Svéhlavička

Svéhlavička https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67446/svehlavicka-67446.jpg 4 94 23

Svéhlavička série

1. díl >

Román Svéhlavička (podtitul: Příběh z pensionátu) je soustředěn do Čech na statek Jasanov, který patří okresnímu starostovi panu Menšíkovi. Zde žije Zdenka se svým otcem a nevlastní matkou paní Menšíkovou. Maminka Zdence umřela, když byla ještě malá. Kdykoliv malá holčička na tatínka pohlédla, bylo mu, jako by se na něj usmála žena, kterou tolik miloval. Proto Zdenku rozmazloval, vše jí povoloval a bylo mu těžké jí říci "ne". Ze Zdenky se stala zhýčkaná, rozpustilá holka. Když bylo Zdence 14, oženil se její tatínek znovu. Její nová maminka se snažila se Zdenkou vyjít, avšak Zdenka byla proti ní uzavřená a neměla ji ráda.... celý text

Přidat komentář

MartaPear
24.01.2024 4 z 5

Dívčí román, který jsme my holky na začátku 70. let hltaly v pubertě, všechny díly. Při úklidu knihovny jsem první díl našla zastrčený někde vzadu a docela s chutí se vrátila do svých pubertálních let. No, dnes už jsem to viděla trochu jinak než tenkrát, ale nostalgie je nostalgie a celý příběh je prostě "červená knihovna", ale milá. Chtěla jsem si někde vypůjčit i další díly, druhý jsem našla v Národní knihovně a třetí už nikde....

Izu
13.07.2023 3 z 5

Pohladí.


vikaa
11.04.2022 4 z 5

V dětství byla Svéhlavička jedním z prvních dívčích románů, které jsem četla. Zdenku jsem si zamilovala a tajně jí život v internátu záviděla:-) Teď jsem se ke knize vrátila v rámci Čtenářské výzvy a musím říct, že kniha na mě působila trochu moc jednoduše a výchovně, ale.......Byly tam pasáže, kdy jsem se neubránila úsměvu a nebo i dojetí. Takže za ty emoce a nadšení z dětství dávám čtyři hvězdičky.

helena8303
25.10.2021 3 z 5

Ještě nikdy jsem nebyla v takových rozpacích, jak ohodnotit tuto knihu.
Četla jsem jí někdy ve čtrnácti, tajně, styděla jsem se, tenkrát jsem se ještě považovala za intelektuálku. Dívčími románky jsem hluboce pohrdala , bylo to blboučké, ale tak sladce blboučké, přitažlivé jako magnet.
Dneska už mám rozum, vím, že i dívčí románky mají své místo v knihovně, že i ta nejhloupější čtenářka má nárok na ztrávení příjemných chvilek nad knížku.
Dobré je všechno, co vylepší čtenářúm život. A tohle ˇsvéhlavička splnila ve velké míře.
( A každopádně je lepší, když holka čte knížku, než když se ohrabavá kdoví s kým někde za stodolou. ;-) )

marcus0379
15.02.2021 1 z 5

opravdu nenáročná kniha.

1bublina
07.02.2021 5 z 5

Krásná kniha psaná krásným jazykem. Často úsměvná, jak obsahem, tak i náhledem do minulosti, jak zvláštně spolu lidé hovořili. Babička mi tuto knihu mnohokrát doporučovala v dětství, ale tenkrát mě kniha nebavila. Jsem ráda, že jsem si ji přečetla aspoň jako dospělá.
ČV 2021 - 5. Kniha vydaná před sto a více lety.

evelýny
06.09.2020 4 z 5

Četla jsem ve své ,,čtecí pubertě" za přísného dozoru babičky. Četla jsem jen jednou a to z úcty k ní. Příběh Svéhlavičky si pamatuji matně, ale nostalgická vzpomínka zůstane:
,,Umyj si ruce, než začneš číst."
,,Ano, babi..."
Kniha se z rodinné knihovny vytratila. Podezřívám babičku, že si ji vzala s sebou.
Líbí se mi, když se ke knihám váží osobní vzpomínky
Dnes tedy hodnotím v zastoupení za babičku Kateřinu.

P.S.: Svéhlavičkou jsme někdy každá z nás. Nebo ne... ? Historie se tak stále opakuje...

MAVIS66
08.08.2020 5 z 5

Když mi moje babička, jako -náctileté konečně dovolila přečíst si něco z její knihovny, tak Svéhlavička byla jasná volba. Okamžitě jsem se do ní zamilovala a chtěla být, jako ona. Všechny 4 díly jsou úžasné.
Zřejmě se k ní už nevrátím ( anebo možná, jako stará babička ), ale určitě nikdy nezapomenu ♥

Jonna
04.07.2020 3 z 5

Takový malý výlet do předminulého století. Trošku mě děsilo, jak se děti, hlavně dívky, umravňovaly a omezovaly, jak byly vlastně vychovávány tak, aby byly poddajné pro manžela, ale dnes si to můžeme naštěstí přečíst s nadhledem, a být rády/rádi, že se to už neděje.

