Do poločasu 0 : 1

Do poločasu 0 : 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105410/do-polocasu-0-1-105410.jpg 4 8 6

Hrdinou knihy je třináctiletý kluk Mánek, zvaný Paragon, z varšavského předměstí. Rodiče zahynuli při varšavském povstání, bydlí u tety, do školy nechodí a tak se protlouká jak se dá. Jeho život se změní, když se kluci dozvědí, že se bude konat velký fotbalový turnaj neregistrovaných hráčů. Z jejich čtvrti se přihláší hned dvě jedenáctky - Syrenka a Uragán. Turnaj probíhá dramaticky, nejdramatičtější je pochopitelně finále, k němuž nastupuje i Paragonovo mužstvo ..... . ... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Do przerwy 0 : 1 , 1969


více info...

Přidat komentář

horejs
06.02.2023

Četl jsem knihu a viděl i seriál. Oboje se od sebe v něčem odlišuje, např. jména hrdinů jsou trochu jiná a v seriálu Marian - Paragon bydlí s matkou. Ten seriál si jednak pamatuji z dětství, jednak jsem ho získal v r. 2008 z Polska na dvd, takže samozřejmě v originále. Jmenuje se "Do przerwy 0:1". Pak ještě existuje jako celovečerní film s názvem "Paragon, gola!". Knížka je ale čtivá, stejně jako další knihy od téhož autora. Doporučit můžu např. "Bacha, černý paraple!" nebo "Klobouk za půl miliónu".

Turlogh
09.02.2021 5 z 5

Spisovatel Adam Bahdaj prostě umí psát. A to nejenom kovbojky (např. Černé sombréro) ale jak je vidět, též romány pro děti a mládež. Tento román je velice čtivý, napínavý a hlavní hrdina Paragon je hodně zajímavý chlapík. Události odsypávají jedna za druhou jen to sviští, čtenář se věru nenudí a náhle už je konec! Výborné, doporučuji, pro fotbalisty obzvláště. A nelze zapomenout na výborný polský televizní film či seriál, který již zde byl zmíněn a který i ve mě, jako tehdy asi sedmiletém chlapci, zanechal navždy hluboký dojem a trvalou vzpomínku na Paragona. Howgh.


hrdlickova_61
29.04.2019 5 z 5

Knížku jsem bohužel nečetla a moc ráda bych si ji někdy někde vypůjčila, kdyby bylo kde. Pamatuji si totiž seriál, a to velmi dobře, s mnoha podrobnostmi. A protože knížka je určitě podobně pěkná, tak dávám hvězdičky i jí.

V seriálu se mi líbila úvodní písnička ("Každý kluk snad má v kapse kouzelný klíč a s ním světa krásy, hravě odmyká si... svět je kulatý, náš svět je víc... každý snad, každý snad, klukem kdysi býval, míč je věrný, věrný kaamaarád, pojďte s námi hrát..." - nebo tak nějak) a byli mi sympatičtí kluci jako Paragon nebo jeho kamarád, který hrál při kopané v bráně.
Atmosféra seriálu mi byla velice blízká, protože jsem v té době kamarádila převážně s kluky. Naše honičky na panelárně, prolézání starých a opuštěných nebo naopak rozestavěných domů, dobrodružné výpravy do lesa nad městem, to byly krásné chvíle. I tu kopanou jsem si občas zahrála : o)

Alda63
11.08.2017

Jako děcko jsem nesměl vynechat ani jeden díl seriálu. Dnes už si z toho pamatuju jen jak mladý stopil míč na hřišti a taky jak (snad) kdosi čmajznul dodávku (ZUK) a mladý v ní lítal jako hadr na holi. Toť vše, co mi zůstalo v paměti. Ale určitě se mi seriál líbil. Knihu jsem nečet, ale určitě je skvělá, jako seriál. Dnes už by, žel, tento styl asi u mláďat neuspěl. Ti už jsou v jiné dimenzi. Škoda.

minirock
02.12.2014 3 z 5

Pěkná, napínavá kniha pro kluky a holky o mladých fotbalistech v poválečné Varšavě. Zpracováno také jako televizní seriál, kdysi uvedený i u nás.

tikalok
01.12.2013 5 z 5

Jedna z veľkých kníh môjho detstva. Ani neviem prečo presne, ale želal by som každému dieťaťu, aby medzi starými knihami po otcovi našlo niečo, čo ho prenesie do takého zaujímavého sveta, ako bol pre mňa malý svet mládežníckeho futbalu v povojnovej Varšave :)

V rámci žánru 100%.