Dobrodružství Opeřeného hada

Dobrodružství Opeřeného hada https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77198/bmid_dobrodruzstvi-opereneho-hada-H4R-77198.jpg 4 32 2

Dobrodružný příběh, jehož hrdinové, dva francouzští chlapci, jsou přímo posedlí zájmem o dávné Aztéky a jejich říši. Domnívají se, že v tajemném cizinci, jenž zavítal do jejich městečka, objevili typického Aztéka. Snaží se proniknout k jeho tajemství a nečekaně v něm objeví spisovatele dobrodružných románů pro mládež i poznají, jak se vlastně takové romány píší.... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

L Aventure du Serpent á Plumes , 1961


více info...

Přidat komentář

TheCiko5
29.09.2020 4 z 5

Krásný dobrodružný příběh jako za starých časů. Při jeho čtení jsem si samozřejmě nemohl nevzpomenout na Jaroslava Foglara. Autorovy sympatie ke kultuře a jazykům Latinské Ameriky se rozhodně nazapřou, jelikož text obsahuje velké množství exotických jmen a výrazů.
Ale vzhledem k tomu, že na základním výrazu pro Opeřeného hada - Quetzalkoatl - jsem si vylámal všechny zuby včetně stoliček, tak představa, že toto jméno vyslovuje dejme tomu dvanáctilený chlapec (pro kterého je kniha určena!), je přinejmenším nepředstavitelná.
Vlastně je ale skvělé, že tu zápletku, že celé to drama si vytvořili sami kluci. To se mi líbí. Dělal jsem to stejně:-)

trudoš
03.12.2019 3 z 5

Jednoduchý příběh odvahy a dobrodružství pro kluky a holky, přičemž to nejzajímavější se odehrává v průběhu jedné kapitoly a všechno ostatní je jen taková omáčka, která má krátký text zaonačit na román. V některých momentech je tohle natahování skutečně hodně znát, ale když člověk ví, do čeho jde, není to zas taková hrůza. Hlavně proto, že se vyprávění nedá upřít kouzelná atmosféra prázdninové tužby po tajemstvích, za které by nejeden puberťák dal kdoví co - a přitom v zápletce vlastně o nic nejde. Fantazie hrdinů zkrátka dělá větší divy, než umí zkomponovat realita samotná, což v rámci rozsahu jde bez problémů přijmout, aniž by jednoho finální odhalení nějak ranilo. Kdo vyrůstal na komiksech časopisu ABC jako já, neměl by být nikterak zklamán.
Skvělé jsou mimo jiné závěrečné poznámky o spisovatelském, redaktorském, knihovnickém a nakladatelském řemesle, ačkoliv jsou málem šedesát let staré. Jenže některé věci se nemění ani s nástupem digitálního věku. Pouze se mění zájmová témata.


Štítky knihy

pro děti dobrodružství dětský hrdina Aztékové dětská dobrodružství

Autorovy další knížky

Pierre Gamarra
francouzská, 1919 - 2009
1968  94%Tajemství oranžové kočky
1964  73%Dobrodružství Opeřeného hada
1964  66%Vrah dostal Goncourta
1982  80%Dvanáct tun diamantu
1981  80%72 sĺnk