Sirény

Sirény https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/356246/bmid_sireny-GXK-356246.jpg 4 66 17

Detektiv Aidan Waits série

1. díl >

"Noirovka ostrá jako břitva – naprosto výjimečné čtení Sex, drogy a Manchester – osudná trojice detektiva Aidana Waitse. Potom co na něj praskne drogový prohřešek, dostane na výběr: buď si u policie, a vlastně ani nikde jinde už neškrtne, nebo se pokusí v utajení odhalit největší manchesterský drogový gang. Že to nebude zrovna bezpečná akce, Aidanovi dojde, jakmile kolem něj začnou mizet mladé dívky a objevovat se mrtvoly. Pozná Aidan, co je černé a co bílé i v šedých stínech Manchesteru? A jaké tajemství skrývá on sám?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Plus
Originální název:

Sirens , 2017


více info...

Přidat komentář

Django
02.04.2023 4 z 5

Svižně ubíhající thriller, který umí na čtenáře přenést atmosféru klubů, drogových doupat a jejich pochybných existencí i pocity hlavního hrdiny holdujícího alkoholu a drogám. Děj přehledný, postavy osobité, bez hluchých míst.

Carolinet00
30.10.2022 5 z 5

Neskutečně svižná kniha, na každým řádku nějaké překvapení, i ve vypjatých situacích nechyběl humor. Zároveň poukazuje na stinnou stránku obchodu s drogami, zkorumpovaný policisty, intriky.. nic tomu nechybělo


TessieB
03.10.2022 4 z 5

Na začátku knihy jsem měla trošku problém se zorientovat, ale nakonec to bylo dobré. Příběh si na nic nehraje, prostředí zkorumpovaných policistů a drog vykresluje bez zbytečných okolků. Až do samotného závěru nevíte, jak to vlastně celé dopadne. Jsem zvědavá, kam se Aidan posune v dalším díle.

vera4669
16.11.2021 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu ostré jako břitva ..nečekané překvápko, Aidan mě hodně bavil, krátké kapitoly udržují ve střehu, spousta zvratů a překvapení, skvělá kniha, skvělý závěr, nemám co vytknout

Jaruš7
28.09.2021 4 z 5

Atraktivní hrdina - inkognito coby lůzr, to jsou mimikry svérázného zkorumpovaného detektiva pro vyšetřování drogové mafie, jenž je vtažen do podivné hry s nebezpečím.
Anglie a její podsvětí.
Mladý autor s tak znaleckým, silným tématem se jeví jako generace bez naděje.

Citace:" Víte, co je ještě horší než objevit vlastní dceru, jak se bodá do krku?" Zakroutil jsem hlavou. "Když se probudí, přijede domů a začne vás nenávidět za to, že jste ji zachránil život."

Čtivé, jen to chce leckdy pauzu na sprchu pro očistu normálního vědomí od kalů společnosti.

TomHr
03.03.2021 5 z 5

Přímočarý příběh se odehrává v kulisách Manchesteru, v luxusním věžáku, ve vilách horních vrstev i v no-go zónách ponechaných policajty svému osudu a bezdomovcům. Hrdinou je degradovaný policajt, který dostane šanci - infiltrovat drogovou scénu. To se sice podaří, ale není snadné se ve věcech vyznat. Kdo je vlastně klaďas a kdo padouch? Proč umřela mladá holka a s čí pomocí? Autor jen zvolna odkrývá karty, udržuje čtenáře v napětí a atmosféru knihy na bodu mrazu. Město halí tma a mlha...
Příběh je napsán čtivě, děj je svižný a logický, pokud je čtenář ochoten akceptovat jednoznačně sebedestruktivní sklony hrdinovy. Zajímavá kniha, v rámci detektivního žánru netradiční.

