Dobrodružství pana Wellingtona

Dobrodružství pana Wellingtona https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487480/bmid_dobrodruzstvi-pana-wellingtona-UT3-487480.jpg 5 20 9

Pan Wellington je vysloužilé britské letadlo - bombardér, který vzpomíná na to, jak za války sloužil u 311. Československé bombardovací perutě RAF. Vyprávění naslouchají jeho okřídlení kamarádi v hangáru jednoho českého aeroklubu. Dva desetiletí kluci, Tonda a Eda, mají ve starém letadle svou skrýš \"bunkr\". Jednoho dne si hrají s Morseovým přístrojem v panu Wellingtonovi. Ten jim náhle začne odpovídat a hned jim svěří důležitý úkol: vypátrat ztracené československé letce z jeho poslední osádky. Rozvíjí se dobrodružství plné tajemství a pohádkových zázraků. Čtenář se ale dozví i o skutečných osudech našich anglických letců za války i v období komunistického pronásledování. Druhé vydání úspěšné knihy Dobrodružství pana Wellingtona je nyní rozšířeno o doslov, který přináší rozhovor s Tomášem Lomem, jedním z našich posledních žijících letců RAF, který sloužil u legendární 311. československé bombardovací perutě RAF. Součástí doslovu je i fotoalbum z archivu pana Loma. Na konci knihy je \"vysvětlovníček\", který srozumitelným způsobem dětem přibližuje pojmy jako protektorát, kulak ...... celý text

Přidat komentář

Katka2382
15.01.2023 5 z 5

Loni z jara se v našem městečku nově pojmenovávalo letiště a to po bývalém letci RAF Josefu Hubáčkovi,rodákovi z nedaleké Kdyně.A při té příležitosti byla v zázemí letiště i výstavka RAF kde jsem se setkala přímo s paní Hanou která zde prodávala tuto svou knihu(takže ji máme i s věnováním:)).
Mladšímu synovi se kniha moc líbila a nepamatuji se že by nějakou jinou knížku přečetl s takovou chutí a radostí.A navíc v něm zažehla i velký zájem o bojová letadla.
Dnes jsem si konečně knihu taky přečetla a jsem nadšená,je to v dětské literatuře opravdu výjimečný příběh.
Přála bych malým čtenářům více takových krásných a čtivých knih.

Flexi
24.04.2021 5 z 5

Krásná kniha. A obohacena o osobní zážitek, protože jsem pana Toma měla to štěstí vidět osobně na skotských hrách 2020. Podepsal mi knihu, potřásl si se mnou ruku a zanechal nesmazatelný dojem. Je to úžasný člověk, bylo to jasné i za těch pár minut. To, že ho nyní děti nemohou potkávat, je jedna z krutostí, které byly způsobeny pandemií/vládou. On a jemu podobní by měli být pro nás vzorem, ale tak málo o nich víme, tak málo se o ně zajímají média. Velký dík paní spisovatelce za milou knihu, chtěla bych ji s panem Tomem znovu na Sychrově potkat. Knihu hodnotit vlastně ani nemohu, emoce převažují....


Boogie007
11.02.2021 5 z 5

Kniha je primárně určena pro děti, ale pochutná si na ni lecjaký dospělák. Zajímavou formou popisuje čtenářům velmi těžké období 2. světové války a účast českých letců v řadách RAF. Dále nelehké osudy těchto letců po návratu do vlasti. Ale, protože je to dětské čtení, ne historické pojednání, je to vše zabaleno do pohádkového příběhu, kde se dětští hrdinové stávají parťáky letadel, rádií a dalších obyčejných, neobyčejných věcí.

