Dějiny čistoty a osobní hygieny

Dějiny čistoty a osobní hygieny https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75842/bmid_dejiny-cistoty-a-osobni-hygieny-4S9-75842.jpg 4 11 3

V posledních desetiletích 20. a na počátku 21. století ovládly mysl Evropanů „hygienické ideály“ importované z USA. Evropský trh zaplavily nejrůznější přípravky k údržbě bezchybně čisté domácnosti i těla, zbaveného všeho „nečistého“ (koncept „BO“ – „body odour“ – zbavení lidského těla všech přirozených pachů). V době, kdy má mnoho lidí jediný, dostatečný důvod k osobní hygieně, nadřazený všem jiným – předvádět se –, se hygiena a kosmetika stávají atributem globalizace a významným ekonomickým faktorem. Současně se objevují první náznaky odmítnutí tohoto trendu, vymykajícího se lidské přirozenosti a ve svých důsledcích nebezpečně ohrožujícího přírodu. Zatímco legislativa 19. století, diktovaná představami zdravotní policie, se snažila chránit lidské životy a uchovat lidské zdraví, legislativa 21. století se musí snažit zachránit zdraví a život Země. Ostatně hlavním nepřítelem civilizace přestává být špína, stávají se jím mikroorganismy, hygienickými přípravky natolik zocelené, že je proti nim i nadmíru čistotné lidstvo bezmocné.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Clean - a history of personal hygiene and purity


více info...

Přidat komentář

hu_87
03.02.2021 5 z 5

Zajímavé téma podané rovněž zajímavě. Autorka píše takovým vypravěčským stylem. Je pravda, že ač téma vypadá jako velmi úzce vymezené, dotýká se mnoha témat okolo, takže ano, součástí vyprávění o hygieně jsou i historické souvislosti.

adorjas
31.12.2019 3 z 5

Veľmi zaujímavá kniha, ktorej námet je nevšedný a často o tom nemáte možnosť čítať. Kapitoly sú však príliš zdĺhavé a to, čo mohla autorka napísať spolu, občas rozvinie na jednej strane, zmení tému a následne sa vráti k téme. Takto preberá dejiny hyginy v 20.storočí- sme pri 70.rokoch, zrazu skočí do roku 1994, aby sa znovu vrátila k 70.rokom. Trošku neprehľadné. Napriek tomu zaujímavý počin, aj keď dej knihy hovoí hlavne o anglosaskej tradícii, východnú Európu, USA, Áziu, proste zvašok sveta by ste tam hľadali márne...Ale je zaujímavé vidieť, že aj takáto vec je plne prepojená so svetovými dejinami. V knihe mi chýbalo väčšie spomenutie témy vakcinácie a vývinu samotných liekov, napríklad penicilínu, ktorý nesporne pomohol prežiť mnohým ľuďom...Tri hviezdičky za na zaujímavú tému, o ktorej často nemáte možnosť čítať.


ZdenekZalud
29.03.2013

Vážení čtenáři,
téma nesporně zajímavé autorka zpracovala poněkud nevyrovnaným způsobem. Protože chce psát o všem, co užívá pojem čistý, dostává se k puritánům, snaze o politickou čistotu, náboženství atd. Její záběr je někdy tak velký, že nedokáže být důkladná ve svých soudech, které občas stojí na vodě. Geograficky se v některých obdobích soustředí jen na Británii a Francii (18. století), občas plácá nesmysly (např. její hodnocení Erasmova spisu Antibarbari). Otřesná je úroveň překladu - řada chyb ve vlastních jménem, názvů spisů, skloňování. Překladatelka někdy používá anglické znění pojmů, které nedokázala vyjádřit česky nebo v původním jazyce (např. latinský pojem sex res non naturales). Občas jsou pochybné i datace.
Celkově vzato: zajímavé téma zpracováno inspirativním způsobem, ale s řadou nepřesností, banalit a blábolů,uvedená fakta někdy chybná, překlad mizerný.
Zdeněk Žalud

Štítky knihy

hygiena

Autorovy knížky

2011  73%Dějiny čistoty a osobní hygieny