Devítka: Pravdivý příběh skupiny žen, která přežila hrůzy nacistického Německa

Devítka: Pravdivý příběh skupiny žen, která přežila hrůzy nacistického Německa https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498234/bmid_devitka-pravdivy-pribeh-skupiny-zen-CQr-498234.jpg 4 19 6

Na pozadí napínavého příběhu devíti kamarádek, kterým se podaří odpojit se z pochodu smrti, a vydat se německým venkovem vstříc konci války a americkým jednotkám, popisuje Gwen Straussová unikátní ženskou zkušenost 2. světové války. Jakkoli se Straussová soustředí na Francii, protože všechny její hrdinky byly zapojeny do francouzského odboje, do jisté míry lze číst její závěry univerzálně. Odbojovou činnost předkládá jako emancipační moment prvořadého významu. Díky ní si jednak ženy uvědomily, že se schopnostmi bezpečně vyrovnají mužům, a jednak za ni od Charlese de Gaulla získaly zcela konkrétní uznání ve formě volebního práva. Díky důkladným rešerším autorka působivě vykresluje poměry ve vězeních a koncentračních táborech (hl. Ravensbrücku a táboru HASAG Leipzig), včetně asi nejdrásavějšího „ženského“ tématu rození dětí za zdmi tábora. Přibližuje čtenářům, jak vypadal každodenní život v táboře, co všechno si vězenkyně byly schopné si vyrobit doslova z ničeho, a že i při neustálém vyčerpání utužovaly morálku slavením svátků nebo třeba přednášením receptů. Kniha je též nositelem silného poselství, podpořeného zkušeností mnoha žen, že k přežití vedla lidskost a vzájemná solidarita.... celý text

Válečné Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Pangea
Originální název:

The Nine: The True Story of a Band of Women Who Survived the Worst of Nazi Germany , 2021


více info...

Přidat komentář

zimolka
08.04.2024 3 z 5

Zajímavá kniha s opravdu velkým množstvím osob, nemohla jsem se zorientovat.Je to náročné čtení a musí se člověk opravdu moc soustředit ,aby se orientoval v čase a místě.

zirafinec
30.07.2023 5 z 5

Z této knihy mám hodně špatný pocit.
Ač jsem historických knih, i z období nacistického Německa, nějakou tu trochu přečetla, tato byla úplně jiná. Nebyly to vymyšlené, ač hrůzné (a, nutno dodat, ty, které se opravdu děly), události stávající se lidem, které si autor vymyslel. Naopak - to vše, co kniha obsahuje, se opravdu stalo reálným, ještě nedávno žijícím, lidem. Je to jako dokument, který ve vašich představách působí stejně, jako kdybyste viděli film (který by si tato kniha opravdu zasloužila). To je možné díky tomu, jak autorka výborně pracuje s jazykem.
Kniha je neskutečně silná, člověk by nevěřil, že se to opravdu mohlo stát. Popisy toho, co se dělo novorozeňatům a dětem obecně, jsem musela dlouho rozdýchávat, bylo mi z špatně.
Nechci říkat, že by si tuto knihu měl přečíst každý. Ano, je důležité nezapomenout, je důležité, aby vzpomínky, které pomalu umírají s každým, kdo tyto hrůzy přežil a nyní opouští tento svět, zůstaly mezi námi. Ovšem nemyslím si, že by na ni měl každý žaludek...


MilackovaN
07.06.2023 4 z 5

Knihu jsem si musela dávkovat po troškách, protože to bylo opravdu náročné čtení. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala ve velkém množství jmen, ale kniha je to opravdu zajímavá.

ydnac
14.05.2023 5 z 5

PŘEŽILY KONCENTRAČNÍ TÁBOR A POCHOD SMRTI !!!

Devět mladých žen, přítelkyň, které si byly vzájemně oporou v nejtěžších chvílích svého života.
Ve chvílích, kdy žily v pekle.
O táborech a o válce je napsáno hodně knih, ale myslím, že vždycky to bude málo. Hodně přeživších již není mezi námi a nastupující generace nikdy nemohou pochopit, co to bylo za zvěrstva. Vlastně nikdo nemůže, ale nesmíme zapomenout...
Umíte si představit, že vám jen tak, pro zábavu, vytrhne někdo zub?
Umíte si představit, že stojíte několik hodin na slunci nebo v mrazu a když už nemůžete, prostě vás zastřelí?
V téhle knize je navíc zmínka o králících, lidech na lékařské pokusy. Umíte si představit, že vám zlomí nohu a, když vás už nepotřebují, píchnou vám do žil benzín?
Měli jste někdy hlad? Dneska mají všichni pocit jak je draho. No a co taková polévka ze šlupek od brambor jako jediné jídlo za den?
Také jsem se zde dočetla, že lidé, kteří tuto hrůzu přežili, se v hodně případech brali mezi sebou, což by mi nepřišlo divné. Měli stejné zážitky a nikdo o nich moc nechtěl mluvit, ale prostě věděli...
Co mě překvapilo a zvedlo ze židle, že ostatní je nechtěli, protože to byla hanba projít takovým táborem.
Chápete hanba!!!
Tenkrát bohužel bylo opravdu možné všechno :-(

Kniha je spíše vyprávěním, dokumentem. Není to románová forma, ale určitě stojí za přečtení.

AlbionFoxyFox
05.11.2022 4 z 5

Kniha poskytuje velmi podrobný popis útěku devíti žen z pochodu smrti na sklonku války. Velký prostor je věnován i jejich poválečnému životu, což je oproti podobným knihám velmi přínosné a zajímavé. Problém mi dělalo zorientovat se v množství jmen a v úvodních kapitolách, kde se opakovaně vracelo do minulosti. Každopádně kniha stojí za přečtení.

čef
26.10.2022 5 z 5

Skutečný příběh devíti žen, které spolu na sklonku války utekly z pochodu smrti z koncentračního tábora, je nanejvýš působivý a nutící k častému zamyšlení nad podivnými zákruty života člověka. Kniha se soustřeďuje nejenom na vlastní útěk, ale na celé osudy jednotlivých hrdinek před i potom. Také se zde popisuje i složité pátrání po těchto událostech a lidech. Objevuje se zde množství jmen a dokonalý obraz může tedy dostat jenom ten, kdo si dá se čtením pořádnou práci.

Autorovy knížky

Gwen Strauss
americká
2022  88%Devítka: Pravdivý příběh skupiny žen, která přežila hrůzy nacistického Německa

Kniha Devítka: Pravdivý příběh skupiny žen, která přežila hrůzy nacistického Německa je v

Právě čtených1x
Přečtených30x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených1x
Knihotéce76x
Chystám se číst86x
Chci si koupit21x
dalších seznamech2x