Deník Dory Grayové

Deník Dory Grayové https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498547/bmid_denik-dory-grayove-2st-498547.jpg 5 122 38

Hanka vs. historie série

1. díl >

Když rodiče Hance oznámí, že se budou stěhovat z města na venkov, převrátí jí svět vzhůru nohama. Hanka svůj nový domov nesnáší, dokud na půdě náhodou nenajde tajemný starý zápisník – deník Dory Grayové. Co se s jeho autorkou a její židovskou kamarádkou stalo? Hanka se to rozhodne zjistit stůj co stůj. Tak začíná dobrodružné pátrání po stopách minulosti, která by se už nikdy neměla opakovat.... celý text

Přidat komentář

Zuzvil
dnes 5 z 5

Knížka určena dětem od 13 let, dle mého zvládnou i malinko mladší, ale rozhodně potěší i mnohem starší, jako mě. Knížka má lákavý začátek, plnohodnotný střed a krásný závěr. Byla jsem opravdu velmi nadšená z příběhu Hanky, který je svým způsobem detektivní, takže upoutá, ale zároveň děti nenásilně seznámí z útrapami války. Je to vše velmi jemné a v náznacích, ale i tak to přenesenou hodnotu rozhodně má a za mě můžu k přečtení velmi ráda doporučit a těším se až si knížku za pár let přečte i dcera.

Josh
22.07.2023 5 z 5

ČVdDk 1 název tři slova. Tip na sérii byl nejistý, ale už jistě vím, že pro ni mám jen superlativa.

Kniha pro děti od 11 let... lituji, že mi tolik není resp. že tenkrát takové knihy nebyly. Nejen proto, že by se mi děják lépe učil, zvláště ten o mojí zemi :o) Je to příběh 2v1 jako obě strany mince - pro mladé o starších, pro starší o mladých, aktuálně k historii, historie pro aktuálnost... Nevíte, zda vás osloví smutek nebo humor, a to počítám i skvělou ironii puberťáka :o) Autorčin styl je obdivuhodný - nejen cenami ověnčený - lehce se hltá, dává historii na dlani, maže generační hranice... a fronta dalších superlativ! Takže za mne "klobouk dolů".


Termaap
17.07.2023 5 z 5

Tato kniha byla takovým mým malým exkursem do světa knih pro děti a mládež. A poslední dobou si tyto výlety užívám stále více a častěji.
Moc mě zajímalo, jak bude toto téma uchopeno a předneseno dětským očím/uším. Pátrání po minulosti, která nějakým způsobem ovlivní přítomnost, mám v knihách moc ráda a i ho ve svých toulkách po knižních e-shopech vyhledávám.
A musím říct, že jsem opravdu nadšená. Autorka do textu jen tak jakoby mimoděk vloží nějaký historický či literární fakt, který myslím touto cestou působí velmi efektivně, co se týče následného uchování v paměti. Už samotný název je sám o sobě parádní nápad.
Příběh jako takový je napínavý od samého začátku (prozkoumávání starého domu, koho by to nechytlo?), hltala jsem každou větu. Zkrátka a dobře se vůbec nedivím, že se o knize v čase jejího vydání tolik mluvilo a že se stala vítězkou v literární soutěži, kterou pořádalo nakladatelství Albatros. Druhý díl dokonce získal i zlatou stuhu (chystám se na něj:)). Takže Naďa Reviláková? Pro mě rozhodně velký knižní objev! Opět si ukládám s poznámkou, že musím doporučit za pár let dcerám.

TerJac
04.04.2023 5 z 5

Moc pěkný příběh, na kterém moc oceňuji tématiku rodinné genealogie. Informace z válečného období jsou také fajn ale více by mládež mohla oslovit právě myšlenka pátrání po dávno zmizelých osudech. Mladá Hanka se pouští do pátrání po cizí historii aniž by tušila co se dozví či ským se potká. Nakonec jí to přidá k dobru i možnost zamyslet se nad svou životní situací. V náctiletém věku nás vyprávění babiček většinou moc nezajímá, a když jsme starší a informace bychom i chtěli, už je většinou pozdě. Zkrátka pěkný příběh, který by mohl otevřít mezi mládeží zájem o vlastní rodinné kořeny.

Kulča
29.03.2023 5 z 5

Nejsem sice cílová skupina, ale moc jsem si knihu užila a po přečtení si říkala jen " to bylo skvělé". Spojení příběhu "puberťačky" s minulostí mi připadá pro mladé čtenáře velmi lákavé. Už se těším na další díly.

Kikulka97
06.02.2023 5 z 5

Neskutečně mile mě tato jednohubka překvapila. Aneb jak ze 108 stránek vytěžit maximum. Dporučuju všem. Nezávisle na věku. Moc pěkný příběh, hezky vymyšlené, má to hlavu a patu, krásné ilustrace...napadají mě pouze a jenom superlativa.

lenkaabooks
01.02.2023 4 z 5

Pro čtenáře od 13 let. Třináctileté Hance se často opakuje zlý sen o srážce s autem, vždy ve stejnou ranní hodinu. A pak rodiče koupí starý dům, ve kterém Hanka najde deník. A obé se propojí.
Nenásilně, pro děti zpracované válečné téma týkající se Židovské otázky, vyhlazení Lidic. Příběh je to přímo detektivní, s ironickými poznámkami náctiletých,které to vše celé jaksi ještě více odlehčí.

