Papežka Jana

Papežka Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14711/papezka-jana-14711.jpg 4 76 13

Středověký román (legenda) z 9. století, kdy ženy neměly téměř žádná práva ani vzdělání. Chudé inteligentní dívce se navzdory osudu dostane vzdělání a díky „podvodu“ i významného církevního postavení.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Aquamarin
Originální název:

Pope Joan , 1996


více info...

Přidat komentář

kacinekgott
27.05.2023 5 z 5

Ať už papežka Jana existovala nebo ne, její příběh je okouzlující. Nikdy mě nenapadlo, že budu číst historický román z 9. století. Některé části se četly dost obtížně, zvláště ty, které vyobrazovaly ženy jen jako stroje na rozezní dětí, jako něco, co nestojí za to, aby mělo jakékoliv právo rozhodnout o svém životě.
Určitě jsem ji nečetla naposledy a moc ráda se k této knize vrátím. Příběh je vyprávěn velmi příjemnou a čtivou formou.

Gabča67
03.05.2023 4 z 5

Byla-nebyla papežka Jana? Jedná se pouze o legendu? Paní autorka ve své poznámce v samém závěru knihy dokládá drobné důkazy o její možné existenci. Knížka mapuje život Jany od jejího narození až do její smrti. Příběh dívky dychtící po vzdělání, ženy která šla v temné době odhodlaně za svým cílem a naplnila svůj život rozhodně stojí za přečtení.


ZUZANA-123
28.06.2022 5 z 5

Doporučuji k přečtenì.Pokud připustìme,že papežka Jana skutečnĕ existovala,je zde smysluplnĕ popsáno jak k tomu mohlo dojìt,že na papežský stolec usedla žena.Takè to ,proč záznamy o nì byly vymazány dává smysl.Autorka určitĕ zná dobře lidskou povahu a určitĕ zkoumala i historickè záznamy,z knihy to llze navnìmat .....

Martina1725
14.11.2020 4 z 5

Kniha zajímavá, cesta hrdinky za jejím osudem.

laura
01.04.2020 5 z 5

Tuhle knihu jsem četla před mnoha lety - ale pořád si vzpomínám. Byla skvělá. Byla syrová a bolestně obnažená. Byla bolavá, krutá a drsná tak, jak drsný v té době život byl.

A vy to čtete a téměř nedýcháte, protože tohle neznáte. Neumíte si představit, jaké to bylo. Jak těžké bylo v té době žít, jak těžké bylo být ženou, bojovat za své sny, naděje, za lásku...

Přes všechny krutosti té doby, přes hrůzu, bolest, nespravedlnost, přes neúprosnost osudu je však ten příběh krásný. Uchvátí vás, strhne vás, poznamená. A nikdy na něj nezapomenete.

Stejně jako já.

Ridley
12.01.2020 5 z 5

Jedna z nejoblíbenějších knih...dej napínavý, čtivý a zajímavé téma, celou dobu jí fandíte a konec obrečíte

Petass
04.01.2020 5 z 5

Sáhla jsem po knize spíše z nouze, nakonec to však bylo skvělé. Poutavě napsaný příběh středověké inteligentní a ambiciózní ženy. Ač už je legenda pravdivá či nikoliv, to se asi už nikdy nedozvíme, je kniha velmi zajímavá ve smyslu postavení ženy v 9. století. Ale i chápání ženy církví obecně. Mnohokrát mnou cloumal při čtení vztek. Nejsem žádná feministka, ale z čeho všeho lze ženu obvitit je až neuvěřitelné. Přitom bez ženy by žádná církev nebyla, neboť by se dotyční muži nenarodili. Doporučuji! Film ani muzikál jsem neviděla, nejspíš si nebudu kazit dojem z četby.

iveta.vaisova
03.08.2017 5 z 5

Inteligentní a nadaná žena ve středověku. Čtivý příběh plný nečekaných zvratů. 5 hvězdiček je málo...

Gejitka
20.03.2017 5 z 5

Super čtivá knížka, jejíž hlavní hrdinkou je žena, silná a sebevědomá. Ke konci knihy dostává děj velký spád. Nemohla jsem se od knihy odtrhnout. Silný příběh. Kniha se mi moc líbila a mohu ji vřele doporučit.

angelice
04.12.2015 5 z 5

(SPOILER) Autorka je pro mě po této knize modlou. To co napsala úplně překonalo představy, které jsem získala při sledování filmu i muzikálu. Jana mi neuvěřitelně přirostla k srdci. Když jsem četla konec umíněně jsem si opakovala že to není fér, jako bych tím mohla její smrt zvrátit, zachránit muže, který ji miluje víc, než vlastní život a dílo přepsat.

Banánovník
14.04.2014 5 z 5

Miluji tuto knížku! Dokonale vystihuje krutost a temnotu doby, v níž Jana žije. Je skvěle napsána, děj svižně ubíhá, má úžasný námět, a vy jen sedíte s nosem pár centimetrů od knihy a hltáte. Já jsem si nejprve četla legendu, podle níž je tento příběh napsán, a potom jsem si celou dobu čtení doslova ohlodávala nehty a napjatě čekala, zda kniha opravdu skončí Janinou smrtí, jak se v původním příběhu praví. Každopádně je to jedna z mých nejoblíbenějších knížek, je opravdu zajímavá a rozhodně stojí za přečtení!

inganga
12.02.2013 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Krutý středověk, kdy ženy jsou míň než nic. V knize je moc hezky popsána touha Jany po vzdělání, krutost až fanatičnost jejího otce, laskavost matky. Na své pouti životem, který končí v nejvyšší funkci církve, potkává mnoho lidí, dobrých i zlých a taky svou velkou životní lásku. Škoda, že autorka nenapsala více knih.

pavla666
30.11.-0001 4 z 5

Pro milovníky historických románů velmi pěkně napsané a zajímavé čtení. Doporučuji přečíst, stojí za to.