Dívka zvaná Lyra

kniha od:

KoupitKoupit eknihu

Na jihozápadě Irska se drsné hory snoubí s jasně modrými jezery a hustými lesy. V jejich srdci žije mladá žena odříznutá od zbytku světa. Její existence je bedlivě střeženým tajemstvím. Má totiž výjimečnou, dosud neviděnou schopnost: dar, který jí vyslouží jméno Lyra. Do Lyřiny samoty vstoupí Solomon a obrátí vše naruby. Z poklidného života v přírodě je vržena do hlučného Dublinu a střetává se se světem, který se jí zoufale snaží porozumět. Solomon ví, že tamní společnost Lyru přijme s otevřenou náručí, ale není jasné, zda jí dovolí roztáhnout křídla, anebo ji uvězní ve zlaté kleci. Jako všichni divocí ptáci totiž potřebuje volnost......celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432053/big_divka-zvana-lyra-jek-432053.jpg 3.7107
Žánr:

Komentáře (27)

Kniha Dívka zvaná Lyra

Milik
19. února

Příběh hezky plynul a byl odpočinkový. Takovou knížku jsem zrovna teď potřebovala.

madeinka
17. ledna

Srdečné a odpočinkové.

Meg1
08.11.2022

Příběh o jedné čisté duši, křehkosti a zároveň i síle překonávat překážky, když je blízko někdo koho velmi milujete. Vztah mezi Lyrou a Solomonem mi naprosto učaroval. Jsou jako dva dílky puzzle, které k sobě dokonale pasují a když mají jeden druhého nic víc není třeba. Krásný příběh, který dobře dopadne a možná je i tak trochu naivní i když... nikdy neříkejme nikdy :-)

Arkagas
21.01.2022

(+ SPOILER) Ano, i já jsem od knihy čekala původně absolutně něco jiného, než to, co jsem dostala. Obálka i anotace mě zanesly do Irska, kde se v lesích skrývá dívka. To je sice pravda, ale tahle dívka tu žije z donucení, protože byla ukrývaná matkou a babičkou od malička. Tým, který natočil dokument o jejím strýci a otci, který bohužel zemřel si ji jednoho dne všimne, když jsou prozkoumat netopýří studnu na druhém konci hory. Laura tak musí vyjít na světlo Světa a ve svých 26 letech se o sebe začít starat. Od přírody má navíc dar - aniž by si to uvědomovala, napodobí jakýkoliv zvuk, jaký slyší - od vody, větru, šustění listí, až po policejní vysílačky a hlasy ostatních. To se zalíbí Bo, která je Salomonovou přítelkyní a pravou rukou a přihlásí Lauru do soutěže, skrz kterou může prorazit po celém světě. A tak je Laura vhozena z lesů do velkoměsta, elektroniky a dnešního moderního světa. Sama, bez rodiny a přátel. Netrvá to dlouho a tenhle styl života se jí vymkne z rukou.
Naštěstí má vedle sebe stále Solomona, díky kterému se z toho vyhrabe. Její krása a napodobování zvuků připomínají všem vzácného ptáka Lyrochvosta, díky kterému se Lauře začne přezdívat Lyra.
Kniha velmi oddechová, stylově dobře napsaná a i přesto, že jsem čekala něco úplně jiného jsem si ji nakonec užila. Na cestě mám druhou autorčinu knihu s názvem Řev, tak snad bude taky taková.
Moje hodnocení: 7/10

DreamerX9
30.11.2021

Asi jsem čekala něco jineho. Tahle kniha byla vážně zvláštní a celkový dej? Vlastně jsem to dočetla a řikala si co mi to vlastně mělo dát?
Ale zaujalo mě jak se autorka nechala inspirovat tím podivuhodnym lyrochvostem

Potvurka735
24.11.2021

krásná kniha. Mám přečtené všechny, od této spisovatelky a jako jedna z mála má knihy lepší než dřív. Doporučuji jako oddechovou četbu pro ty, kdo mají smysl pro zvláštní příběhy.

mira399
10.08.2021

Tohle byl zvláštní příběh. Zvláštní, ale ne špatný. Dozvíme se v něm toho hodně o nás lidech, jak vše co je jiné, co nám nikam nezapadá potřebujeme nějakým způsobem změnit, usměrnit a zaškatulkovat a popřípadě na tom vydělat...Bavilo mne to.

majule
02.08.2021

Kniha mě vtáhla už od prvních písmenek. Pro mě má skutečnou hloubku. Ukazuje, jak se lidé " perou" s tím kdo jsou, co chtějí, co by měli,...jak povrchní umíme být...až do té míry, že popřeme sebe sama, třeba právě proto, abychom se zase našli.