Mateo67
22.01.2023 5 z 5

Výborný nápad, jak mladé čtenáře přivést k zájmu o naši historii. Autorce se podařilo nenásilně propojit současnost s minulostí, zde konkrétně s obdobím 2. světové války. Hrůzné momenty jsou pouze naznačeny, příběh se jich dotýká jakoby mimochodem, nejčastěji prostřednictvím časem “zjemněných” vzpomínek těch, kteří válku přežili. Přesto mají silnou vypovídací hodnotu.
Pátráním hlavní hrdinky se příběh rychle stává ryze detektivním a natolik napínavým, že vám moc neumožňuje čtení přerušit. A věřím, že tak bude působit i na mladé. Já sice hodně bojovala s nespisovným vyjadřováním, kterého na mě bylo, neboť kniha je napsaná v ich-formě, až až. Možná i proto, že jsem z Moravy, kde není obecná čeština tak rozšířená jako v Čechách. Ale záměr autorky je zde samozřejmě jasný.
A ještě musím zmínit výtvarnou stránku knihy. Jak obálka, tak především ilustrace z ní dělají dílko, které přitáhne vaše oči a pohladí vás po duši.

cori
17.10.2022 3 z 5

Napínavé pátrání puberťačky Hanky s ironickými poznámkami po osudech autorky nalezeného deníku a její židovské kamarádky se čte jedním dechem a přímo vybízí k vlastnímu pátrání po osudech členů vlastní rodiny.

Elena_Dark
29.07.2022 5 z 5

Tuto knihu jsem dostala dárkem a musím uznat, že byla opravdu úžasná. Líbila se mi promyšlenost děje. Střípky Hančina vyšetřování se pomalu skládaly do jasného obrázku a odhalovaly nám dech beroucí tajemství historie. Dokonalá kniha.

Lenča727
27.04.2022 5 z 5

Knížka mě velice příjemně překvapila a nadchla. Hlavní hrdinka Hanka se na první stránce jeví jako pořádně protivný puboš, ale po přečtení prvních stránek Dořina deníku a při pátrání po její minulostii a odhalování jejích dávných osudů se z ní stává fajn žába. Trochu detektivka, trocha tajemna, trocha historie, pátrání po osudu mladých zamilovaných lidí, taky vtip, veselé hlášky. Tohle se tak šesťákům bude líbit.

janinca
13.12.2021 5 z 5

Knihu jsem vybrala v knihovně ke společnému čtení s páťačkou, protože právě ve škole probírají 2.světovou válku.
Kniha nás obě velmi nadchla. Dcera se chce po přečtení stěhovat, protože by určitě také našla starý deník. Jen škoda, že nic podobného s manželem neplánujeme.
Co však určitě plánujeme je - přečíst si další pokračování.

Beruska18
10.12.2021 5 z 5

Pro dětské čtenáře nenásilnou formou podané hrůzy 2. světové války. Tento příběh a s ním spojené odhalování tajemství provázený lehkým humorem se musí líbit snad všem :-).

Sumeček
14.10.2021 5 z 5

Velmi dobrá o válce a řekl by mohla být povinná četba v 5 a 6 ročníku kdy se učí o válce
(:

Heyhey
23.09.2021 5 z 5

Příjemné čtení přizpůsobené náctiletým. Jazyk, přiměřenost informací o druhé světové válce, zápletka, která zaujme. Super. Povinná četba pro paní učitelky.

MakiMel
06.08.2021 5 z 5

Tak to je poprvé co dávám plné hodnocení ještě nedočtené knížce. Tahle kniha vtáhne do děje i dospělého, který se v historických milnících orientuje. Je napsána neskutečně dobře a přitom přístupně pro děti.

tittanie
19.06.2021

Na knihu jsem narazila na databázi v právě vyšlých knihách. Nepřečetla jsem si, že je to kniha pro děti, ale vlastně mi to nevadilo. Byl to moc hezký příběh k vodě. Taková jednohubka.

JaninaV.
05.05.2021 5 z 5

Hezký příběh, který je doplněn ilustracemi. Určitě doporučuji, aby si přečetli náctiletí, stejně jako Hannin kufřík. Obě knihy nenásilnou formou seznámí děti o holocaustu. Určitě dám přečíst svým dětem.

Kolombus
21.03.2021 5 z 5

Vezmite tuto knihu, pohodlne sa usaďte a zoznámte sa so skvele a pútavo napísaným príbehom o pátraní po minulosti Dory Grayové ????????????Cely pribeh sprevádzajú vystihujúce a krasne ilustrácie od pani Janákové, vdaka ktorým ste uplne pohltený.

Evikj
03.02.2021 5 z 5

Krásná kniha, která pohladí po duši..