Plemeno z bažin

Plemeno z bažin https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39461/mid_plemeno-z-bazin-3vv-39461.jpg 4 16 4

Dinoland série

< 7. díl >

Jako by na něj zíraly tisíce ukrytých, hladových, miliony let starých očí. Do pravěké rezervace, kterou nazývali DINOLAND a v níž se po zemi proháněli tvorové z doby křídové. Z doby před sto dvaceti miliony lety. Bylo to něco nepředstavitelného. Jako by ho kosmická loď přenesla o celé světelné roky dál, kamsi na cizí planetu, jejíž krajina vypadala tak, jak mohla vypadat Země před sto dvaceti miliony lety. Nebo jako by někdo vytvořil umělý park podle vlastní fantazie. Ne, pomyslel si, a popotáhl dychtivě z cigarety, jak to mohl udělat jen člověk v tomhle zeleném pekle, který se cítil dokonale osamocen. Ne, zopakoval si v duchu, to je prostě nepochopitelné. Sestoupil z vyvýšené verandy a chtěl se pak vydat značkovanou cestou zalitou světlem, když tu k němu dolehl Sondstrupův hlas. „Adaptační problémy?“ -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Die Brut aus dem Moorsee


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
02.10.2022 4 z 5

Nový autor a nová tvář. Pod vedením Manfreda Weinlanda opustila série dosavadní brakovost a vzepjala se k detektivce říznuté mysterióznem. Plemeno z bažin je pravděpodobně literárně nejkvalitnější a dějově nejkomplexnější z dosavadních dílů. Jenže já od Dinolandu nechci stylisticky vycizelovaný text a děj plný kudrlinek. Chci od něho plytký příběh s dinosaury. Toho se mi bohužel vůbec nedostalo.

slawa.cap
09.09.2020 5 z 5

Tak z dobrodružného příběhu pro nenáročné se nám série přetavila do nervydrásajícího thrilleru. King to sice není, ale to co autor předvedl na pár stránkách je až neuvěřitelné. "Knihu" jsem byl schopen odložit až v půlce té následující.
Příjemně mě potěšilo, že se tady dokola neopakuje předchozí děj série a všechno co je potřeba je připomenuto míň násilně, než tomu bylo doteď.
Na druhou stranu jsou tu až zarážející nedostatky minimálně v překladu, pokud ne v původním textu - tak jak to zmiňují komentáře přede mnou. Mimo jiné je tu dost rozhovorů, které opravdu nedávají smysl a musel jsem si je přečíst mnohokrát a pořádně se nad tím zamyslet, abych je pochopil.


malpet
06.08.2019 1 z 5

Pro mně nejslabší kniha z celé série. Už jen tvrzení, že delfín je ryba a že nitro Země je plné žhavé kávy mně dost vyvedlo z konceptu :-) o tom, co je biosféra si autor asi nenačetl už vůbec nic. Zkrátka za mně odfláknutá práce, protože zrovna tyhle detaily dělají hodně. Příběh docela tuctový. Zkrátka jedna jediná hvězda. Vlastně nevím, jestli mám vůbec chuť po tomto dílu v četbě série pokračovat...

yaoiyuri
07.09.2017 5 z 5

Třetí autor pojal DINOLANDí universum opět z jiného konce, i když rozpracovává to, co před ním nakousli Hohlbein i Rehfeld. Upřímně se mi Weinlandův styl psaní zatím líbí nejvíc a některými zde vychvalovaný Hohlbeinův paradoxně nejméně (ale ten měl zase nejsympatičtější postavy a dokázal se obejít i bez nějaké plytké „milostné“ zápletky).
Weinland přináší nové postavy, nové lokace, dinosauři jsou tu překvapivě vlastně podružní... opravdové nebezpečí totiž přichází od tvorů, o kterých víme snad ještě méně než o pravěkých veleještěrech. Ze starých známých tu není prakticky nikdo, kromě pár nevýrazných postaviček, které se v předchozích dílech jen mihly.
Zajímalo by mě, jak se opět dějově spojí „přítomnost“ s nebožáky v druhohorním Las Vegas.

Opět pár výhrad k překladu – myslím, že u delfínů byla v jedné kapitole narážka na delfína Flipa (který bohužel zůstal jako flipper a navíc s malým písmenem; překladatel si spojitost s filmovou postavou nejspíš neuvědomil), nevím také, co přesně bylo myšleno větou „…když kolem vozu proběhl gigantický Herbivore“ – snad býložravec, ne? A „plánovací čtverec C“ ať už značí cokoliv, taky dost skřípe necitelnou doslovností.

Štítky knihy

dinosauři

Autorovy další knížky

Manfred Weinland
německá, 1960
1995  64%Procitnutí
1995  59%Moloch
1994  86%Zmizelé děti
1994  83%Následníci
2006  80%Dynastie Věčných

Kniha Plemeno z bažin je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce41x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x