Divoká příroda Prahy a blízkého okolí

Divoká příroda Prahy a blízkého okolí https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238868/mid_divoka-priroda-prahy-a-blizkeho-oko-eem-238868.jpg 4 10 3

Při výletech do městské a příměstské krajiny už nevystačíme se zažitými hesly z turistických map a průvodců. Nastoupila nová divočina, která vzniká tam, kde se lidským aktivitám přestalo dařit, a šance se chopila vegetace. Často to jsou nepřehledné lesíky a křoviny nepůvodních, k nám přivandrovalých druhů, většinou porůstající popínavými liánami. Nebo také výsadby okrasných dřevin, které se pak mísí s tím, co nikdo nevysadil, nebo vegetace kolejišť. Psát průvodce novou divočinou, tedy místy, která se velmi rychle proměňují, je obtížný úkol. Geolog Radek Mikuláš a botanik Jan Šturma si vybrali, popsali a fotografovali několik desítek míst v Praze a v jejím okolí, nad kterými se zájemcům o přírodu tají dech, ať už zděšením a hrůzou, nebo obdivem.... celý text

Přidat komentář

Jordanka9
16.03.2021 5 z 5

Velmi zajímavá a poutavá kniha autorské dvojice Radek Mikuláš a Jan Albert Šturma. Projdeme zapomenutá místa Prahy a okolí , kde si příroda zařádila po svém, nemusíme se prodírat kopřivami a pletenci lian břečťanu a posedu překrývajícími původní stromy a keře - to vše za nás udělali autoři. Vtipný text a dokumentující fotografie nás vtáhnou do těch míst, která nás příliš nelákají , přesto mají své kouzlo. Škoda, že je kniha beznadějně vyprodaná, takže mi nezbývá, něž si ji opakovaně půjčovat v knihovně.
Jak jsem ji vlastně objevila? Přivedly mě k ní aktivity geo a etnobotanika Jana Alberta Šturmy jak v terénu ( vegetace výsypek Ostrava, Kladno, Antonín u Sokolova ( dendroexperiment ), práce na (sudeto)etnobotanické zahradě při Bečovské BZ, akce tzv.prošlapávačů, tak přednášky , publikace v odborných časopisech, vystoupení v TV.
Snad se chystá další kniha ?

Margherita_N
19.11.2018 5 z 5

Úžasný netradiční průvodce Prahou - koho by napadlo zkoumat divoce rostoucí rostliny, které mnohdy pohltily kdysi pěkně upravená místa. Autoři ukazují, že je škoda tyhle rostliny odbýt jako plevel. Samy o sobě jsou zajímavé, mnohdy neobyčejné, a někdy nás taky upozorní na to, co pohltily, ale na co jsme my sami zapomněli (nebo jsme o tom vůbec nevěděli).


Danafantom
26.05.2018 5 z 5

Jsem nadšená. Sice se do těch míst asi sama nevypravím, ale možná proto jsem ráda, že mi je někdo tak barvitě poeticky a s úžasným humorem a nadhledem a přehledem popsal. Lahůdka :-)

Autoři knihy

Radek Mikuláš
česká, 1964
Jan Albert Šturma
česká, 1981