Disident Západu

Disident Západu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208445/mid_disident-zapadu-208445.jpg 4 20 4

Výbor textů amerického jazykovědce a filosofa Noama Chomského zahrnuje jeho klíčové společenskokritické texty napříč časovými obdobími (od šedesátých let až po současnost). V jednotlivých esejích se vyrovnává s různými tématy – od role univerzit a intelektuálů, přes alternativní výklad studené války, až po vztahy mezi světovým Severem a Jihem a izraelsko-palestinský konflikt či hodnocení různých tradic politického myšlení. Věnuje se i propojení své lingvistické práce s politickým myšlením na pojmu svobody a jeho vztahu k lidské přirozenosti. Pokouší se také o formulaci politických alternativ zakotvených v anarchistické tradici, kterou reinterpretuje jako antielitářskou pokračovatelku liberalismu a libertariánskou verzi socialismu. Jednotícím motivem jeho textů je kritika elitářského pojetí demokracie, které je podle něj ústřední charakteristikou demokracie v USA a jejich vnitřní i zahraniční politiky. Toto elitářské pojetí demokracie podle Chomského omezuje a podvazuje ty části společnosti, které jsou vnímány jako její kritické instance – ať už se jedná o univerzity, média anebo intelektuální život.... celý text

Přidat komentář

ozzak
10.04.2021 5 z 5

výborná kniha popisující skutečnou zahraniční politiku pomoci esejů 90 Letý Levicovy kritik nejen politicky USA ale i kapitalismu

Lac
13.02.2021 5 z 5

Chomsky píše drtivou logikou o propojení soukromého kapitálu s vládami západních demokracií. Kritiku směřuje na USA, jako občan, který se může v demokracii projevit, ale všudypřítomná propaganda ho přesto umlčuje. Drancuje se okolí USA, Commonwealthu, EU, Japonska (Ruska, Číny - tam nemůžou) vesele dál, za pomoci korupce a válečného nátlaku. Kniha je pro našince složitější, rozhodně ji doporučuji.


Tatopulos
24.05.2019 4 z 5

Heleme se, "západ" má taky disidenty ? A já myslel, že je existoval jenom jeden povolený disident..... A není tato kniha ruská propaganda ? Nato by se měla podívat Česká televize, politická strana a.s.
Skvělé úvahy o anarchismu a denacifikaci USA, Rousseauovi. Se vším nemusím souhlasit, ale za zamyšlení to rozhodně stojí. Hlavně k jakým ideálům by jsme mohli směřovat. A jaké vlastně máme tržní ideály ?

Dejvid
25.04.2015 4 z 5

Je zajímavé si přečíst opravdu tvrdou kritiku USA a západního světa od amerického intelektuála, docela to člověka nutí přemýšlet, že svět není tak černobílý, jak se může jevit. Chomsky píše opravdu vědeckým stylem, neustále se odkazuje na literaturu (zde především na novinové články), text je velice hutný, knihu jsem louskal fakt dlouho. Určitě ale trpělivému čtenáři doporučuji.

Kniha Disident Západu je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Doporučených2x
Knihotéce14x
Chystám se číst26x
Chci si koupit5x