Divoká je řeka

Divoká je řeka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51548/bmid_divoka-je-reka-4AR-51548.jpg 3 12 4

Romantická zápletka na pozadí událostí z občanské války USA. 2., upravené vydání.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Josef Lukasík
Originální název:

Wild is the River , 1941


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
15.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Dobrodružný historický román z doby okupace New Orleans yankeeským vojskem.
Bromfieldův nejznámější román Když nastaly deště je moje srdcovka a v Divoké řece přesně poznávám autorův jazyk a styl. Zaměřuje se na kontrasty charakterů a nestaví se přitom na žádnou stranu. Nejednoznačné postavy ztělesňují kladné a záporné stránky Severu i Jihu – yankeeský generál v čele okupační armády a jeho fanatická puritánská manželka jsou zkorumpovaní a hamižní, jižanská aristokratka je ve skutečnosti chladná proradná mrcha, obdivovaný seveřanský důstojník slabošský požitkář a otroci se po osvobození mstí tak krutě, že je těžké k nim cítit sympatie. Nenávist seveřanů a jižanů nepramení ani tak z postoje k otrokářství, jako z kontrastu puritánských charakterů z Nové Anglie a uvolněné morálky francouzsko-kreolského města.
Rozhodně zajímavý vhled do historie, krásně popsané prostředí louisianských bažin i frivolního New Orleansu. Když nastaly deště je vysoká laťka, ale Wild Is the River mně nezklamalo.

jozor
20.09.2018 1 z 5

Dosť nudná a zdĺhavá vec...


Kabalenka
29.04.2017 2 z 5

Vůbec se mi to nelíbilo. Nuda, nuda, šeď, šeď.

Zorro89
03.10.2014 4 z 5

Bromfieldův portrét jižanského prostředí a společnosti v New Orleans během období války Severu proti Jihu. Kontrast chování lidí z Jihu a ze Severu zobrazuje kniha v příběhu několika postav zasažených nešťastnou láskou během války. Kniha se mi líbila.