trudoš
24.09.2019 4 z 5

Ačkoliv mají Sirény skvěle zvládnuté kulisy, nějak mi dělalo problém se jimi nechat zmámit. U tohoto typu románů totiž záleží hodně na tom, jak si oblíbíte hlavního hrdinu a to byl první kámen úrazu, o který jsem klopýtl. Morální kompas detektiva Aidena Waitse sice ukazuje správným směrem, ale v důsledku je protagonista takový ten typ otloukánka, přijímajícího rozkazy od mocnějších. Nehledě na rozpor, spočívající ve skutečnosti, že zmíněný inkognito působící začátečník, co je neustále o krok pozadu za nepřítelem, v závěru najednou projevuje nevšední pozorovací talent.
Druhým kamenem úrazu byla umělá noir atmosféra. Sice dovedně navozená, ovšem pořád umělá. Chybí tomu literární přirozenost a ladnost, přestože záměr i úmysl jsou v pořádku. Ne že by Joseph Knox nebyl svůj, ale vlastně nepřichází s ničím, co by už jiní před ním nenapsali lépe. A množstvím různorodých motivů věc nevyřešil, pouze učinil jednoduchou zápletku nečekaně komplikovanou. V důsledku fajn, mám však už jiné favority.

Pája699
19.09.2019 4 z 5

U této knihy se určitě nudit nebudete. Drogy, sex, zkorumpovaný polda, temné ulice, rozuzlení. čtivé, napínavé. přečteno za dva dny.

Mynny
22.06.2019 3 z 5

Temné čtění. Drsný detektiv, zoufalí feťáci, zkorumpovaní policajti, děvky, hrající si na femme fatale - ať si v rámci moderního noir žánru vzpomenete na cokoli, v téhle knize to najdete. Jako by si autor jen odškrtával položky, které nesmí vynechat. Výsledek je trochu ve stylu kočičky a pejska, když pekli dort. Břicho vás sice bolet nebude, ale druhý den si asi nevzpomenete.

konicekbily
23.04.2019 4 z 5

Velice dobrý thriller - asi ze současné, převážně noční, Anglie. Výstřední hlavní postava plní úkol "dvojitého agenta" a to autorovi umožnilo vytvořit široké spektrum postav a rovněž dokonalý obraz pochmurného života lidí žijících "na hraně" a mnohdy i za ní.

hanzmb
31.03.2019 4 z 5

Po Krvavém lednu čtu v krátké době další noirovku z Anglie. A zase vynikající. Nebo nám přece jen je to evropské prostředí a životní styl bližší než americké. Solidní příběh s hrdinou nehrdinou, který má snad všechny možné neřesti a je neustále bit životem v přeneseném i skutečném stavu. K tomu bezva popis odvrácené strany Manchesteru. Trochu mi vadí uštvaný závěr, ale už tu je další díl, takže se třeba ještě něco dozvíme. Co mi vadí víc je ale ta jeho divná pozice ve sboru. Za to co provedl je jasný kriminál. Přitom aniž by nějakým způsobem došlo v závěru k jeho plnému očištění pokračuje dál i když na nižší pozici. To není reálné.
Šéf je rád, že si zachránil holý flek, o Waitsovi se přitom nesmí vůbec mluvit, tak jak to že zůstává?

astra3
13.03.2019 5 z 5

Příběh měl spád. Než jsem se nadála už byl konec. Napínavé, ponuré a velmi čtivé.

denisa4368
04.02.2019 4 z 5

Hodně temná detektivka s netypickým detektivem, který má dobře nastavenou morálku navzdory tomu, že lže, bere drogy a skrývá mnohá tajemství. Aidana jsem si oblíbila. A temné prostředí Manchasteru také.

alzbeta4340
26.12.2017 4 z 5

Autor prý pracuje jako nákupčí detektivních románů pro knižní řetězec. Troufám si tvrdit, že na jeho románu to je vidět. Dokonale zvládnutá noir detektivka, která dodrží všechna pravidla žánru. Postavy nejsou černobílé, každý má nějaký škraloup. Přesto autor dovede u čtenářů vytvořit sympatie k některým svým postavám, u mě se to rozhodně povedlo. Na závěr zbude malá jiskra naděje - alespoň pro někoho.

