Démonologové: Ďábel v Connecticutu

Démonologové: Ďábel v Connecticutu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503978/bmid_demonologove-dabel-v-connecticutu-kGX-503978.jpg 4 61 16

Šokující příběh posedlosti, podle nějž vznikl film V zajetí démonů. Ed a Lorraine Warrenovi bojovali s nadpřirozenými silami po celé planetě, ale případ ďábla v Connecticutu patřil mezi ty nejděsivější. Vše začalo, když se jedenáctiletému Davidovi zjevila temná nepřátelská postava. Chlapec najednou mluvil démonickými hlasy a na jeho těle se objevovala nevysvětlitelná zranění. V tu chvíli vstoupili na scénu Warrenovi – a i přes veškerou jejich snahu měl celý případ smrtící následky. Nyní se o něm můžete dozvědět všechno.... celý text

Literatura světová Horory Záhady
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Devil in Connecticut , 1983


více info...

Přidat komentář

seabook04
11.02.2024 2 z 5

Příběh této knihy nehodnotím (považuji ho za skutečné události), ale hodnotím styl psaní autora, který mi nesedl už i knížky Démonologové.

Zásadní problémy zůstávají stejné - točení se v kruhu, opravdu četné a po pár kapitolách již otravné vykřičníky za každou větou a naprosté nevyužití potencionálu zpracování, které tyto tragické události nabízejí. Styl autora mi nesedl natolik, že si nedokážu představit, že by on sám nějaký příběh napsal / vymyslel - v knihách Démonologové v drtivé většině přepisuje rozhovory, prostě popisuje a parafrázuje a už to bylo dost... upřímně, na čtení bolestivé...

Příběh samotný je skutečně neskutečný a stále se nemůžu rozhodnout, co bylo vlastně to větší zlo - jestli to nelidské, nebo to lidské.

,,K triumfu zla je zapotřebí pouze to, aby dobří lidé nedělali nic." - Edmund Birke

Hodnocení: 2/5*

Anushka1
28.10.2023 2 z 5

A máme tu zase Eda a Lorraine Warrenovi a tentokrát s případem, který byl (podle nich) ten nejtěžší. Setkáváme se tu s rodinou Glatzelových, kteří si prochází peklem. Jejich syna Davida mučí neznámé ďábelské entity a tím terorizují i zbylé obyvatele domu. Všichni se musí mít na pozoru, protože nikdy neví, odkud něco přilétne nebo dokonce nedojde k fyzickému útoku. Poprosí o po moc Warrenovi a církev. Církev se tu ukazuje jako neschopná instituce, hlavně všechno ututlat. Proto se případu ujímají nezkušení kněží. Jak tohle může asi dopadnout? Pro Davida nakonec dobře. Ale odnese to jiný člen rodiny, který bude později odsouzen za vraždu.


Celý příběh se samozřejmě dočkal i filmového zpracování. Ze začátku se mi kniha líbila, ale jak jsem otáčela stránky, děj začal být zbytečně natahovaný. Asi záleží na vás, jestli něčemu takovému budete chtít věřit. Já se většinou přikláním na stranu těch, co věří. Ale bohužel tato kniha mě o pravdivosti případu moc nepřesvědčila. Po přečtení jsem si dohledávala nějaké informace, jak se k tomu staví hlavní aktéři. Ti se ve většině případů od knihy distancovali. Otázkou je však proč. Jestli kniha jejich příběh přikrášluje, aby byl zajímavější, nebo jestli nechtějí vzpomínat na toto temné období jejich životů. Ani fotografický materiál na konci knihy není nijak přesvědčivý. Asi u tohoto případu zůstanu spíš u toho, že to je hezký podklad pro horor, ale pravdu v tom asi moc nehledejte.


zsykorova
18.09.2023 5 z 5

Velmi zajímavé čtení. O tomto případu jsem něco málo věděla, ale netušila jsem, že to bylo tak tragické. Chudáci celá rodina.

