Deník z kibucu: České stopy na břehu Galilejského jezera

Deník z kibucu: České stopy na břehu Galilejského jezera https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254272/mid_denik-z-kibucu-ceske-stopy-na-brehu-254272.jpg 4 2 2

Kibucy byly od počátku 20. století jednou z forem osidlování mandátní Palestiny, které mělo podpořit návrat Židů z diaspory do „Země zaslíbené“. Od vzniku toho prvního v Deganiji v roce 1909 prošly bouřlivým vývojem a hrály důležitou roli ve válce o nezávislost Izraele. Původně komunistická družstva ale postupně krachovala a vylidňovala se, než kibucy chytily druhý dech a řada z nich se vyvinula v podniky nadprůměrně schopné obstát v tržním prostředí. Autor se na začátku roku 2015 vydal do jednoho z historicky nejvýznamnějších kibuců v Horní Galileji. Ejn Gev u malebného Galilejského (Kineretského) jezera se mu stal výchozím bodem pro cesty za Židy, kteří odešli nebo uprchli z Československa, aby začali od začátku, někdy našel jejich potomky. Pátral po tom, jaký život vedli v nové zemi. Potkával zemité kibucníky i ukřičenou komunitu mladých dobrovolníků z celého světa.... celý text

Přidat komentář

Metcheque
19.05.2016 4 z 5

Perfektní cestopis, v němž je co do historie židovských komun jménem kibuc poodkryto mnohé neznámé. Když jsem četl první řádky, působilo to na mne, jako kdyby tam autor jel už s cílem dokázat, že kibucy byly coby sociální experiment rovnou odsouzeny k nezdaru, o čem svědčily poznámky typu "no jo, bylo jen otázkou času, kdy tam obnoví soukromé vlastnictví". Postupně ale autor poznává různorodost jednotlivých kibuců a během četby mi přišlo, že Balvín s kibucníky vlastně docela sympatizuje.

Život v kibucech je tak odkrýván pomocí každodenních událostí - popíjení v národnostně multikulturním kolektivu, výlety, ale i tvrdou a nevděčnou prací či nepohodlím.

Trochu mi tam chybělo obnažení poněkud tabuizovaného tématu, totiž že ono milé budování vesniček bez nadvlády člověka nad člověkem se v poválečném období neslo mnohdy v nacionálně-sionistickém duchu a v budování kibuců byly angažovány otevřeně teroristické židovské skupiny (což některým teroristům příliš nebránilo stát se v budoucnu ministry izraelské vlády).

hana1070
04.04.2016 3 z 5

Špatně zařazeno, patří pod druhého Jaroslava Balvína...


Autorovy další knížky

Jaroslav Balvín
česká, 1981
2010  63%Mácha: Deníky
2011  50%Lásko, teď!
2009  0%Sever, západ, východ. Svazek 1, Severní Čechy
2015  70%Deník z kibucu: České stopy na břehu Galilejského jezera
2013  47%Host a ryba

Kniha Deník z kibucu: České stopy na břehu Galilejského jezera je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce2x
Chystám se číst9x