Divočina

Divočina https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535406/bmid_divocina-660a6d5b3e256.png 4 10 3

Volné pokračování Plavců na Sázavě líčí romantický život, plný nesmiřitelného boje mezi hajnými a pytláky. Osou děje je láska dvou milenců, syna hajného a dcery pytláka, jejichž dramatický životní román je poutavě podán na pozadí sázavské lesní divočiny i zápasů tvrdého lesního lidu. Je to románová kronika plná horké bídy i krásy života, prodchnutá autorovou láskou k lidu i kraji. 5. vydání... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
09.06.2023 3 z 5

Ve strži pod Pánskou skalou se nachází památníček na událost, která inspirovala pana Morávka k napsání tohoto melodramatického příběhu. I když tento žánr literatury nemám rád, v tomto případě jsem udělal výjimku. Důvodem je, že v blízkém okolí to dobře znám a je zajímavé poznat, jak se před 150 lety v těchto místech žilo (a byl to opravdu dost těžký život). Autor sice pozměnil jména aktérů a asi i lokalit, ale pořád je možné si udělat představu o těchto místech. Lesy už sice nejsou pánské, nicméně hájovny jsou v požáreckých lesích dodnes.
Zajímavé také je jak už se mnoho výrazu v současné době nepoužívá a tak je obtížné na některých místech porozumět textu.

medlovice
20.07.2021 5 z 5

U některých knížek nevím jestli mám fandit dobrým nebo zlým a kdo je vlastně dobrý a kdo zlý. Jsou špatní pytláci, protože chtějí jen kus masa a najíst se a nebo jsou špatní myslivci, kteří hlídají revír a dělají jen to, co jim bylo poručeno ? Tak mi byli spíš sympatičtí ti hladoví pytláci, ale pak došlo ke rvačce, sprosté a tvrdé vraždě a bylo po sympatiích. Snatky z rozumu taky nemám ráda, ale dočkala jsem se dobrého konce a příběh byl moc zajímavý a čtivý.


n.ezn.amy
24.11.2019 5 z 5

krásná kniha z Posázaví o věčném souboji myslivců a pytláků a klasicky lásce k jedné ženě, projděte si okolí Kamenného Přívozu a poznejte Divočinu