Dívka zvaná Lyra

Dívka zvaná Lyra https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432053/bmid_divka-zvana-lyra-jek-432053.jpg 4 117 30

Na jihozápadě Irska se drsné hory snoubí s jasně modrými jezery a hustými lesy. V jejich srdci žije mladá žena odříznutá od zbytku světa. Její existence je bedlivě střeženým tajemstvím. Má totiž výjimečnou, dosud neviděnou schopnost: dar, který jí vyslouží jméno Lyra. Do Lyřiny samoty vstoupí Solomon a obrátí vše naruby. Z poklidného života v přírodě je vržena do hlučného Dublinu a střetává se se světem, který se jí zoufale snaží porozumět. Solomon ví, že tamní společnost Lyru přijme s otevřenou náručí, ale není jasné, zda jí dovolí roztáhnout křídla, anebo ji uvězní ve zlaté kleci. Jako všichni divocí ptáci totiž potřebuje volnost...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Red
Originální název:

Lyrebird , 2016


více info...

Přidat komentář

Sarka1987
02.01.2024 5 z 5

Krásně se mi četlo, autorka dokáže vystihnout jak povahu postav, tak popsat okolí, máte pocit, že jste tam. Všechny knížky mám ráda a tahle se mi četla jedna báseň. Trošku "nadpřirozený" příběh, ale stále tam zůstává dost tajemna.

katallinka
28.10.2023 3 z 5

Anotace vyvolává trošku jiné představy než dostaneme. Kniha byla bezesporu zajímavá. Ale příběh byl dost roztahaný a celkově malinko zvláštní. Moc se mi líbilo, jak autorka ukázala odvrácenou tvář reality show a života celebrit.


Kate3003
27.07.2023 3 z 5

Po přečtení anotace jsem čekala docela jiný příběh, než jaký jsem nakonec od autorky dostala. Sice byl zajímavý, ale anotace je v tomto případě opravdu trošku jinde.
S knihou to bylo trošku jako na houpačce, některé části se četli krásně a u jiných jsem měla pocit že je to nekonečně, protože autorka určité momenty používala víckrát takže jsem měla pocit, že se točím v začarovaném kruhu. Vzhledem k tématu knihy to možná byl autorčin záměr, ale já osobně bych se bez toho obešla. Autorka má zvláštní, ovšem příjemný styl psaní, který to trochu vyvažoval.
Líbil se mi vývoj hlavních postav a i to, že se autorka nesnažila napsat je jako superdokonalé osoby. Každá s postav měla i své špatné vlastnosti na které bylo v příběhu poukázáno. Příběh byl celkově hodně zaměřený na to jak se k sobě lidé chovají a ukazoval ty lepší i horší stránky interakce mezi lidmi.
Pořád úplně nevím co si o knize myslet, protože i když se jednalo o jedno velké klišé tak vlastně byl příběh zvláštně zajímavý.

Milik
19.02.2023 3 z 5

Příběh hezky plynul a byl odpočinkový. Takovou knížku jsem zrovna teď potřebovala.

madeinka
17.01.2023 4 z 5

Srdečné a odpočinkové.

Meg1
08.11.2022 3 z 5

Příběh o jedné čisté duši, křehkosti a zároveň i síle překonávat překážky, když je blízko někdo koho velmi milujete. Vztah mezi Lyrou a Solomonem mi naprosto učaroval. Jsou jako dva dílky puzzle, které k sobě dokonale pasují a když mají jeden druhého nic víc není třeba. Krásný příběh, který dobře dopadne a možná je i tak trochu naivní i když... nikdy neříkejme nikdy :-)

Arkagas
21.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Ano, i já jsem od knihy čekala původně absolutně něco jiného, než to, co jsem dostala. Obálka i anotace mě zanesly do Irska, kde se v lesích skrývá dívka. To je sice pravda, ale tahle dívka tu žije z donucení, protože byla ukrývaná matkou a babičkou od malička. Tým, který natočil dokument o jejím strýci a otci, který bohužel zemřel si ji jednoho dne všimne, když jsou prozkoumat netopýří studnu na druhém konci hory. Laura tak musí vyjít na světlo Světa a ve svých 26 letech se o sebe začít starat. Od přírody má navíc dar - aniž by si to uvědomovala, napodobí jakýkoliv zvuk, jaký slyší - od vody, větru, šustění listí, až po policejní vysílačky a hlasy ostatních. To se zalíbí Bo, která je Salomonovou přítelkyní a pravou rukou a přihlásí Lauru do soutěže, skrz kterou může prorazit po celém světě. A tak je Laura vhozena z lesů do velkoměsta, elektroniky a dnešního moderního světa. Sama, bez rodiny a přátel. Netrvá to dlouho a tenhle styl života se jí vymkne z rukou. 
Naštěstí má vedle sebe stále Solomona, díky kterému se z toho vyhrabe. Její krása a napodobování zvuků připomínají všem vzácného ptáka Lyrochvosta, díky kterému se Lauře začne přezdívat Lyra. 
Kniha velmi oddechová, stylově dobře napsaná a i přesto, že jsem čekala něco úplně jiného jsem si ji nakonec užila. Na cestě mám druhou autorčinu knihu s názvem Řev, tak snad bude taky taková. 
Moje hodnocení: 7/10

DreamerX9
30.11.2021 2 z 5

Asi jsem čekala něco jineho. Tahle kniha byla vážně zvláštní a celkový dej? Vlastně jsem to dočetla a řikala si co mi to vlastně mělo dát?
Ale zaujalo mě jak se autorka nechala inspirovat tím podivuhodnym lyrochvostem

