Dobrodružné prázdniny

Dobrodružné prázdniny https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274600/mid_dobrodruzne-prazdniny-rn0-274600.jpg 4 12 5

Vynikající román plný nejen dobrodružství a pestrého děje, ale také román, který z kluků činí skutečné muže. Jeho hrdiny jsou dva chlapci, kteří pod vedením seržanta z kanadské jízdní policie stráví prázdniny v srdci přírody - na dalekém severu. Každého večera vypráví hochům seržant jeden dobrodružný příběh, jehož hrdinou je muž jaký má být, i když je mu teprve patnáct let. Příklad vychovává. A tak i chlapci dospějí v době prázdnin v ušlechtilé a statečné muže.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
03.11.2022 3 z 5

Průměrně napsaný který nepřekvapil.

Turlogh
16.11.2020 3 z 5

Další knížka z edice Knih táborového ohně. Průměrný dobrodružný román, který vlastně v názvu obsahuje značnou nepřesnost neboť se příliš nejedná o dobrodružné prázdniny hochů, jak je v popisu knihy nahoře, protože oběma chlapci se autor zabývá dohromady asi tak na 5 stránkách z celkových 202 stran. Tito v podstatě tvoří jen kulisu vyprávěných příběhů u ohně v podání starého seržanta kanadské jízdní policie. Z několika vyprávěných příběhů stojí za přečtení v zásadě jen ten první, taková jakási kovbojka ze západu. Znalci ovšem poznají napodobeninu románu Stráž na psí skále od E.Fikera. Při srovnání obou románů je jednoznačně Stráž tak o 150 procent lepší a čtivější. Ostatní příběhy, o kapitánu jízdní policie Jimu Pinkertonovi, jsou jakousi slátaninou zběsilého akčního děje, značně neurovnaného a místy logicky a čtivě nesmyslného, takže nedoporučuji druhou část knihy k přečtení. A kdo chce číst první půlku, tomu doporučuji ať raději sáhne po Stráži na psí skále. Myslím si, že tři hvězdy je možná až moc, spíše bych viděl dva a půl. Howgh.


mysteriouslukas
12.03.2019 5 z 5

Ideální kniha pro adolescenty :-)
Příběhy pro mládež, kde mohou najít svůj vzor nebo někoho obdivovat a vážit si přírody. Je to takové jednoduché čtení s pěknými příběhy.

ajsigirl
23.10.2015 3 z 5

Dva chlapci se vydávají na výlet pod vedením seržanta kanadské jízdní. Při cestě, ve které se mají naučiti být dobrými střelci a přežívat v divočině, počítaje naučit se střílet, seržán vypravuje příběhy. O chlapcích se píše jen několik málo stran, kdy plují v lodi a přemisťují se z místa na místo po tamní tvrdé krajině. Příběh začíná několika slovy jak chlapci usilují o to nedat znát na sobě jak slabí oproti kapitánu jsou a dřou se jak mohou. Za to jim každý večer (někdy i při cestě lodí) seržán vypravuje příběhy. První z nich se odehrává na jihozápadě na ranči, kde se mladý rančer snaží přijít na to proč a kde mizí jeho stáda, a ukazuje jak odvážný a silný je ač je mladší než jeho kovbojové. (dosti připomíná příběhy z knihy Tábor vodáků, kde si podobný příběh vymýšlejí chlapci u ohně ) ... Další tři vyprávění se odehrávají u jizdní policie kde v nehostinné zimní krajině vyniká kapitán Pikhert a jako sprváný všemi obdivovaný muž pátrá a chytá zločince a spolu se svým indiánských přítelem dokáží přijít i na nemožně zapeklité případy. Díky podpoře u Indiánských kmenů je velmi bystrý umí číst v přírodě a všichni jej zbožňují. (kluci se díky vyprávění, chtějí stát také hrdiny jako je on). Velmi pěkná knížka!

minirock
14.05.2015 4 z 5

Anotace je poněkud zavádějící, hrdiny knížky určitě nejsou dva chlapci, ale stateční chlapi, praví zálesáci z kanadské divočiny, kteří se neohroženě staví proti zlu a bezpráví na stranu zákona. Každopádně pěkná dobrodružná knížka.

Štítky knihy

prázdniny

Autorovy další knížky

Jan Jaroslav Fišer (p)
česká, 1893 - 1966
1994  77%Dobrodružné prázdniny
1993  70%Město všiváků
1937  0%Seržán Melody
1946  50%Tábor vodáků
  80%Ďáblův dědic

Kniha Dobrodružné prázdniny je v

Právě čtených1x
Přečtených20x
Knihotéce19x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x