Dějiny ňadra

Dějiny ňadra https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/117538/bmid_dejiny-nadra-EKj-117538.jpg 4 10 3

Dějiny ňadra : kulturní a sociální historie prsou od starověku až po současnost Autorka se soustřeďuje především na otázku, jak vnímaly a cítily prsa samotné ženy, jejich milenci, moralisté a pornografové. Tato průkopnická, erudovaná a obsažná kniha je nabitá informacemi z širokého spektra oblastí – např. sociologie, dějiny, umění, literatura, historie módy, medicína, náboženství, a postihuje tak téma v celé jeho šíři a souvislostech.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

A History of the Breast , 1997


více info...

Přidat komentář

Afilada
29.09.2020 4 z 5

Hřejivé čtení, rozšiřuje historické i přítomné obzory v oblasti, která nutně musí zajímat úplně každého, bez ohledu na orientaci. Lze vytknout nepříliš kvalitní papír a relativně malé, pouze černobílé ilustrace. Ale kvalitní papír a velké barevné ilustrace by zřejmě knihu posunuly do vysoké cenové relace a byla by tak málo prodejná. Takže dávám "jen" 4 hvězdičky.

JeKa
10.10.2013 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Musím sice přiznat, že závěrečné kapitoly o osvobozených ňadrech už mě příliš nebavily, ale jinak musím říct, že smekám. Shromáždit tolik materiálu napříč dějinami i obory (dějiny umění, literatury, medicíny, psychologie,...) muselo stát spoustu práce a výsledek rozhodně stojí zato. Jsem také autorce velmi vděčná za objektivní, ultrafeministickými názory nepoznamenaný tón a široký kulturní záběr. I když samozřejmě notně evropo-amerikocentrický. Rozhodně doporučuju všem se zájmem o nevšední témata. Velmi čtivé s přehršlí obrazového materiálu.


marmoni07
04.04.2012 5 z 5

Pohled autorky na to, jak svá prsa vnímali nejen ženy samotné, ale i jejich partneři, moralisté apod. Podrobně líčí jejich ztvárňování v různých uměleckých odvětvích. Mně osobně zaujala pasáž o vývoji lékařského pohledu na onemocnění prsou. Fundované, vkusné, zajímavé.