Divá Bára a jiné dívky na útěku

Divá Bára a jiné dívky na útěku https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135855/bmid_diva-bara-a-jine-divky-na-uteku-d6W-135855.png 4 17 5

OBSAHUJE PĚT POVÍDEK: Divá Bára -- Čtyry doby -- Dobrý člověk -- Chyže pod horami -- Cesta z pouti. Povídkový výbor, který ze zralých próz Boženy Němcové sestavila, uspořádala a doslovem opatřila literární historička Jaroslava Janáčková. Ideu dívky-ženy na útěku kongeniálně propojila s útěky spisovatelčinými. Nejintenzivněji se motiv útěku, vzdoru a potřeby svobodné volby životní cesty promítl do hádankami obestřené lyrické prózy Čtyry doby. Ještě donedávna ji mnozí chápali jako pouhou autorčinu autobiografickou zpověď, připomínající svým určením soukromý dopis. Teprve na prahu 21. století však byla Čtyrem dobám plně přiznána jejich nesporná myšlenková a umělecká exkluzivita. B. Němcová se v této nebývale odvážné a otevřené próze (snad prý vůbec poprvé) rozhodla vyslovit revoltu moderní ženy proti slepým společenským konvencím, vůči nimž se sama po celý život vytrvale a statečně vyhraňovala. Originálním způsobem do ní vtiskla svou vlastní potřebu svobody, nezávislosti a seberealizace. Motiv svérázného osvobodivého „útěku" spojuje i její další ženské povídkové postavy našeho výboru - Báru (Divá Bára), Madlu (Dobrý člověk), Katušku (Chyže pod horami) a Verunku (Cesta z pouti).... celý text

Přidat komentář

čtenářkaBára
18.02.2021 4 z 5

Divá Bára a jiné dívky na útěku. První moje přečtená kniha tohoto roku. První kniha mého nového instagramového účtu, který bude mým čtenářským deníkem, protože co přečtu, to hned zapomenu. Díky Čtivé Báře si vše lépe zafixuji a vás k něčemu inspiruji. Kéž by. Běžte se podívat na https://www.instagram.com/p/CKpGs5SA3UH/

Kniha povídek o dívkách-ženách, které jsou odvážné, mírně vzpurné a mají vlastní názor. Dalo by se říci, že koketují s feminismem! Mám je ráda, protože v nich vidím sebe, svoje kamarádky a ženy, které obdivuji. I když jsou všechny stále na útěku, jen tak bezděky si najdou muže svého života, rebelují a mezitím stihnou být šťastné. Každá je úplně jiná a díky Boženě Němcové i jinak a rozdílným stylem řeči popsaná. Povídky jsou vcelku čtivé a vzhledem k době jejich vzniku, až překvapivě stravitelné. Snad jedinou z nich - Čtyry doby pro mě bylo těžké přelouskat. Nakonec jsem ale zvládla i tuto lyrickou prózu nabušenou básnickými obraty. Obdivuji až neuvěřitelnou současnost textů starých asi 200 let.

Divou Báru jsem do teď znala jen z pohádky na zádech čerta a ze svého prvního mejlu, kde byl můj nick diwabara (ano, pro cool ozvláštnění s dvojitým w). Už ve třinácti jsem cítila, že pokud jsem Bára, musím být divá. To je přece jasný ty wole!

Nyní znám Báru trochu blíž a jsem za to ráda. Občas ji vytáhnu z knihovny a ráda s ní pokecám.❤

adorjas
17.04.2020 3 z 5

Príjemný romantizmus z 19.storočia- rozprávkový svet s čiernobielymi postavami, ktoré mi u súčasných diel vadia, ale v 19.storočí to bol skôr štandard. Bavila ma nárečová forma a úplne v poviedkach asi nečakajte nejaké famózne úteky- dokonca mi vôbec nejde myseľ, kde bola Katuška na úteku v poviedke Chyže pod horami, ale budiš.


MMacicekk
26.09.2019 2 z 5

Bohužel Božena Němcová mi ani po letech k srdci nepřirostla a myslím, že už se to ani nestane. Povídky mě spíše uspávaly, často jsem se přistihla, že text nevnímám a netuším, o čem čtu. Neusnadnil mi to ani dobový jazyk, který byl pro mě krkolomný a špatně čitelný. Co však musím vyzdvihnout, co se týče nejnovějšího vydání od nakladatelství Slovart, je úžasná obálka vyobrazující Divou Báru v moderním pojetí, kterou ilustrovalo designové studio Tomski&Polanski.

RoseDadas
28.05.2019 4 z 5

V jednotlivých povídkách bylo nahlíženo na dobový stav jazyka a individuální rysy Boženy Němcové, čtení vás tak nepřipraví o ten pravý prožitek. Povídky jsou čtivé, plné dialogů, ale i detailního líčení běžných věcí. Na čtenáře dýchá atmosféra 19. století a skrze text se seznamuje nejen s vesnickým prostředím, o němž povídky podávají živé svědectví, ale také se společenskými požadavky a očekáváními.

ZuzziŠ
06.03.2016 5 z 5

Omlouvám se tímto Boženě Němcové, že jsem si myslela, že ve skutečnosti vůbec neumí psát a že se proslavila jenom díky své kráse. Inu, číst povinnou četbu na základní škole se nevyplácí a zase jednou jsem si to potvrdila.
Červená knihovna devatenáctého století, romance jemná a lyrická, dá se to číst i v kostele před bohslužbou (a v tramvaji po odchodu z ní) a nikdo se tím nemůže cítit uražen.
Láska na první pohled? Svatba ihned po seznámení? Naivní spisovatelka? Nebo si komplikujeme život jakýmsi testováním, dokonalou shodou a hypotékou?