HanWali
06.09.2023 4 z 5

Četla jsem oba díly, toto téma me zajímá, věřím ze mezi zemi a nebem (peklem) neco existuje. O tom me utvrzuje i vyprávění některých mých známých o situacích, které sami zažili . Nicméně jsem zatím nohama na zemi

DYRKA98
21.08.2023 5 z 5

ABSOLUTNÍ BOMBA!!!

mareksevc
17.08.2023 3 z 5

zaujimavé čítanie , určite existuju javy a udalosti medzi nebom a zemou

Metcheque
08.06.2023 3 z 5

(SPOILER) Brittle, zřejmě opojen úspěchem prvního dílu, tentokrát pořádně zatlačil na pilu. A ono to úplně nevyšlo. Příběh už je natolik stereotypní a karikující, že by se za něj nemuseli stydět ani scénáristé seriálu Lucifer. Podle autora si prostě nejvyšší vládce pekel vyprosil u Jehovy výjimku a - jak to jednou za století sem tam udělá - rozhodnul se posednout nebohou křesťanskou duši. Protože zřejmě potřeboval publikum, zavolal si na pomoc čtyřicet svých démonických kamarádů. A přestože démonické entity žijí tisíce let a překračují hranice dimenzí jako by se nechumelilo, v zaprděném Brookfieldu se chovají jako běžní smrtelníci - k dobrému spánku potřebují kvalitní matraci, rádi se vyhřívají na plechové střeše a s byrokratickou úchylností organizují před mučením duší poradní kroužky. Tolik tedy k tomu, co posedlý David viděl ve svých vizích.

Na první pohled jsou tyto pekelné kreatury neporazitelné, ale když vstoupí na scénu sotva dostudovaný katolický kněz, jemuž ještě ani nedorostlo pubertální chmýří, hrůzou prchají zpět mezi rohaté, jelikož považují církev za zástupce Boha na zemi. Tím myslím stejnou církev, které jde v příběhu jen o peníze, moc a prestiž a vidí-li evidentní démonickou posedlost, raději si nad tím umyjí ruce, jen aby neutrpěla pověst místní farnosti. Kladní superhrdinové jsou zde samozřejmě opět Warrenovi, kteří pomáhají i navzdory nezájmu kléru, katastrofálnímu americkému zdravotnictví a arogantním policistům, kteří porušují vlastní zákony.

No a příloha obsahuje - jak už jsme zvyklí - hromadu fotek, z kterých nevyčteme vůbec nic. Plačící tlusté dítě na rozmazané černobílé fotce může být posedlý David Glatzel stejně tak jako jakýkoli random kid z náhodného rodinného alba. Na to, že to byl nejhorší Warrenovic případ, čtenář by čekal alespoň jednu fotografii démonické entity, když se tedy tak aktivně manifestovala, a to v průběhu několika měsíců.

No a point na závěr - víte, kde měl světovou premiéru duchařský masterpiece Williama Friedkina Vymítač ďábla? Ano, uhodli jste - v Brookfieldu. Ve stejném Brookfieldu, kde údajně útočil samotný ďábel. Zřejmě se mu v Connecticutu líbí.

Jinak to byl samozřejmě řemeslně velmi dobře zpracovaný příběh. Gradaci, zápletce ani rozuzlení není co vytknout! Jen kdyby ze čtenáře nedělali až takové idioty...

Rodaw
31.05.2023

DÉMONOLOGOVÉ: ĎÁBEL V CONNECTICUTU
Hodnocení Knihánkova: 4 hvězdy

Už předchozí Démonologové se mi moc a moc líbili, proto jsem se na tuto knížku neskutečným způsobem těšila a opět jsem byla moc spokojená! I když ti předchozí Démonologové byli za mě o kousek lepší - více příběhů a více informací a zajímavé teorie... Tento novější kousek se zaměřuje na jeden konkrétní případ, který poctivě a do nejmenšího detailu pitvá:).

Děsivé, znepokojivé - jestli je toto fakt pravda, nikde na světě není bezpečno! A nikdo z nás není v bezpečí... Rozhodně všem doporučuji, moc fajn čtení, ve kterým se míchá literatura faktu se stylem vyprávění jako u románu:)).

Více v mém povídání na YouTube, kanál Knihánkov - video Přečteno 3/2023. :-)

AlexBartl
08.05.2023 5 z 5

Co k tomu napsat? No, styl psaní autora mi přišel, že si opravdu nastudoval všechno možné ohledně tohoto případu, což se nevídá často. Knihu jsem mohl číst furt a nepřestávala mě bavit.

