Dědictví z New Orleansu

Dědictví z New Orleansu https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74316/bmid_dedictvi-z-new-orleansu-UMm-74316.jpg 4 55 15

Na osudu mladičké Marie líčí autorka dobu, kdy New Orleans ještě patřil převážně kreolskému obyvatelstvu a nad faktem, že někdy bude náležet Americe ohrnují nos nejen tito, ale dokonce i černí. Mary bez rodiny, jen s jedinou stopou, která vy jí mohla pomoci nalézt ve městě příbuzné, pluje den co den v davu bezejmenných, i když ještě před samotným vyloděním zasáhne její nedotčené srdce krásný mladý muž na pozadí skvostné plantáže. Kreol Valmont Saint Brévin pochopitelně o mladičké dívce ani neví a když se poprvé střetnou, má důvod se domnívat, že Mary patří k domácnosti lehké dámy Rose... Tento omyl a nedorozumnění formuje osud Mary a ostatně i Valmonta až do samého konce, který v duchu zamilovaných románů přece jen musí dopadnout dobře!... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

New Orleans Legacy , 1987


více info...

Přidat komentář

Jája92
06.12.2023 4 z 5

Od knihy jsem příliš neočekávala, ale nakonec mile překvapila. Dostalo se mi historického románu prodchnutý dramatickými událostmi, popisem tehdejší doby.
Hl. hrdinka je na zač. knihy neskutečně naivní, na druhou stranu se jedná o velice mladičkou dívku, která se po neblahých událostech rozhodne vycestovat do New Orleans, aby nalezla svou skutečnou rodinu.
Nechybí tu dávka romantiky, zaláskování se, ale i smutné a tragické události.
Hl. mužský hrdina Val mi po celou dobu knihy byl naprosto nesympatický. A vůbec se mi k Mary nehodil. Poslední část knihy mi přišla hodně nejistá a jakoby autorka měla tendenci za každou cenu dostat hl. hrdiny k sobě.
Ale celkově se jednalo o odpočinkové čtení.

alekis
26.07.2022 5 z 5

SPOILER
Knihu doporučuji především ženám, aniž chci jakkoliv snížit její kvality. Má všechno, co do zábavného, napínavého a barvitého románu patří. Mladičká sirota, překonávající nesčetné překážky a podrazy s neuvěřitelným nasazením, to je hlavní postava Mary. Po celou dobu jí držíme palce a věříme, že nakonec najde dvě věci, po nichž její srdce touží: svoji dosud neznámou rodinu a svoji nádhernou lásku...
Všechno to je opravdu výborné, čtenářka (a snad i čtenář) se se zaujetím začte a určitě se pobaví. Město New Orleans, doba, prostředí, život, zvyky, vše popsáno perfektně, takže je možné si to představit a dokonce se poučit.
Ovšem, ta láska... Mary miluje Valmonta z celé své dívčí duše... ale její vysněný hrdina je poněkud rozporuplná osobnost. Sice si polepší charakter, pomáhá uprchlým otrokům dostat se do Kanady, ale to, jak se chová k Mary je velmi nepěkné... To, že nakonec prozří a zamiluje se do ní, je na celý dlouhý, spletitý a zajímavý příběh tak divně naroubované, až je to k neuvěření...
Nezazlívejme autorce, jinak je to totiž opravdu skvělé a zábavné čtení... A teď jdu dokončit další ze stejného soudku, Foxové z Harrow :-).


