Děvče - Mé dětství a druhá světová válka

Děvče - Mé dětství a druhá světová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379377/bmid_devce-me-detstvi-a-druha-svetova-va-Jvj-379377.jpg 3 10 3

Ukrývat Židy bylo za holocaustu smrtelně nebezpečné. Tiše a ukázněně se měli proměnit v popel a dým. I malá židovská holčička Ilonka, která vypráví tento příběh. Prostými slovy a z pohledu dítěte líčí hlad, strach, nemoci, ztrátu důstojnosti, hony na lidi, organizované zabíjení. Popisuje i způsoby, kterými se Židé v okupovaném Polsku snažili těmto hrůzám uniknout a přežít. Ilonka přežila, většina jejích příbuzných však ne. Psát o tom se odhodlávala dlouho. Nesnaží se šokovat. Ty nejhorší hrůzy nejdříve naznačí a pak se k nim několikrát vrací. Před zraky čtenářů tak postupně vyvstává příběh její rodiny. Ale hlavně osud dívenky, která prožila celou válku oblečená do příliš velkého saka bývalého ředitele továrny na limonádu a jejímž největším pokladem byla červená nitka z látkové trepky s podrážkou vystřiženou z desek Tóry.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Triton
Originální název:

Yaldah / נערה


více info...

Přidat komentář

Damato
22.06.2019 1 z 5

Nejdříve jswem si přečetla komentáře, pak recenze této knize. Vážné téma o době, kterou já sama znám z vyprávění rodičů a prarodičů. Doba, která mě zajímá a o které mám spoustu věcí přečteno z různých tématicky podobných knih. Po jedné debatě s rodiči, kteří v době války byli malými dětmi ve věku 5-6 let vím, že traumatické události si dítě pamatuje od 4-5 let, kdy však vnímá hrůzu která na něj přechází z okolí a ač ji nerozumí, bojí se a pamatuje si atmosféru a těžkost doby. Tolik k době. O knize jako takové však budu mít hodně negativ a to nejen proto, že existuje mnoho podstatně kvalitnějších knih. Tady se střídá spoustu negativ a co už jsem vůbec nechápala- to věčné opakování.... soused alkoholik, matka salonní komunistka- ač se nepovažuji za politického negramotu, musel mi přijít na pomoc Google, abych si našla, co to ten salonní komunista vlastně je.....a další a další věci a pojmy , které se v jiných podobných knihách tak snadno četly a člověk u toho plakal, tady v téhle knize to bylo popsáno velice nechutně až bych řekla trapně a morbidně. Za mě snad jediné - divné a nedoporučuji ke čtení, nic nového vám tahla kniha nedá, jedině snad pocit zvláštní nechutnosti.

katy238
12.02.2019 3 z 5

Má první kniha k tomuto tématu, kterou hodnotím jako velmi slabou. Vzpomínky na válku samotnou jsou opravdu malé, autorka byla tou dobou opravdu malé dítě a mnoho si pamatovat nemůže, ale stavět na tomto knihu a prokládat to pubertalnimi mindraky a nesmyslným opakováním již řečeného stále dokola sráží i ty části knihy, které tak zle nejsou. Nechci devalvovat ničí vzpomínky, ale kniha mi přijde jako pokus svézt se na vlně memoárů z období okupace, i když z toho vypravěč vzhledem ke svému věku nemohl mít mnoho. Nehledě na to, že některé části knihy jsou vyloženě nevkusné.


NADEI
30.01.2019 4 z 5

Holčička a její nešťastné dětství plné hrůz. Nechápe- nechce chápat, co se kolem ní děje za bezpráví a nelidskosti, myslí si, že tak to na světě má být. Velmi poutavě napsaná kniha. Doporučuji.

Štítky knihy

Židé druhá světová válka (1939–1945) holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Alona Frankel
izraelská, 1937
2018  64%Děvče - Mé dětství a druhá světová válka

Kniha Děvče - Mé dětství a druhá světová válka je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce6x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x