Dějiny Británie

Dějiny Británie https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202912/bmid_dejiny-britanie-4tb-202912.jpg 4 33 7

Monografické zpracování dějin britského impéria od dob nadvlády Říma do 90. let 20. století. Politický, sociální, ekonomický, kulturní a duchovní vývoj ostrova. Specifické rysy britských dějin (zdánlivá politická a kulturní harmonie a nepřetržitost) jako stimulující moment. Těžiště práce tvoří dějiny anglické. Dějiny Skotska a Walesu zpracovány stručně, jako součást jednotlivých kapitol. Převažují dějiny středověku a novověku. Dějiny doby nové a nejnovější pouze ve zkratce. Závěr tvoří kapitola věnovaná česko-britským vztahům v historickém průřezu a vědecký aparát (literatura, prameny, historická chronologie, rejstříky, přehledy panovníků a politiků). Dotisk tohoto vydání v r. 2010.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

The Oxford Illustrated History of Britain , 1997


více info...

Přidat komentář

Kozel
15.04.2023 3 z 5

Všeobjímající syntézy dějin jsou vždy složitou záležitostí. Jestliže je to práce skupiny odborníků, nastává ještě riziko spojené s konceptem, na němž se kolektiv dohodl. Dějiny Británie díky tomu ukazují jednak pozitiva, jednak negativa podobných prací. Tato kniha skutečně není určená pro čtenáře, který by se s dějinami ostrovních zemí chtěl seznámit nebo čekal víc nebo míň romantizující formu. Pro ty, kdo mají o historii ostrovů dříve nabytou povědomost, může být přínosem. Ba lépe řečeno, jednoznačně musí být. A to skutečně značným, pokud je odhodlán použít jemné síto. Odborná literatura se vším všudy; včetně vynikajících dodatků.

Autoři se z větší věnují hospodářsko-politickému dění jednotlivých epoch. Mnohdy účelně a dobře zestručněné, ač pro senzacechtivé čtenáře to nutně hraničí s nudou. Přesto v textu prosvítají pasáže věnující se vlivu událostí na společnost jako celek, jednotlivé skupiny obyvatel, provázanost důsledků i reakcí. Čtenář dostane možnost nahlédnout do odrazu v literatuře, kultuře i ekonomickém vývoji. Soukromý poznámkový aparát je nezbytnost. Po přečtení kniha výborně poslouží jako rozšiřující studie jednotlivých dějinných období.

Výtku v tomto případě mám k překladatelsko-editorskému výsledku NLN. Během prvních několika kapitol jsem si vytvořil silnou alergii na spojení "bylo lze" v nejrůznějších alternativách. Tiskové či editorské chyby nemělo smysl počítat. Jejich úsměvný vrchol přišel na straně 488, podle níž padaly na Británii "bomby V2 a V2 v roce 1994". Tyhle bolístky napravil Josef Polišenský, který české vydání završil nádherným příspěvkem o česko-britských vztazích, ježto mají jednak dlouholetou historii plnou zajímavostí a vzájemných průsečíků.

Dějiny Británie jsou tedy plnohodnotnou historiografickou prací, kterou bych pro její složitost, nutnou stručnost (ne, není to oxymoron) a rozsáhlost britských dějin co do času i komplexnosti bych ji doporučil spíš jako doplňkovou záležitost. Při nejmenším vedle dalších knih NLN, věnujících se jednotlivým částem - Anglii, Skotsku, Irsku, Walesu - vzniká výborný komplet. Nicméně pro určitou rozporuplnost z knihy jsem zvolil nižší hodnocení. Nikoli kvůli odborným kvalitám, ale právě kvůli konceptu, který mi úplně neseděl, a srovnání s jinými knihami, dávám nižší hodnocení.

misantroop
28.12.2020 5 z 5

Historie Británie v ostrovní optice. Nejedná se o žádný encyklopedický výpis ale o složitější práci několika historiků pro pokročilejší čtenáře. Hlavní přínos knihy je v detailnějším zkoumáním života v jednotlivých epochách.


