Dívka s jizvou

Dívka s jizvou https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45960/divka-s-jizvou-45960.jpg 4 76 12

Autor předkládá novou prózu, která vznikla přepracováním stejnojmenné povídky. Podle této knihy připravuje režisér Milan Cieslar (mj. Krev zmizelého, Pramen života apod.) nový film. V příběhu se setkáváme s Jitkou Thelénovou, vychovávanou v Pražském ústavu pro rasově čisté dívky. Tam se dostala po smrti svých rodičů, kteří se stali obětí teroru po atentátu na Heydricha. V hlavní hrdince se sváří právě probuzená ženskost s nenávistí vůči všem, kdo se podíleli na ztrátě jejích nejbližších.... celý text

Přidat komentář

Sova15
15.01.2024 4 z 5

Hodně smutné, krásně napsané Lustigovým stylem. A výborně namluvené panem Preissem.

p.stranska
16.09.2023 5 z 5

Audiokniha. Krátký, přitom tak silný příběh... nechápu nízké hodnocení. Tragédie Heydrichiády na pozadí probouzející se sexuality mladé dívky. Uznávám, chvilku trvalo, než jsem se do knihy zaposlouchala, ale když do sebe jednotlivé střípky příběhu začaly zapadat, pohltila mě, nemohla jsem přestat poslouchat, dokud nebyl konec.


ZÓNA
03.08.2023 4 z 5

Lustigova slova plynou jako okvětní lístky po řece.
Hodnotit knihu jde jen velice těžko, protože síla sděleného je velice intimní a žensky izolovaná. Pan Lustig odvedl dobrou práci.
Osud, jenž potkal mladou dívku v době začátku války, z ní uhnětl silnou ženu, která jedná bez ponížení, odhodlaně, i když s pocity, které k jejímu mladému věku patří.
Spisovatel použil plíživý rytmus děje, aby v závěru šokoval čtenáře stupňovaným napětím a komorním dramatem dvou osob.
V textu je několik vydařených momentů; odráží skutečný stav mysli Němců, jejich chorobného přesvědčení o německé velikosti.
Lustig velice dobře vyjadřuje atmosféru okolo války, demagogii veškerých principů této ohavnosti a pokřivení charakteru lidí, kteří válku obhajují. Mohou mít v sobě cokoliv, ale schází jim podstatné... Lidskost...

Lka
01.06.2022 3 z 5

Audiokniha :
Krátký příběh dívky z jizvou, která přišla o své rodiče. Výborně namluveno Viktorem Preissem.

zdenaR
14.05.2022 5 z 5

Krátký, velmi silný příběh od pana Spisovatele.
Je až neuvěřitelné, jak moc rozuměl ženské duši.
Skvěle načteno panem Preissem.

Gi-Gi
31.01.2022 5 z 5

pan Lustig opět nezklamal, musím říct, že část první o horku... se mi hůř četla, od půlky už to bylo dobré, možná je to tím, že vnitřní rozpoložení nebývají jednoduchá jako taková, natož na papíře. Na muže velmi citlivý a nitěrný vhled, na druhou stranu Pan Lustig tohle umí a u všech svých hrdinek to předvedl. Číst to před spaním nebyl úplně dobrý nápad, tohle jsou knihy, nad kterými se musí přemýšlet.....

viridiana
03.02.2019 5 z 5

"Je to pravda, co říkají, že zabíjet je krásné?"

girdi
17.10.2018 2 z 5

Krátká novela, která zpracovavá několik dnů v pohnutém životě mladé dívky. Autor se snaží barvitě zachytit pocity a prožitky, což je devizou a někdy i trochu brzdou knihy. Konstrukce příběhu je výborná, ale "nepodstatné" jednotlivosti občas čtenáře trochu ubíjejí. Přesto doporučuji k přečtení a určitě v jednom kuse. Roztříštěné čtení (jako v mém případě) ubírá na poutavosti. Kdybych měla prostor se do příběhu ponořit a mohla si tak atmosféru a postupnou gradaci více vychutnat, určitě by to byly čtyři hvězdy.

TheCiko5
01.02.2017 4 z 5

Uzounký dějový prostor, sporé obsazení, kvalitní vnitřní monolog hlavní postavy a především velmi velmi silný pocit nejistoty z doby minulé. To všechno jsou aspekty, na které bezprostředně po přečtení musím upozornit a které by měly být když ne zmíněny, tak alespoň neopomíjeny. Toto neotřelé nahlédnutí do hlavy mladé dívky je fenomenální.

hellena1523
23.01.2017 4 z 5

Velmi silný příběh...Lustig dokázal vykreslit ženské pocity s pochopením, které bych od muže nečekala. Trochu jsem se právě toho obávala, ale Arnošt Lustig je opravdu PAN SPISOVATEL!
Mimochodem, doporučuji také audioknihu namluvenou úžasným Viktorem Preissem.

Atuin
29.03.2014 5 z 5

Pokaždé když se k Lustigovi vracím mám pocit že už by mě neměl tak dostat, a pokaždé se šeredně spletu. Opět jsem se utopila v hluboké bolesti, která zahleděná do jakési banálni bezradnosti právě onou zahleděnosti dosti mistrně tahala za šňůrky. Na pozadí komorních tragédií,se trhá a cuká a páře naprosto vše, čím lze projít v popředí celkem až beze slov.

Skawin
10.01.2013 4 z 5

Hluboce niterný příběh mladé dívky, která prožívá obrovskou bolest ze smrti rodičů. Autor vykreslil dívčiny pocity až s neuvěřitelným pochopením.

Autorovy další knížky

Arnošt Lustig
česká, 1926 - 2011
2001  77%Colette z Antverp
2002  82%Démanty noci
2007  79%Dita Saxová
1968  90%Hořká vůně mandlí
2003  81%Krásné zelené oči