotace knihy nelže, můžete z ní vycházet. Osobnost Witolda Pileckého jsem obecně znal, viděl jsem o něm polský televizní film, ale ten byl velmi slabý. O knize jsem nevěděl ani autora neznal a náhodou se mi dostala do ruky až v českém vydání. Z knihy je poznat, že autor toho hodně načetl a je zaujatý tématem a hlavní postavou, nejde o nějakou suchou analitickou historickou práci; já bych knihu označil jako o pokus o rekonstrukci života Witolda Pileckého se zaměřením na období uvěznění v Osvětimi. Obecně kvituji, že v závěru byl jakýsi přehled všech důležitých vedlejších postav s připojením odstavce o jejich osudu za války nebo po válce, pokud ji přežili, a také fotografické přílohy v textu. Kniha je vyprávěna ve třetí osobě a je specifická tím, že popisuje život nežidovského polského vojáka (v utajení) v Osvětimi v letech 1940-1943, tudíž velmi důležitých pohled z jiného úhlu, ale co je důležité, že nezůstane jen u tohoto "koncentráčnického" tématu, ale jsou popsány i skoro neuvěřitelné osudy kurýrů, kteří cestovali válečnou Evropou se zprávami do Londýna a je i naznačeno politické zákusilí ohledně zveřejnění zpráv, úvah o bombardování Osvětimi apod. Určitě mi kniha nezodpověděla všechny otázky, ale to jsem nečekal. Kapitola poválečného osudu Pileckého je krátká, ale pro Poláky morálně ostudně zdrcující.

stajka
10.01.2021 3 z 5

Jedná se o literaturu faktu, takže je zde Osvětim popsána z trochu jiného úhlu pohledu, než v románech. Nicméně mě více oslovil příběh Rudolfa Vrby - Utekl jsem z Osvětimi.

LukBook
16.11.2020 5 z 5

Za mě opravdu komplexní dílo o Osvětimi. Velice čtivým způsobem se věnuje hrůzám, které se odehrávaly v tomto vyhlazovacím táboře. Dozvíte se hodně informací o místním odboji a nechybí ani spousta fotografií. Podle mého názoru jedna z nejzajímavějších knih na toto téma.

Kirtans
10.11.2020 4 z 5

Trochu mě při otevření knihy zaskočila informace, že v rukou držím literaturu faktu obsahující více než dva tisíce zdrojů. Těžší čtení, rozhodně ne z kategorie dnešního hype v tématu aka "krejčí, fotograf apod." Osvětim od počátku a cesta končící ještě o kus dál.