Pátá postava

Pátá postava https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159516/bmid_pata-postava-vw2-159516.jpg 4 5 3

Deptfordská trilogie série

1. díl

První část trilogie je zpovědí hrdiny, který jako voják projde peklem 1. světové války a po návratu celý život učí na kanadských školách.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Sfinga
Originální název:

Fifth Business , 1970


více info...

Přidat komentář

Majto
27.02.2024 3 z 5

Zaujímavá kniha písaná mne blízkym štýlom, užíval som si to a tešil sa, že okrem Irvinga a teraz aj Mawera mám ďalšieho autora, ktorého rozprávanie má baví, no nanešťastie miestami úplne stratilo tempo a stratil som sa. Už mám doma aj druhú knihu autora, len ma mrzí, že nejde o pokračovanie tejto trilógie. Ktovie, či sa niekedy objavia preklady aj ďalších kníh autora.

zdennyrakky
27.10.2016 4 z 5

Rozhodně výborná kniha, která stojí za přečtení. Některé charaktery a osudy mi ale přišly poněkud vyhrocené do neuvěřitelna (žena kazatele) a někdy jsem naprosto nerozuměl jednání hlavního hrdiny (např. proč odešel ze vztahu se svou někdejší ošetřovatelkou a dost ji při tom zranil). Naopak mnoho velmi silných momentů - například jak přiznává, že ve válce zabil člověka a není na to vůbec hrdý. Místy mi tahle kniha připomínala můj milovaný Poslední kabriolet.


puml
15.04.2013 5 z 5

Známý český japanolog Antonín Líman řadí Pátou postavu mezi pět nejlepších románů, které kdy četl. Stylem se jedná víceméně o klasický román se zápletkou, která nijak neoslní. Ale je to právě genialita Daviese, který se v průběhu románu vrací k již proběhlým událostem, o kterých si čtenář vytvoří určité představy, které Davies postupně znejisťuje. Občas příběh trochu nudí, ale vyplatí se vytrvat. Jedna z těch knih, o které jsem si myslel, že až ji dočtu, tak se mi rychle vykouří z hlavy, opak je ale pravdou. Doporučuji.

Štítky knihy

kanadská literatura

Autorovy další knížky

Robertson Davies
kanadská, 1913 - 1995
1994  82%Krev se nezapře
1994  84%Pátá postava

Kniha Pátá postava je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce5x
Chystám se číst17x
Chci si koupit1x
dalších seznamech2x