Andrea81
28.06.2020 3 z 5

Oddechovka...

85098211
11.07.2018 5 z 5

Krásná kniha, líbila se mi, i když se opravdu jedná o nenáročné čtení. Pro mne byl ale příběh pohlazením na duši, přenesl mne do úplně jiného světa, kde jsem se cítila moc hezky. Před lety jsem četla i knihu Trotzkopf od Emmy von Rhoden a mám silný dojem, že česká spisovatelka opisovala ;-). Nejen postavy, ale i veškeré situace v knize jsou naprosto identické. Autorská práva tenkrát pravděpodobně ještě neexistovala ;-). Ale buď jak buď, nakonec je to úplně jedno. Důležité je, že byl tento příběh napsán a dostal se i k českému čtenáři. Za sebe mám z toho velkou radost a knihu hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček :-).

marcolka
11.01.2018 4 z 5

Díky výzvě se mi do rukou dostal tenhle dívčí román. Líbil se mi, je sice psán starým slohem a jazykem, což se mi někdy hodně těžko četlo, ale obsah tohoto nenáročného románu se opravdu klidně vyrovná pozdějším modernějším románům pro dívky. Kousky napravované slečinky Zdenky a jejích souputnic v internátu byly leckdy úsměvné.

Aríka
19.07.2017 5 z 5

Tento dívčí román od Elišky Krásnohorské je v této době neprávem opomíjen, neboť by překonal knihy s touto tématikou v současné době vydávané. Příběh rozmazlené dívky, které vlivem nepřízně osudu se stane rozumnou a ctnou mladou ženou. Charakterové vlastnosti této dívky jsou v jistých rysech poplatné dnešní mladé generaci. Styl psaní autorky patří mezi velmi čtivou a pozornost udržitelnou formou. Samozřejmě doporučuji, zvláště mladým dívkám.

hellit
13.05.2017

Dostala se mi do rukou knížka Trotzkopf od Emmy von Rhoden, jejíž první vydání vyšlo v roce 1884, druhé v říjnu 1885, jak vyplývá z předmluvy výtisku, který jsem četla. Ten byl již ze 7.vydání z roku 1890 (Stuttgart). "Svéhlavičku" Elišky Krásnohorské jsem nikdy nečetla. Slovo mi však nějak vytanulo na mysli jako přesný význam německého "Trotzkopf". Lákalo mě zjistit, zda tyto knihy mají něco společného, a s překvapením jsem se dočetla, že jde prakticky o tentýž příběh. Příběh sám o sobě je určen mladým děvčatům. Mně se dostal do rukou s padesátiletým zpožděním :-) . Nicméně mě napadly otázky, jak tehdy asi fungovala autorská práva, jak vysoký musel být zájem čtenářek o knihu dle počtu vydání v Německu, Rakousku-Uhersku a i později v Československu, jak se změnily zájmy generací mladých dívek a tehdejší priority jejich vzdělávání. Konec konců tato literatura jistě také přispívala k tomu, aby se společenské normy, morální vzory, vnímání lidských hodnot "bezbolestně" dostávaly do povědomí čtenářek. Přečíst si tuhle knížku bylo pro mě "bonbónkem" s chutí let dospívání. A držet v ruce knihu v krásné vazbě, bez chyb, zpracovanou s naprostou pečlivostí je radost sama o sobě.

janadibelkova
26.02.2017 4 z 5

Proč si neudělat hezké nedělní odpoledne s příjemnou klasikou...takové pěkné "holčičí" čtení můžu jen doporučit a myslím, že každá slečna, či paní, která někdy byla na táboře, v lázních, nebo kdekoli jinde v ženském kolektivu si u Svéhlavičky zavzpomíná na tyhle krásné chvíle...

Vojslava
06.03.2016 5 z 5

Po letech jsem se ráda vrátila ke svému dětskému čtení - celkem jsem Zdeňce ten penzionát ve čtrnácti i záviděla, menší škola by byla podle mého gusta, a té zábavy... Je to pořád pěkné a oddechové čtení

BiiZet
27.04.2015 3 z 5

Svéhlavičku bych zařadila do kategorie lehkého oddechového čtení. Občas působí některé pasáže smutně, ale jinak je příběh často úsměvný. Kniha se pěkně četla a líbila se mi.
Doporučuji všem, kdo si chtějí i s klasikou odpočinout :)

alnahu
14.11.2014 5 z 5

Velmi milé čtení.

Martias
15.11.2013 3 z 5

Krásná oddychová knížečka o době z konce 19.století - o jiné, těžší, ale také možná v mnohém lehčí době - prostě romantika jak má být :-)

vejik
22.04.2013 4 z 5

Krásně čtivé, napsané jednoduchým jazykem :) nejdřív jsem se knížky trošku bála, neuměla jsem si představit román pro dívky z 19. století, ale můžu jen doporučit! :) číst příběh svéhlavé Zdenky, jak se mění v milou dívku mě moc bavilo... je to knížka, u které se dá parádně zrelaxovat :)