Dějiny Evropy

Dějiny Evropy https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99520/dejiny-evropy-99520.png 4 8 3

Dějiny Evropy představují v historické literatuře zcela ojedinělý projekt. Byly napsány dvanácti evropskými historiky dvanácti různých národností, z nichž každý je nositelem jiné kulturní a historické tradice. Společným úsilím autorů, nakladatelů a překladatelů byla tato kniha vydána ve všech zemích a jazycích Evropského společenství. Dějiny Evropy nejsou klasickou učebnicí dějepisu, která by mapovala politické, hospodářské a kulturní dějiny našeho kontinentu od doby kamenné až po vinu demokratických převratů v roce 1989. Autorům této výjimečné knihy šlo vedle sledování všech těchto aspektů především o zobrazení historických jevů a procesů, které byly pro evropskou civilizaci v jednotlivých etapách jejího vývoje typické. Přemýšlením dvanácti historiků nevznikl umělý obraz jednotné Evropy, ale naopak plastické a inspirativní zachycení proměn mentality evropské společnosti, která se v jednotlivých teritoriích po století utvářela svým svébytným a specifickým způsobem.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Argo , Odeon
Originální název:

Histoire de l'Europe , 1992


více info...

Přidat komentář

knihomolka27
24.04.2023 3 z 5

Fajn knížka

woodward
28.04.2016 4 z 5

Jako učebnice by to mohlo fungovat, ovšem předpokládá to výraznou spolupráci ze strany vzdělaného pedagoga, protože v tomto formátu je to nevyhnutelně jenom velmi stručný přehled dějin kontinentu, navíc zřejmě na mnoha místech až příliš opatrnicky "zastřižený" na míru současného vidění světa, zejména v zájmu tlumení národoveckých vášní. Což je sice chvályhodný cíl leč zvolené prostředky působí spíš pošetile. S kvalitním učitelem však taková učebnice rozhodně má smysl.


MesLivres
25.06.2012 3 z 5

Jak je psáno v popisu knihy nejde o klasickou učebnici, autoři v knize polemizují o evropské identitě a historii našeho kontinentu popisují v souvislostech. Evropské dějiny jsou přehledně shrnuté, doplněné spoustou obrázků a mapek.
Doporučuji každému, kdo chce získat všeobecný přehled.

Autorovy knížky

1995  73%Dějiny Evropy

Kniha Dějiny Evropy je v

Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst1x