jadran
29.12.2017 5 z 5

Skvělá kniha, která je zajímavá zejména tím, že ukazuje dějiny země a především jejich obyvatel tak, jak se to dotýkalo jich a ne jak to vnímalo okolí. Například v části věnované období napoleonských válek je popsáno, co se dělo v Británii a ony pro někoho tak skvělé události (válečná tažení, bitvy, intriky a diplomatická jednání) jsou zmíněny jenom pokud se a především jak se dotýkaly života v Británii. Díky tomu (a deseti autorům - specialistům na jednotlivá období) pochopíme Velkou Británii daleko lépe zevnitř. Pokud někomu chybí obligátní barvité popisy pouze vládců a s nimi spojených osobností, není to chyba tohoto pojetí Dějin Velké Británie, ale špatný výběr knihy - stačí si vzít třeba velmi expresivně popsané Dějiny anglicky mluvících národů od Winstona Churchilla nebo naopak Dějiny anglického národa od Paula Johnsona. Pokud se ale někdo těší na už stokrát převyprávěné poněkud bulvární "stories" z anglických dějin např. o šesti ženách Jindřicha Tudora, ať si najde literaturu jiného typu. A porovnávat Dějiny USA s dějinami Velké Británie taky nelze, tady je možné opět doporučit spíš jiného Paula Johnsona - Dějiny amerického národa. Paradoxně - dějiny Velké Británie mi připomínají cosi jako velice stručný výtah z toulek českou minulostí. Nějak mně zajímá poněkud víc, jak lidé v dané době žili, jak přemýšleli, co uměli, čím se živili než (jak jsem již jednou uvedl) stokrát omleté historky o Anne Boleynové či útoku lehké kavalerie u Balaklavy. Kdo chce třeba pochopit i tzv. krásnou literaturu, ať už Ivanhoea nebo Forsyty - pro toho mají Dějiny Velké Británie z nakladatelství LN daleko větší cenu a pomohou mu daleko víc pochopit mentalitu a chování lidí v různých etapách vývoje hrdé ostrovní země. Možná, že kdyby si zabednění politici zejména pak na čele EÚ a jejich novinářští nohsledi přečetli místo záplavy vzájemně produkovaných nejrůznějších nesmyslů a blábolů tuto knihu, pochopili by alespoň dodatečně, proč Velká Británie opouští Evropskou Unii.....

Vidlička
13.10.2017 4 z 5

Dějiny Británie opravdu v jedné tištěné kostce. Určitě ji musí mít v knihovničce každý Britániofil. Chápu, že tak obsažné téma nemůže být zpracované superdetailně, ale přece jen mi, také jako předešlým komentátorům, některá údobí připadala nedovysvětlená a některé pasáže poměrně těžko stravitelné. Ale za přelouskání stojí už jen proto, že má vazbu z hrozně příjemného materiálu a báječně vypadá :-).

Sisi11
20.05.2016 5 z 5

Jedná se o skvělou knihu, která popisuje DĚJINY STÁTU, jak mnozí asi zapomněli. Dějiny státu, speciálně Velké Británie, jsou téma na deseti dílnou knihu a ano, figuruje v nich tisíc politiků... počkat, asi pět tisíc, myslím, za těch 2000 let. (Oproti dějinám USA, které ve srovnání s Británií nemají do dějin co zahrnout, neboť jsou to v úhlu pohledu pokračující britské dějiny do určité doby - pardon za kousavost). Obsáhnout několik století, od původního osidlování až do dnešní moderní podoby, jak tuto zemi známe z 20. století, je v tomto pojetí mistrovské. Dovolím si ještě podotknout, že u každé kapitoly je jiný autor, Kenneth Morgan ji celou nepsal sám, bohužel jak vidno, sype se na jeho hlavu.

Hadati
26.02.2016 3 z 5

Souhlasím s komentářem Dvoji. Na rozdíl od Dějin Spojených států amerických byla tato kniha plná nudných politických a hospodářských faktů a o zajímavějších věcech, jako třeba poražení Armady nebo dobývání Nového světa či kolonizace jiných zemí, se autor spíše jen otřel. Autorovi nelze upřít znalosti, ale obávám se, že mu chybí schopnost vykládat své znalosti zajímavou formou. U Dějin USA mně dokonce bavila i ekonomická a hospodářská část, což jsem neočekával. U této knihy jsem se opravdu přemáhal, abych některé velmi nudné pasáže nepřeskakoval.

Dvoja
23.02.2016 3 z 5

Neubráním se srovnání s nedávno dočetlými Dějinami Spojených států Amerických, které mne zpracováním velmi bavily. Dějiny Británie jsou oproti Dějinám USA okleštilé. Toužila jsem více po životech panovníků, v určitých částech mi chyběly nálady doby a největší mínus vidím v menší provázanosti s ostatními zeměmi. Snad by mi to tak ani nepřišlo, ale jako laik, který neměl na škole dobrý dějepis a historii nikdy nestudoval, jsem postrádala vysvětlení jednotlivých smluv/událostí (kdo, co, proč). Prakticky je člověk spíše pak závislý na jiných zdrojích, aby si je sám dohledal. V tomto případě, jsem se obracela na zmíněné Dějiny USA a infomace, které jsem pozapomněla, dovyhledala tam, což samo o sobě naznačuje neúplnost. Naopak politické dějiny jsou zpracovány přespříliš podrobně, jež jsem přímo nevyhledávala a jsem si jistá, že za pár dní nebudu znát už ani jedno z tisíce jmen uvedených politiků.