Děti

Děti https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/349975/deti-4Ih-349975.jpg 4 1 1

Kniha s názvem děti je obžalobou rasismu.Howard Fast zde vykreslil typickou americkou ulici, v které vedle sebe žijí a navzájem se nenavidí američani,židi,italové iři,černoši.Jedni se cítí nadřazeni, druzí bojují s pocitem méněcennosti. Prostředí působí na děti.Bílé děti vytvoří bandu, která má vyhnat černé z celého bloku.Dramatickým vyvrcholením je chvíle kdy děti v rukavičkách jdou tak daleko že oběsí malého černošského chlapce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Children , 1947


více info...

Přidat komentář

ClariceL.
03.06.2020 4 z 5

Příběh dětí z jedné obyčejné ulice, obyčejného bloku. Na Horním konci žijí Američané či Italové, Dolní konec je obydlený černochy - ostudou bloku.
Jedenáctiletý židovský chlapec Icek je nám vypravěčem. Má kamaráda Švícka a miluje holčičku Marii. Sní o věcech, které se nedějí. Hlavně o krásné zahradě se spoustou stromů a květin. Cítí se méněcenný a bojí se Oldy. Olda může všechno. Je bohatý, líný, rád vyvolává hádky, pere se a bije ostatní děti. Když Icek vyleze na střechu a přeskočí zeď, není důležité, že se zranil. Je hrdinou. Už se nemusí bát Oldy. Ten má velké plány. Vytvořit tlupu, bandu, ozbrojit se klacky a obušky. Je to dobrodružství a několik chlapců se přidá. Musí se přece poprat s Černým břicháčem z Dolního konce. Je to boj v přesile. V nenávisti, krutosti a vulgárnosti, která se zrodila v dětech. Příliš pozdě Icek pochopí, že už nikdy nebude nic jako dřív. Sny o krásné zahradě vystřídají navždy sny o vině.
Krátký příběh viděný dětskýma očima, kde autor zachytil vše podstatné a jednoduchou formou přiblížil rasovou nenávist.

Autorovy další knížky

Howard Fast
americká, 1914 - 2003
1953  89%Spartacus
2002  82%Přistěhovalci
1956  85%Silas Timberman
1952  91%Moji slavní bratři
1995  89%Druhá generace

Kniha Děti je v

Přečtených1x
Knihotéce2x