Roubas
13.11.2017 4 z 5

Drogy, ulice, bary, lehký holky, podsvětí, pouliční lampy, prostě odvrácená tvář města, kterou můžete vidět, když se značně posílení alkoholem vracíte k ránu domů a strhne vás to ještě někam do hnusnýho nonstopu. K tomu jeden detektiv s prořízlou hubou, co si občas nějakou tu chemii taky dá a co dostává ze všech stran na tlamu. Naštěstí se po seznamovací první polovině plné alkoholu, drog a pochybných barů vrhne po hlavě, do odkrývání skládačky, která na konci zapadne pěkně do sebe. Nemohl jsem si v jedné části nevzpomenout na Mela Gibsona v Odplatě a na dvojici zkorumpovaných policajtů. Aidene, doufám, že co nevidět zajdem zase do nočního Manchesteru na drink, nebo dva.

Killingjoke
10.11.2017 5 z 5

Sirény jsou bravurně napsanou noirovkou, jenž umně spojuje prostředky detektivní drsné školy s moderním krimi thrillerem. Autor Joseph Knox stvořil postavu policejního detektiva Aidana Waitse, jenž má za prvotní úkol, v utajení proniknout mezi drogové dealery a odhalit tak volavku uvnitř policejního sboru. Není to však práce, kterou by si sám dobrovolně vybral. Spíš je to jeho jediná možnost, jak vyžehlit své osobní a pracovní problémy, pramenící v závislosti na drogách a alkoholu.

Ale pohybujeme se na území noiru, takže nic nemůže být rozděleno na černou a bílou. Vždyť už sama anotace praví, že se pohybujeme v šedých stínech Manchesteru. Kdo je vlastně v tomhle případě hodný a kdo zlý? Sirény jsou opravdu "noirovka ostrá jako břitva", drsným příběhem s důmyslně stavěnou zápletkou a pečlivě gradovaným tempem. Knox svého hrdinu nechává vymáchat v té nejsmrdutější stoce a když už to vypadá, že by se konečně mohl odrazit ode dna, zjistí že dno je stále zatraceně daleko. Najdete zde vše - drogy, korupci, sex, politiku a temná tajemství. Když si uvědomíte, že se pohybujete v kulisách současného reálného světa, kde zlo je prostě "obyčejným" zlem, zjistíte pak, že tenhle svět je často opravdu krutým místem pro život. A o tom moderní noir prostě je.

Sirény jsou pro mne evropskou a moderní odpovědí na knihy Jamese Ellroye, Dennise Lehaneho či komiksových Skalpů Jasona Aarona (v mnohém ve mne Aidan Waits evokoval i příběhy Jacka Tylora, od dalšího evropana - Kena Bruena s tím, že Joseph Knox má pro mne mnohem stravitelnější styl psaní). Jejich propracovanost je vzhledem k faktu, že se jedná o prvotinu, zarážecí. Samozřejmě pozitivním způsobem. Pro mě osobně se jedná o nejlepší detektivku, kterou jsem letos četl. Věřím, že se v budoucnu dočkáme dalšího dílu, jenž v zahraničí vychází příští rok na jaře. Svérázný policejní detektiv Aidan Waits by si to opravdu zasloužil! Sirény jsou právě tou správnou knihou, jenž navozuje nezaměnitelný pocit, že sedíte v taxíku na dálnici do pekla, z rádia se přitom řinou staré punkové fláky od Sex Pistols a vy prostě nemůžete vyskočit! Zatraceně divný pocit...

Sirius
04.11.2017 5 z 5

obvykle sloganům moc nevěřím... ale Lee Child nekecá. Sirény jsou noir ostrej jak břitva. A navíc hustej a lepkavej jak dehet. Knox má naprosto vybroušenej styl ohlodanej až na samotnou dřeň - žádný slovo tu není navíc. A krátký kapitoly dodávají knize na potřebný dynamice a švihu. A Manchester (respektive jeho temná strana) na stránkách žije a nezadá si do drsnosti s jinými metropolemi. A taky mi tu sedl hrdina, ten zhruba tak půlku knihy frčí na speedu a Jamesonovi a pak se pořádně opře do vyšetřování. Tahle detektivka by letos neměla chybět pod stromečkem. A doufám, že o Knoxovi na našem trhu neslyšíme naposledy. Byla by to fakt škoda

Štítky knihy

detektivní a krimi romány detektivní drsná škola

Autorovy další knížky

Joseph Knox
britská
2017  82%Sirény
2018  84%Škleb

Kniha Sirény je v

Přečtených83x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených6x
Knihotéce108x
Chystám se číst80x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x