Potvurka735
24.11.2021 4 z 5

krásná kniha. Mám přečtené všechny, od této spisovatelky a jako jedna z mála má knihy lepší než dřív. Doporučuji jako oddechovou četbu pro ty, kdo mají smysl pro zvláštní příběhy.

mira399
10.08.2021 4 z 5

Tohle byl zvláštní příběh. Zvláštní, ale ne špatný. Dozvíme se v něm toho hodně o nás lidech, jak vše co je jiné, co nám nikam nezapadá potřebujeme nějakým způsobem změnit, usměrnit a zaškatulkovat a popřípadě na tom vydělat...Bavilo mne to.

majule
02.08.2021 5 z 5

Kniha mě vtáhla už od prvních písmenek. Pro mě má skutečnou hloubku. Ukazuje, jak se lidé " perou" s tím kdo jsou, co chtějí, co by měli,...jak povrchní umíme být...až do té míry, že popřeme sebe sama, třeba právě proto, abychom se zase našli.

Buchtičkajani
19.07.2021 3 z 5

Zajímavé téma, jen to zpracování mě nějak nesedlo, chvílemi čtivá knížka, pak se zase nudíte, knížku jsem dočetla , ale tak nějak mě to ani nenutilo ke čtení....

Siegrid
26.05.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila, Lyra byla vykreslena citlivě, čistě. Neměla jsem tam hluchá místa, četlo se to samo. Musela jsem si zvykat na vyprávění v 3. osobě, to už jsem asi dlouho nečetla. Bylo to moje první setkání s touto autorkou, třeba zkusím ještě její jinou knihu.

Knihoholka.
23.05.2021 3 z 5

Zajímavá kniha, námět dívky, která napodobuje zvuky je pěkný. Postavy byly krásně charakterizovány. Líbil se mi Lauřin příběh, ale ponoření se do světa showbyznysu mně nebavilo. Přišlo mi to příliš ohrané. Je pochopitelný autorčin záměr, jisté pošpinění nevinné dívky a média, která si vymyslí vše, aby se článek prodával. Ale stejně mě druhá polovina knihy příliš nenadchla. Řekla bych, že to bylo tak 50 na 50.

marti.cerna
07.05.2021 4 z 5

Velmi příjemná, čtivá a zároveň i odpočinková kniha. Autorka pěkně vykreslila psychologii postav. Jsem si jistá, že si knihu za pár let přečtu znova.

certik003
23.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Autorka použila snad všechna klišé - naivní a čistá dívka vržená do zákeřného světa showbusinessu, nezdravé ovzduší v různých televizních soutěžích, škodlivost a všudypřítomnost sociálních sítí, zakázaná láska, atd. Zřejmě mělo jít o romantický román s přesahem, ale právě ta romantická linka mi tam vadila nejvíc, obzvlášť kdyby autorka vynechala scény se Solomonovou rodinou. Zřejmě to mělo být nějak vtipné, ale bylo to víc než trapné a ještě víc horšilo dojem, který vyvolával sám Solomon. A paradoxně navzdory tomu, co jsem napsala, mi knížka neskutečně sedla a po dlouhé době jsem neměla problém se začtením a knížku jsem doslova zhltla na dva zátahy. Protože i když je tak trochu blboučká, tak pro mě byla i čtivá.  Zřejmě jednoduchý a vlastně i předvídatelný děj bylo přesně to, co jsem v danou chvíli potřebovala. Přesto bude knížka patřit k těm, co pošlu dál, protože si nedovedu představit, že bych ji ještě někdy v budoucnu chtěla znovu číst.

lucakuca
24.03.2021 3 z 5

Kniha je plná protikladů. Je milá a nudná. Zdlouhavá a přitom se četla dobře. Moc se mi líbila, přesto mi nedělo problém odložit ji a číst jinou. Zajímalo mě, jak to dopadne, ale stejně jsem nijak nespěchala ji dočíst...

Pozitivni_kniho
22.03.2021 3 z 5

Na tuto knihu jsem měla veliké očekávání, které se z části nesplnilo. Líbilo se mi jak byla kniha psychologická. Začátek knihy je vcelku pomalý, ale od cca 100 strany to začalo být zajímavé. Nejvíc mi na knize vadily postavy, které mi byli strašně nesympatické a jedině Lyru jsem si za celou knihu oblíbila. Konec je ok, ale že by mě to nějak hodně dojalo to ne, ale bylo to hezké 7/10.

Amethyste
14.03.2021 3 z 5

Jak se z dívky, kterou nikdo neznal a neměl potuchy o její existenci, stala celebrita.
Pěkný příběh, ve kterém můžeme nahlídnout do světa showbyznysu a vidět jeho stinné stránky (chování a rozhovory podle scénáře, novináři,fanoušci). S tím vším se musí vyrovnat Laura "Lyra", která neznala nic než venkov a samotu.
Děj plyne rychle, za mě je to odpočinková záležitost.

Scheila
09.03.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem se fakticky těšila. Příběh dívky, která vyrůstala sama v lesích mezi horami. Jen se zvířátky, svými myšlenkami a schopnostmi. Čekala jsem od toho víc Laury. Ale byl to spis příběh o tom jak tuto krásnou něžnou a panenskou bytost vytrhli ze svého útočiště a toho jediného co zná do ruchu velkoměsta a celého světa. Je to kniha o její psychice a jak se najednou vyrovnává s obrovskou popularitou a nenávistí, lidmi a zvuky kolem sebe a svou první láskou.
Když jsem si v mozku přepla, že to nebude příběh o dívce z hor, ale o dívce z hor ve městě začlo se mi to líbit a příběh jsem si moc užila. Soucítila jsem se vším co Laura prožívala.
Hezká a nenásilně napsaná kniha pro chvíle odpočinku.