Děžněv a jeho doba

Děžněv a jeho doba https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388936/bmid_deznev-a-jeho-doba-xn9-388936.jpg 4 3 2

Populárně naučné vylíčení osudů S. Děžneva a jedné z kozáckých družin, pronikajících v 17. století do Sibiře, popisuje výpravy na nejdálnější asijský severovýchod. Autor uvádí čtenáře do celkového historického rázu událostí jím vypravovaných, ukazuje přístupným způsobem historicko-zeměpisné pozadí a na něm líčí proces postupného pronikání Rusů na východ, různé směry tohoto pronikání, vypravuje o úloze jednotlivých objevitelských skupin při obsazování Sibiře, charakterisuje význam Sibiře pro Moskevskou Rus atd.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Život a práce
Originální název:

Semen Dežnev i jego vremja


více info...

Přidat komentář

braunerova
13.06.2022 4 z 5

Zajímavá literatura faktu o kolonizaci Sibiře v průběhu 17.století. Autor popisuje desítky výprav na řeky Janu, Lenu, Kolymu, Indigirku a slavnou Děžněvovu výpravu po moři k řece Anadyru. Malé oddíly kozáků měly jediný úkol - podrobit si další "nárůdky" a "zemičky", vzít "knížátka " za rukojmí a vybrat jasak, carskou daň placenou v kožešinách. Výborné jsou časté citace ze zpráv zasílaných do Moskvy, z "nejpokornějších hlášeních hosudarovi".

Kniha sice až na předmluvu není poznamenaná sovětskou propagandou, co se týče kozáků ale autor moc objektivní není. Jejich metody při vybírání "měkkého" zboží byly podobně brutální jako španělských conquistadorů, o tom ale autor cudně mlčí:

"Neobyčejná statečnost, nadlidská schopnost a odolnost spojovaly se v nich s horoucí láskou k vlasti a se vzácnou skromností."

Adapa
30.12.2021 4 z 5

Velice zajímavá publikace o ruském dobývání Sibiře a hlavně o samotném Semjonu Děžněvovi. Četlo se to velmi dobře i když bylo poznat, že je to psáno příliš spisovnou češtinou používající zastaralé výrazy a do toho typicky ruský styl plný junáků apod.
Autor cílí spíše na ruského čtenáře a chce mu ukázat slávu jeho vlasti, co vše dokázali kdysi odvážní dobrodruzi. V dnešní době knížku ocení hlavně nadšenec toho období než někdo, kdo by po tom jen tak sáhl pro ukrácení nudy.
Knížku rád doporučím a jsem rád, že se mi ji podařilo zcela náhodně sehnat. Určitě jsem ji nečetl naposledy.


Štítky knihy

17. století Sibiř carské Rusko kozáci

Autorovy knížky

1950  87%Děžněv a jeho doba

Kniha Děžněv a jeho doba je v

Přečtených3x