Zverak
22.01.2021 4 z 5

Moc dobré čtení. Tato kniha má v sobě prostě vše. Akci, dobrodružství, taky nějakou tu fantazii a hlavně dost naučí. Ilustrace se mi také moc líbí a oceňuji vloženou mini fotopřílohu. Knížka se mi moc líbila. Dávám čtyři hvězdičky z pěti hvězdiček. :)

Paulus.1987
29.10.2020 4 z 5

Obvykle nemívám ve zvyku číst literaturu pro děti, ale u této knížky jsem udělal výjimku. O československých letcích v RAF jsem už několik knih přečetl a zajímalo mě, jak se autorce podařilo přiblížit tuto tématiku dětem. Náleží jí obdiv už za to, že se do tohoto nelehkého úkolu vůbec pustila. Navíc v době, kdy zájem o osudy československých letců mnohdy postrádají i dospělí.

Během četby jsem se snažil brát v úvahu, že se jedná primárně o dětskou knihu a tudíž jí musím z pohledu dospělého čtenáře ledacos odpustit. I tak jsem měl ale pocit, že některé dějové pasáže byly přitažené za vlasy až příliš a svojí pohádkovostí tak do celkového konceptu moc nezapadaly. Z toho důvodu ubírám jednu hvězdičku.

Celkově však musím knížku pochválit. Například historické souvislosti se autorce podařilo nastínit velmi dobře, jednoduše a srozumitelně. A že si českoslovenští letci zasluhují úctu nás všech, dětí i dospělých, o tom není pochyb, některá jejich jména a příběhy v knížce také najdeme. Chválím i celkovou podobu knížky, autorčiny ilustrace byly krásné a roztomilé.

Přál bych si, aby děti tuto knížku četly. A ještě lépe, aby se o osudy našich válečných hrdinů zajímaly dál. Dlužíme jim to.

jooosev
03.05.2020 5 z 5

Předně, nemám rád klišé. A proto věřte, že to, co píšu, ač se to může zdát, klišé opravdu není.

Dobrodružství pana Wellingtona je zjevení mezi knihami pro děti. S nadhledem, nenuceně a s jemným humorem vypráví nějaký příběh. Nějaký, nebudu spoilovat, přečtěte si to sami. Důležité je pozadí toho příběhu, nosná témata i epizodně skryté myšlenky. O válce, o hrdinství, o komunistech, o nacistech, o smrti jako součásti života, o vlastenectví, o odpuštění, o odvaze. O tom, na co a na koho zapomenout nikdy nesmíme. Čtivě. Prostě paráda! 10/10

Zní to jako klišé, co? Tak si to přečtěte a uvidíte, že není.

PS: Chvilkama jsem měl co dělat, abych se nedojal. Ale doslov, ač jsem ho už slyšel z úst pana Loma naživo, mě dostal. Knihu jednou budu číst dětem. Doslov ne, protože když brečíte, tak se blbě čte nahlas.

simviki
26.02.2019 5 z 5

Tak tohle tu opravdu chybělo. Nádherná dobrodružná a napínavá kniha nejen pro kluky. Snoubí se tu minulost a současnost. Nenásilnou, vtipnou formou nás seznamuje s válkou a letci R.A.F, stejně jako s represemi,které potom následovaly. Autorka nás bezpečně provede mezi mraky i nohami po zemi. Občas tam foukne i pohádkový vánek. Četla jsem se synem a byl nadšený. Doporučuji všem, smekám před paní Bergmannovou, a kdybych mohla, dám 10 hvězd.

lenisko
29.01.2019 5 z 5

Krásný příběh o dvou klucích a panu Wellingtonovi. Kniha určená dětem nadchnula i mne - dospěláka! Hlavně na knize oceňuji to, že není hloupá, že dětem přibližuje zajímavou formou naši historii a připomíná osobnosti a události, o kterých se ve škole nikdy nedozvědí. Já sama jsem si každou pro mne novou informaci z knihy vygooglila, abych se o ní dozvěděla ještě víc. Navíc se kniha hezky čte, je v ní i humor a ilustrace jsou nádherné. Co víc si přát?! Snad aby si kniha našla ještě více čtenářů.

Díky za knihu a krásné věnování.

juleska
14.12.2018 5 z 5

Koupila jsem ji neteři pod stromeček a už ji čtu podruhé (je půlka prosince). A brečím u toho jak želva. Takže dobrý ???? Moc hezky udělaná knížka nejen pro děti.