Siwan
06.03.2022 5 z 5

Kniha je skvělá. Celý příběh od začátku do konce plyne jak řeka a unáší vás s sebou. Perfektní a ještě jednou perfektní.

gabriela8049
01.12.2021 4 z 5

Pribeh ma bavil, kniha je dlha, dobre su opisy New Orleansu z roku 1850. Hlavna hrdinka neviem ci mi bola sympaticka, vo veciach lasky sa chovala hlupo. Val mi bol nesympaticky, uplny hajzlik, neviem ako ho mohla lubit

madem
20.11.2021 4 z 5

Kniha je náádherná. Jen ten konec je takový rychlý, jakoby ufiklý. Už je to dlouhé, tak během 5ti vět vše vysvětlím a konec.

niky89
16.09.2021 5 z 5

Krásný příběh... Při čtení se u mně vystřídali různé emoce .Jedna z mála knih u které jsem s hlavní hrdinkou vše procítila a přistihla jsem se jak bulìm Všem kdo váháte doporučuji

Laira
08.10.2020 5 z 5

Moja najobľúbenejšia kniha už asi od 14-tich.

Safienka
27.07.2018 5 z 5

Ač historické romány moc nevyhledávám, tento jsem dostala a moc si ho užila. Sedl mi styl psaní i vývoj hrdinky, kdy se z ufňukané stala samostatná žena, která umí říct ne. Jen ten fórek a odpuštění mi přišlo takové překotné. Jinak ale moc pěkné a mohu doporučit.

Kabalenka
15.03.2017 5 z 5

Super knížka. Zábavná a oddychová. Stále se k ní vracím.

evask
07.01.2017 4 z 5

Ještě bych chtěla dodat, že pět hvězdiček si zaslouží závěr- recept na červené fazole. Během čtení jsem si říkala, jak to asi vařili, že jim to tak chutnalo. Vyzkouším, jen co seženu červené fazole.

evask
06.01.2017 4 z 5

Člověk se dozví něco z historie New Orleansu. Ale má to nádech červené knihovny. Čte se dobře, děj má spád, nic hlubšího jsem nenašla. Přislazené pojetí. Srovnávám s knihou Foxové z Harow, kterou jsem četla těsně před Dědictvím. Stejné kulisy. Ta mně ale zaujala mnohem víc.

Mh200877
07.09.2014 5 z 5

Krásna kniha. Príbeh o silnej žene ma vždy zaujme :) Páčili sa mi aj zaujímavé informácie o New Orleanse. Rada sa k nej vraciam.

kattyV
15.02.2013 5 z 5

O jaké dědictví v knize jde? Šestnáctiletá Mary se po smrti svého otce dozvídá, že žena, kterou považovala za svou matku její matkou není. Mary vyrůstající na severu pochází z New Orleans. Jediné, co jí matka zanechala je skříňka, kterou si ženy z tohoto města předávají z generace na generaci. Maryina nevlastní matka o ni sebemíň nestojí, a tak se dívka vydává hledat své skutečné příbuzné. Je mladá a velmi naivní, není divu, že se dostane do mnohých problémů. Nakonec dokáže postarat sama o sebe, přežije mor a najde své příbuzné i lásku.

hortenzie
03.01.2013 5 z 5

Výborná kniha. Plná romantiky, napínavého děje, i nádherného popisu života v New Orleans a okolí.

Hřibče
14.05.2012 5 z 5

Tuto knihu jsem četla ještě jako náctiletá a četla jsem ji několikrát. Je úžasně čtivá a výpravná. To, co všechno hlavní hrdinka zažije, je až k neuvěření. I přes nezdary osudu jde dál, aby mohla být se svou vysněnou láskou. Zvlášť musím ocenit, jak autorka popsala tehdejší dobu, chování, zvyky, způsoby. Kniha se mi moc líbila a doporučuju ji. Doufám, že se k ní zase někdy vrátím a přečtu si ji, protože i když vím, jak děj skončí, tak mě zatím vždycky naprosto pohltila a musela jsem ji dočíst do konce. :)

Štítky knihy

New Orleans

Autorovy další knížky

Alexandra Ripley
americká, 1934 - 2004
2009  83%Scarlett 1
2009  85%Scarlett 2
1992  82%Charleston
1993  88%Dědictví z New Orleansu
1993  83%Sbohem, Charleston 1

Kniha Dědictví z New Orleansu je v

Přečtených81x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených9x
Knihotéce74x
Chystám se číst16x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x