Monni
25.04.2023 5 z 5

Warrenovi úplně zbožňuji a další kniha o jejich případu je skvělá. Já už sice viděla film, který je podle tohoto případu natočený a když vidím první film, tak už potom knihu nepřečtu, ale tohle byla teda výjimka. Kniha byla naprosto skvělá a čtivá. Za mě byla o něco lepší než první kniha. Možná právě proto, že se zaměřuje a rozebírá jen jeden případ. Na rozdíl od první, kde jsou všechny případy jen naťuknuté. Doufám, že budou i další knihy od autora, kde budou rozebrané postupně i jiné případy více do detailů.

veronika4001
29.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Už je to nějaký čas, který mě zavál k Démonologům. Možná to byla zvědavost, která mě donutila po knize opětovně sáhnout, tentokrát v podání Démonologové: Ďábel v Connecticutu.
U Démonologů jsem nikdy nevěděla, zda a nakolik se poddávat tvrzené autenticitě a skutečnému (pravdivému) jevu a jeho skutečnému (pravdivému) prošetřování Edem a Lorraine Warrenovými. Hlásek uvnitř mé hlavy mi napovídal věřit autenticitě, už kvůli tomu, že kniha nebyla v knihovně zařazena do beletrie, ale do sekce věd. Na druhou stranu tato skutečnost nemusí knihu nutně řadit do sbírky spisů jako podkladu pro vědecké nebo další vědecké zkoumání a pojednání jednak proto, že knihovníky mohla být tato kniha zařazena právě na základě výše uvedeného tvrzení a jednak jde stále a pouze o knihu.
Také si říkám, proč se čeští autoři dosud nechopili příležitosti a nezkusili navázat na spisy Warrenových...
Neříkám tomu nevěřit, pouze se domnívám, že by to chtělo víc. Řekla jsem si, že ke knize budu přistupovat pouze s nadhledem a s jistou rezignací a odstupem. V průběhu čtení jsem věděla, že to poruším. Vtáhlo mě to. Chtěla jsem se víc bát, a chtěla jsem jsem konečně zažít horor, jako v hororových scénách, když se jim oddáváte a tudíž jim nevědomky přiřknete pravdivost.
Povídání o Glatzelových se mi zdá obecné až vágní; typicky zestručněno na příbuzné, hlavní činnosti a úmysly. Byla jsem zvědavá, jak se to potáhne dál. V průběhu čtení se mi vybavovaly filmové scény s Edem a Lorraine Warrenovými. Moc jsem se těšila. Hltala jsem slovo od slova.
Á, těžkými sklepními dveřmi to začíná! Pookřála jsem. Práskání a bouchání dveří a dveřmi, zákal na zrcadle, který nejde vyčistit. A divné pocity. Do skladu je zakázáno chodit... Hm? Je toho víc a víc. Přibývá to. Začíná to být opravdu pěkné.
Černá magie? Démonický oltář?
Fotografie nejsou úplně zřetelné i když chápu, že v 80. letech nemohla být kvalita vyšší a vše zůstávalo takřka černobílé.
Příběh by byl dotažen, kdyby v něm byly zakomponovány kopie skutečných spisů; mám na mysli ucelenou sbírku všech spisů, které by byly zveřejněny v knize s příslušnou anonymitou. Dostalo by to oficiálnější vzhled a možná kýženého efektu autenticity. Je jasné, že každý případ je policejním spisem a dokumentem s citlivými údaji, který z velké části vyžaduje přístup pouze oprávněných osob. Na druhou stranu se autor o to strojově spisové mohl alespoň pokusit.
Kniha se čte velice dobře, dokonce tak dobře, že mám chuť shlédnout několik filmů s manželi Warrenovými, přestože jsem je několikrát viděla.
