Řeč vestoje / Vážná známost / Nesmír / Čistec

Řeč vestoje / Vážná známost / Nesmír / Čistec https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206862/bmid_rec-ve-stoje-vazna-znamost-nesmir-c-L4F-206862.png 4 3 1

Osmý svazek Díla Karla Šiktance shrnuje básníkovu poezii z let 2002 - 2012. Jde o sbírky Řeč ve stoje, Vážná známost, Nesmír a Čistec.

Přidat komentář

puml
19.03.2022 4 z 5

Mám rád Šiktancovi pozdní sbírky. Vlastně je to jen pokračování "jedné velké básně", kterou Šiktanc celý život psal. Ale je v tom větší dávka smutku a takové nostalgické zastřenosti. Uznávám ho jako originálního básníka a rozpoznatelný hlas, ale není to básník ke kterému bych se nějak často vracel. Jsou to silný věci. Jak jsou ale ty slovní obraty dokonalý, tak ty věci občas působí tak nějak krkolomně. Vždy když tuhle skvostnou poezii čtu, tak mám pocit jako když lezu na nějakou velehoru. Ten výhled je pak pěkný, ale když já mám radši Středohoří a ještě radši mám cestu kolem řeky, březovou alej, lenošení ve stínu a vysedávání po kavárnách a výhled na pár vrabců nebo holubů, co se přetahuje o kus housky. Doporučuji.