Dneska žijeme

Dneska žijeme https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419013/bmid_dneska-zijeme-Swg-419013.jpg 4 39 10

Strhující příběh židovské dívky a německého vojáka. Prosinec 1944 v době vrcholící německé protiofenzivy v belgických Ardenách. Zoufalý farář hledá, kam schovat opuštěnou sedmiletou židovskou dívku Renée, a v panice ji svěřuje do ochrany dvěma náhodně projíždějícím americkým vojákům. Netuší však, že se jedná o převlečené záškodníky SS, jejichž jediným úkolem je zničit spojenecké síly. Ti proto neváhají ani chvilku a rozhodnou se dívku chladnokrevně zastřelit. V okamžiku střelby však jeden z nich, znepokojený pohledem dítěte, znenadání namíří zbraň proti svému kolegovi. Začíná běh o záchranu děvčete i vojáka, v němž se zobrazí v plné nahotě chování člověka ve vyhrocených situacích, kdy jde o život, a v němž ani jedna postava není černá ani bílá.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Today we live , 2015


více info...

Přidat komentář

Sabina335
21.03.2024 3 z 5

Tak nějak nevím, jak bych měla hodnotit. Nebyla špatná, ale "odvařená" jsem z ní fakt nebyla. Příběh byl celkem zajímavý, ale na můj vkus byla kniha napsaná docela zmateně. Nesedl mi styl psaní a hlavně po dočtení ve mně kniha nic moc nezanechala. Za mě průměr.

Morana107
01.06.2022 4 z 5

(SPOILER) Bylo to.......zvláštní.
Něžné pouto mezi německým vojákem a židovskou holčičkou bylo tak trochu jako křehký vlčí mák ná skládce odpadu. Uprostřed rozkladu, zápachu a výkalů vyrostl snadno zranitelný květ, nepatřil tam, ale přesto tam byl.
To samé se dá tvrdit i o Mathiasovi, který se neštítil ničeho. Poslali ho zkoušet hlasitost zbraní na živých terčích do koncentračního tábora a on necítil při stisknutí spouště ani záchvěv svědomí. Mrtvoly u zdi prostě padaly jedna na druhou. Jen zastřelená podsvinčata, nic víc. Neváhal zabíjet jakkoliv a kohokoliv, ale od té doby, co poznal Reneé, mu záleželo, aby tu válku přežil, už kvůli ní, která ho navzdory tomu, jakou zrůdou byl, měla ráda jako nikoho.
Odplouvají spolu jako otec a jeho holčička na lodi Arcadia a námořník se Mathiase ptá, jak s dcerou přežili válku.
Odpovídá: WHAT DIFFERENCE DOES IT MAKE? TODAY WE LIVE!!!


snowpinkee
08.12.2020 4 z 5

Tuhle knihu jsem zvolila na ukončení čtecí krize. A byla to dobrá volba.
Ojedinělý příběh. Válečný příběh 2. světové války, ale zase trochu odjinud. Neřešíme koncentrační tábory, ale obyčejnou malou židovku, která chce žít, a jednoho německého vojáka, který žije. Moc hezky je to napsáno.

Han-nah
25.10.2020 4 z 5

Drsný příběh z v konce války, kdy pohled sedmileté židovské holčičky Renéé změní život německého vojáka Mathiase. Při čtení dostáváte obrazy jejich dosavadního života, ale i propracované ostatní postavy ukazují syrovost povah v tomto těžkém životním období v boji o přežití.

Danulia
25.07.2020 5 z 5

Prostě krásný příběh,i když drsný...jako ostatně vždy za války,ať je jakákoliv.Vždycky je třeba myslet na život:,,Co na tom záleží ?Dneska žijeme.”

lucie2371
24.05.2020 4 z 5

Podle anotace jsem čekala něco více ale i tak to bylo příjemné čtení.

wir
10.03.2020

Dovoluji si nesouhlasit s označením uvedeným na přebalu knihy “strhující příběh “.Tím nemohu říci, že námět knihy nebyl zajímavý, ale pravděpodobně autorův styl psaní mi nesedl natolik, aby mě strhl ...

Miretti
15.01.2020 2 z 5

Bohužel veliké zklamání.. kniha mě ničím neoslovila, začátek naznačil, že to může být zajímavý příběh německého vojáka a židovské dívky. Ale nestalo se tak, příběh mi přišel strašně nijaký, děj nudný . Anotace je hodně nadnesená.. A podle té já většinou knihu vybírám...

xena2711
19.11.2019 3 z 5

Musím napsat, že jsem podle anotace bohužel čekala více...Před touto knihou jsem četla Slavíka, který mě velice ovlivnil...Dneska žijeme není určitě strhující příběh, ale určitá část života německého vojáka a židovské dívky na konci druhé světové války. Popravdě mě to moc nezaujalo...

WifiCat
07.11.2019 4 z 5

Rozhodně bych k tomu nenapsala dodatek strhující příběh. Čekala jsem více výpravnou knihu. Je to spíš zajímavě pojatý rozbor dvou osobností a jejich smýšlení za druhé světové války. Četlo se hezky.

Štítky knihy

Židé nacismus

Autorovy knížky

Emmanuelle Pirotte
belgická, 1968
2019  77%Dneska žijeme

Kniha Dneska žijeme je v

Právě čtených3x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce86x
Chystám se číst39x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x