Říkala jsem si, jak se tohle může stát? Jak někdo/něco po smrti může přebývat? Je to cesta napůl mezi životem a smrtí, nebo je to po smrti a cesta po smrti spojená s čím? S dalším životem? Co to je za fázi? Nebo je to úplně mimo život a smrt? Co je to za formu života/smrti? A proč se to děje?
Při četbě knihy mě hned zajímalo, jak se dostat k ďáblu/démonu, a co proto udělat, je-li to skutečně autentické.
Představení manželů Warrenových proběhlo na straně 102. Od tohoto okamžiku se mi před očima promítal obraz filmových představitelů Warrenových, přestože jsem je na fotografiích viděla jako starší osoby.
Démonologie je kategorií teologie a akademická disciplína (strana 119).
Dostala jsem částečně odpovědi na své otázky: fušování do okultismu, absolvovaný kurz magie a okultismu a Ouija - deska s abecedou pro okultní vzkazy. To je to "proč".
1) Fáze pronikání
2) Fáze zamoření
3) Stádium útlaku, které má dvě formy: vnější a vnitřní
4) Démonická posedlost lidské bytosti
5) Smrt
David by měl být dosud naživu; jeho výpověď a jiné konkretizující informace (hlavně psychické zážitky z manipulace a posednutí ďáblem, to, jak o sobě nevěděl, nebo někdy věděl, jak se do něj vehnala neznámá síla, neznámý nátlak, síla gravitace/negravitace apod.) by byly vnosným dodatkem k tomuto dílu Démonologů. Jinak autor by mohl vydat svoji autentickou knihu anebo pokračovat dál po své linii v návaznosti na obě knihy Démonologů.
Pomyslela jsem si, že první díl nebyl tolik zajímavý, možná proto, že obsahoval případy rozkouskované do životních peripetií Warrenových. Tady v connecticutské knize je více akce; důležitá je ta bezmoc lidí, ztráta rozhodování nad sebou samými, nad jejich vlastním osudem a nátlak ďáblů.
Nicméně kniha Démonologové: Ďábel v Connecticutu, byla vydána dříve, a to již v roce 1983, kniha Démonologové, která u nás v českém překladu vyšla v roce 2020, byla prvně vydána až v roce 2013.
Démonické úkazy pokračují, jsou obsedantnější a přenášejí se na více lidí. Nepomáhá zaříkávání, obřady, kněžské modlitby, polévání svěcenou vodou, kostelní svíce, kříže. Pro veškeré akty exorcismu je zapotřebí souhlas církve za přísných kritérií, která musí být dodržena.
Nesmí dojít k žádné odchylce od kanonického práva.
Dominus vobiscum.
Ďábel káže, reaguje nátlakově a s neskrývaným odporem. Vyvstávají všichni, jejichž tělo je Davidovo. Komunikují spolu, projevují účast - každá tvář (nebo to, co ji připomíná), je jako celek stejná entita.
Utrápená a vysílená rodina přemáhající se k dalšímu exorcismu. Posedlých přibývá. Ďáblové se dostávají k absolutní moci nad lidským bytím. Výsledkem je vražda posedlou osobou.
"Ďábel mě přiměl to udělat."
Dokázat nezvratitelné fyzické propojení... Kdo vyhrál?
Doporučuji pro zpracování tvrzené autentické materie do příběhu. Někomu může zaznívat příběh beletristicky. Nepopírám, že jsem očekávala strojové písmo na sesbíraných dokumentech ze spisů, více fotografií, výpovědi posedlých a svědků, výsledky šetření policie a závěry rokování soudu.
Četba je velice poutavá a zaujme blízkostí ze světa filmu o Edovi a Lorraine Warrenových.
PS: Jen bych si dávala pozor a neotevírala bych brány do jiné dimenze (jiného) světa.
PS1: Na druhou stranu ty spiritistické tabulky tolik lákají... ;-)

Ronnie68
09.02.2023 5 z 5

Wow ... děj mě nadchl a nepustil až do konce... jen osud Arneho byl krapet nešťastný... ale o tom se dočtete jen v této knize ... autentický příběh, do kterého museli zasáhnout známí démonologové ...

KnihoSny
13.01.2023 5 z 5

Jsem úplně nadšená kniha je bravurně napsaná čtivá občas si říkáte že to není možný přemýšlíte nad každou věci prostě čtivé už od první kapitoly️ Doporučuji

milanříský
10.01.2023 2 z 5

Pokud je někdo z vás naivní katolický školáček, možná vás pohádky točící se kolem manželů Warrenových vyděsí, ale tahle ideologická story o boji dobra se zlem, kde je ďábel zrzoun s kopyty sedící na zahradní židli, zatímco oběti cákají kolem sebe svěcenou vodu, úsměvná. Stejně jako hračka dinosaura, co pronese věštbu o pobodání.

Ďábel v Connecticutu zkraje funguje dobře, autor představuje jeden z případů slavné dvojice věnující se údajně paranormálním aktivitám a démonologii, jenže záhy se z knihy stane úmorná přehlídka všemožných důkazů ďábelské přítomnosti a nekončící šikany obyvatel baráku. Odhaduji, že 90 % je smyšlená a reálná je akorát vražda, která se tam odehrála, ale Brittle vytahuje naprosto demagogické bláboly – zvlášť pasáž o vzniku „satanského rocku“ je jak z nějaké fanatické středověké inkviziční příručky, stejně jako zmínky o démonických oltářích a všemožných prokletích.

Kniha nefunguje jako hororový příběh, ani jako literatura faktu, ačkoliv se mermomocí snaží být obojím. Doteď jsem si myslel, že vraždění z donucení ďáblem vytahují jen zoufalí pošahaní odsouzenci, nikoliv spisovatelé, autor však v závěru prohlásí: „Ďábel vyhrál.“ Já bych rád dodal, že tady spíš prohrál rozum.

TerezaMondeková
22.12.2022 5 z 5

Jaké pocity ve mě kniha probudila... obava, strach, znepokojení, fascinaci, hrůzu! Ať už si představujete cokoliv, co se v knize vyskytne, tak to ani zdaleka nevystihuje skutečnost. Tento příběh je zhmotnění vašich nejhorších nočních můr, největších obav a strachu. Při této knize jsem měla strach i já. Četla jsem při světle, v noci jsem spala při světle, schoulená v rohu postele.
Tento příběh byl i zfilmován, ale film příběh zdaleka nevystihuje. Upřímně mi přijde, že filmová verze není tak dobrá jako kniha, ale ani tak přesná. Ani si nedokážu představit, čím si ta rodina musela projít... opravdové peklo. Psychické, ale i fyzické. A nejhorší je, že se to už nikdy nevrátilo do normálu. V knize jsou i dost znepokojivé fotografie z toho případu a období.
Dost fascinující, ale i strašlivý je fakt, že se v knize nevyskytoval jen démon, ale samotný ďábel. Proč tahle rodina, jak, kdy, proč ten malý kluk, proč tak najednou, ale postupem času zjistíte, že to nebylo jen tak z ničeho nic. Všechno to přicházelo v malých krůčcích, aniž by to o tom věděli, a pak se to najednou vyhrotilo. Rozhodně se dozvíme odpovědi na všechny otázky, jaký to mělo účel a smysl, ale varuji... odpověď se nebude líbit. Ale taky musím upozornit, že jestli čekáte, že zlo bude potrestáno a všechno skončí dobře... ne. Kniha nemá šťastný konec.
Ale co mi přišlo dost šokující byl přístup církve. Myslím si, že právě církev... lidé, kteří se považují za vyvolené, za dítě boží... by měli takovým případům zabránit a pomáhat. Církev věří v boha, v nebe, ve spasení, v dobro, ale nevěří v peklo, zlo a démony? Jako vážně?! Vždyť to by měl být největší smysl. A ne být skeptický, sarkastický, ponižovat a dělat z takových lidí blázni! A rozhodně nic nedělat, když mají jasné důkazy, že se to děje! Kdyby něco udělali, tak to mohlo dopadnout jinak. Rodina bojovala o život proti ďáblovi a církev hrála politiku.
P.S. K triumfu zla je zapotřebí pouze to, aby dobří lidé nedělali nic!

Domisek1
03.12.2022 5 z 5

Moje druhá kniha o Warrenových a musím říct že číst jejich zažité příběhy vyšetřování o démonologii je naprosto fascinující. Kniha dokáže ve čtenáři vyvolat Stach a i obavu za číst dál. Nic méně kniha v určitých popisech nahání hrůzu především v tom co zažívala rodina malého Davida a hlavně David sám.

Štítky knihy

posedlost Nová Anglie

Autorovy další knížky

2020  81%Démonologové
2022  84%Démonologové: Ďábel v Connecticutu

Kniha Démonologové: Ďábel v Connecticutu je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce47x
Chystám se číst54x
Chci si koupit35x
dalších seznamech3x